ANKA MRAK-TARITAŠ

‘Preslagivanje Sabora suradnjom lijevog bloka i Mosta? Ne bez izbora’

Jedino ispravno bilo bi raspisati nove izbore, ali ne vjerujem da će se to dogoditi jer će vladajući učiniti sve da opstanu što dulje, kaže HNS-ova zastupnica, koja tvrdi da suradnje HNS-a i HDZ-a neće biti čak ni ako Tomislav Karamarko odstupi
Anka Mrak Taritaš
 Bruno Konjevic / CROPIX

Prijevremenih izbora neće biti. Hrvatska ih zaslužuje jer su vladajući pokazali da ne znaju raditi svoj posao, ali će oni učiniti sve da opstanu što dulje. Još će dugo trajati agonija u kojoj se nalazimo jer se vlast cijelo vrijeme bavi sama sobom i time kako opstati, a ne državom. Mišljenje je to potpredsjednice HNS-a i kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba Anke Mrak Taritaš, koje nam je iznijela komentirajući aktualnu krizu Vlade.

Vjerujete, dakle, da unatoč tome što su svi ministri iz Mosta glasali za odlazak Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a, iz Vlade, Sabor ipak neće izglasati njegov opoziv?

- Da je glasanje ovaj tjedan, mislim da bi se to moglo realizirati. No, ono se mora odraditi do 18. lipnja, a što više ide vrijeme, to sam opreznija. HDZ je vrlo umješan u svim mogućim pregovorima i dogovorima. Uostalom, i javno su rekli da će probati učiniti sve da ostanu, da Karamarko ostane. Željela bih da se opoziv izglasa, ali povijest je učiteljica života i ona nam govori da je HDZ iz ovakvih situacija uvijek uspijevao izaći onako kako je htio.

Predsjednik vaše stranke Ivan Vrdoljak rekao je da bi se pri preslagivanju u Saboru moralo voditi računa o presudi bivšem vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi. Na što je mislio?

- Kod nas u Hrvatskoj ne vrijede za sve ista pravila. Netko prođe kao što je prošao g. Sabo koji je za određenu namjeru koju je iskazao, a nije je realizirao, osuđen. I ne samo to, bio je osam mjeseci u zatvoru. Drugi javno s novinskih naslovnica, u televizijskim dnevnicima, sa svih mogućih govornica poručuju da razgovaraju o tome da se prijeđe u njihov politički blok, i ne događa im se ništa. Uzmite samo što je govorio predsjednik stranke BM 365 Milan Bandić ili sada glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić koji bez ustručavanja kaže da će učiniti sve da osigura većinu. U vezi s tim nitko ništa ne poduzima, a g. Sabo je, ponavljam, za istu stvar odslužio zatvorsku kaznu.

Ipak nije isto. Sabo je nudio konkretne usluge.

- Točno. Ali pitam što znači ovo pozivanje preko medija kojemu svjedočimo? Što znači kada se kaže da će imati dovoljno ruku?

Postoje spekulacije o tome da bi HNS ipak mogao podržati HDZ ako mu na čelu više ne bude Karamarko. Koliko su utemeljene?

- To su neistinite spekulacije. HNS je oporba, i to oporba koja želi biti konstruktivna. No, da bismo bili konstruktivni, Vlada nešto treba raditi. Mi ostajemo u oporbi i ne idemo s HDZ-om bez obzira na to je li u ovom času na njegovu čelu g. Karamarko ili netko drugi. Tu smo gdje jesmo i pripremamo se za lokalne izbore. Ako budu prijevremeni parlamentarni izbori, bit ćemo spremni i za njih. Ali nećemo ići s HDZ-om. Svih devet članova HNS-a će glasati za opoziv g. Karamarka. A naš deseti, pridruženi član, manjinski zastupnik Veljko Kajtazi, mora donijeti odluku sa svojim drugim klubom, nacionalnih manjina.

Je li moguće preslagivanje u Saboru, ali ‘u lijevo’?

- Mislim da to nije realno. Doveli smo se u situaciju kakvu u Hrvatskoj još nismo imali i jedino što bi bilo ispravno je raspisati prijevremene izbore. No, vladajući će učiniti sve što mogu da koliko-toliko stabiliziraju situaciju. Ali to je nemoguće i slijedi nam iscrpljujuća rasprava o tome tko je kome što rekao, i to preko medija, a ne za stolom, gdje bi trebalo. Preslagivanja mogu biti u okviru 80 glasova koliko ima Domoljubna koalicija sa svojim partnerom s kojim su u sporazumu ili kooperaciji, čemu li već. Nije moguće da Most ide u preslagivanja s lijevom stranom sabornice bez prethodnih izbora.

HDZ, ali i Most, govore da ne žele nove izbore, a čelnik Mosta Božo Petrov jasno je kazao da ne može s Karamarkom. Je li moguć opstanak Vlade bez Karamarka?

- Sve je moguće. Vidjeli ste da je moguće da imamo premijera koji se za to odlučio u tri sata. Preuzeo je tu funkciju, a da nije poznavao prilike u Hrvatskoj. Do premijerskog mandata je došao zahvaljujući dogovoru, a ne izborima. Vidjeli ste da je bilo moguće da se Most s koalicijom Hrvatska raste dogovarao tjedan dana, a onda je u jedan sat sve srušio. Most još nije došao ni do formiranja parlamenta i već je sa 19 zastupnika pao na njih 15. Sada je jasno da su unutar preostalih 15 zastupnika Mosta već troje koji će podržati g. Karamarka, što znači da padaju na njih 12. Dakle, u ovom času su moguće sve opcije. Ali ono što je evidentno i frustrira jest to da je ova 2016. godina izgubljena za naša javna poduzeća, a 2017. praktički također. Svi se lupaju po prsima i zaklinju u domoljublje. A najveći domoljub je onaj koji odgovorno radi svoj posao.

Afere ne zaobilaze ni HNS. Neki dan je HDZ-ov zastupnik Fiolić optužio predsjednika HNS-a Vrdoljaka da je kao ministar gospodarstva pogodovao tvrtki bivše supruge. Jeste li u HNS-u raspravljali o tome?

- Znali smo o čemu je riječ, i prije nego što je g. Fiolić išta rekao. G. Vrdoljak više nije suvlasnik tvrtke koja se spominje. On je u brakorazvodnoj parnici udio ostavio bivšoj supruzi. Uostalom, 2011. godine, kada je postao ministar, već je bio u drugom braku. Tu je sve jasno i čisto. Ova je afera izmišljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:30