OPTUŽENICI U AFERI PODRAVKA

AFERA PODRAVKA Sve im je blokirano. Otkud im milijun kuna za odvjetnika?

 Nikola Wolf / Cropix / Podravski list

Svaki optuženik u slučaju Podravka trebao bi svom odvjetniku do donošenja prvostupanjske presude platiti milijun kuna!

Izračunali smo to na temelju Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore i uz pretpostavku da će proces trajati dvije godine.

Račun do presude

To je jedan od najvećih procesa dosad u Hrvatskoj: u spisu ima oko deset tisuća stranica i 150 svjedoka, a bit će održano stotine sudskih ročišta. Na optuženičkoj klupi su bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, četvorica bivših menadžera Podravke i još trojica suoptuženika. Zbog skupe obrane optuženici su već - iako je suđenje tek počelo - zapali u financijske probleme.

Prvi je Zdravko Šestak morao odustati od skupe obrane.

U početku je imao dva odvjetnika. Ostao je bez obojice i dobio branitelja po službenoj dužnosti.

Šestaku je najprije punomoć otkazao Mate Matić. Jasno je da je jedan od ključnih razloga otkazivanja punomoći bio financijski.

Šestaku je sud, kao i većini optuženika, na početku postupka blokirao svu imovinu, pa je nemogućnost plaćanja odvjetniku logična posljedica.

Odvjetnik Matić rekao nam je kako su ranije tražili da sud deblokira barem dio imovine koji glasi na njegovu suprugu.

No, dobili su negativan odgovor.

Nedavno je Šestak ostao i bez drugog branitelja, odvjetnika Krunoslava Kunštića. Sud je Šestaku dodijelio braniteljicu po službenoj dužnosti, odvjetnicu Lauru Valković.

Negativan odgovor

Troškove će podmirivati sud, odnosno porezni obveznici. Pola spomenute tarife.

Većina odvjetnika u slučaju Podravka ne spori da je zagarantiran prihod od 40.000, možda i 50.000 kuna mjesečno, odlična stvar.

Međutim, i s njihove strane pojavljuju se problemi: nemogućnost naplate i posljedice za ured. - U redu, dvije do tri godine imao bih dobru zaradu.

Ali, uz obranu u tom predmetu nemoguće je ozbiljno raditi na drugim predmetima. Ako sam stalno na Podravci, klijenti se obraćaju drugim kolegama.

To znači da do kraja suđenja imam lijepe prihode, a nakon toga prazan ured - kaže jedan od branitelja okrivljenih menadžera.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:13