TERORIZAM I PUTOVANJA

Agencije ne mogu vratiti novac roditeljima ako odlazak ne zabrani MVEP

 
 REUTERS

Čini se da su i turističke agencije i udruge za zaštitu potrošača prilično ljute na ministricu obrazovanja Blaženku Divjak koja je izdala preporuku školama da se zbog terorizma ne putuje u Španjolsku jer bi se cijela priča, otkažu li škole doista posjete toj zemlji, u financijskom smislu mogla prelomiti isključivo na džepovima roditelja.

Tako, naime, nalaže postojeća praksa pri organizaciji putničkih aranžmana koja terorizam uvažava kao jednu od mogućnosti raskida unaprijed plaćenih putničkih paketa, ali u strogo definiranim okolnostima.

Konkretno, ta praksa zahtijeva da putničke agencije, žele li raskinuti ugovore koje su u ovom slučaju sklopile sa španjolskim dobavljačima, prilože dekret hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova o zabrani putovanja u Kraljevinu Španjolsku zbog sigurnosnih razloga - što je navodno jedini valjani dokument na temelju kojeg bi španjolski hotelijeri pravno bili dužni hrvatskim agencijama vratiti uplaćeni novac.

Obrnuta situacija

“Između agencija i dobavljača u stranim zemljama primjenjuje se poslovna praksa koja predviđa da jedino preporuke Ministarstva vanjskih poslova o odgodi putovanja u neku zemlju zbog sigurnosnih razloga može biti osnova za raskid ugovora i povrat uplaćenog novca, a to se sada nije dogodilo. Imali smo u zadnjih par godina, međutim, obrnutu situaciju u kojoj su neke zemlje Dalekog Istoka i SAD-a izdale preporuke zabrane putovanja u Europu zbog opasnosti od terorizma, a kad su i hrvatski dobavljači bili prisiljeni vratiti unaprijed plaćeni novac”, tvrdi potpredsjednik Europskog udruženja nacionalnih udruga putničkih agencija i touroperatera Boris Žgomba.

Tako aktualne regulative i pravila tumači i predsjednik Društva za zaštitu potrošača Hrvatske Igor Vujović koji pojašnjava kako “strah od terorizma” teško može biti garancija da unaprijed plaćena usluga neće biti izvršena te da bi agencijama, neovisno o strašnim događajima u Španjolskoj, pravno ipak trebalo biti omogućeno da izvrši svoje obveze.

Opći uvjeti

“Bez službenog dekreta Ministarstva vanjskih poslova da se u Španjolsku ne smije putovati, raskid ugovora podložan je propisanim općim uvjetima poslovanja turističkih agencija, a koje svaka za sebe definiraju rokove raskida ugovora te iznose naknada za raskid. Mislim da je Ministarstvo obrazovanja ovdje ishitreno reagiralo i zapravo napravilo neopravdanu pomutnju”, kaže Vujović.

A većina agencija, logično, tim se općim uvjetima poslovanja tako zaštitila da će malo koji roditelj, odluči li raskinuti ugovor, moći ostvariti pravo na povrat ukupnog ili dijela uplaćenog novca.

Agencija Spektar, jedan od najvećih i najpoznatijih organizatora školskih putovanja, u svojim je javno dostupnim općim uvjetima propisala kako u slučaju otkazivanja putovanja u razdoblju maksimalno osam dana do dana putovanja zadržava 75 posto ukupne cijene putovanja, dok se za otkazivanje nakon tog razdoblja uopće ne vraća novac.

Iznimke su, stoji u uvjetima, neplanirana vojna obveza, smrt u obitelji, hospitalizacija putnika ili iznenadna okolnost poput terorizma - ali za što je, izričito napominju, nužno mjerodavno priopćenje službenih tijela RH. A to je za agencije isključivo MVP.

Agencija Speranza, pak, 100 posto iznosa putovanja zadržava otkaže li se ugovor 20 i manje dana prije planiranog izvršenja, što znači da će roditelji koji su putem ove agencije sklopili ugovor o maturalnom putovanju također vrlo teško do svojeg novca.

Kako doznajemo od nekoliko sugovornika iz sektora koji su željeli ostati anonimni, većina domaćih agencija španjolskim je dobavljačima dosad platila već najmanje 50 posto iznosa putovanja, dok bi ostalih 50 posto, ovisno o vrsti ugovora s hotelijerima, trebale uplatiti nekoliko dana prije dolaska u smještaj ili odmah nakon izvršenja obveze.

“No, neovisno o tome je li ukupan iznos već plaćen ili nije, španjolski hotelijeri ovdje su se jako dobro zaštitili i agencije nemaju mogućnost ne uplatiti ostatak novca ako dođe do otkaza putovanja. Mislim da je preporuka Ministarstva obrazovanja bila ishitrena i da bi se jako puno malih agencija ovdje moglo naći u velikim problemima”, doznajemo od jedne turističke djelatnice.

Izvanredne okolnosti

Najnovija je situacija otvorila cijeli niz pitanja o zaštiti potrošača u segmentu pružanja usluga u turizmu, a predsjednica Saveza udruga potrošača i odvjetnica Dijana Kladar smatra kako se ovaj posljednji slučaj nikako ne bi smio razriješiti na teret putnika.

“Smatram da su agencije dužne same s dobavljačima riješiti pitanje povrata novca u slučaju ovakvih izvanrednih okolnosti te da potrošači ovdje nikako ne bi trebali ostati nezaštićeni. U prilog potrošačima ide članak 369. Zakona o obaveznim odnosima koji govori da stranka može zahtijevati raskid ugovora zbog izvanrednih okolnosti, a koje se ranije nisu mogle predvidjeti, što teroristički napad u Barceloni zasigurno jest”, tvrdi Kladar pozivajući se pritom i na novu Direktivu o putničkim aranžmanima koju je Europska unija donijela 2015. godine. Ona doista kaže kako bi potrošači trebali imati pravo raskida ugovora u slučaju terorizma uz ostvarenje povrata uplaćenog novca - ali je problem što se počinje primjenjivati tek od srpnja 2018.

Ministarstvo turizma: Valjana osnova su dodatna osiguranja

Prema tumačenju Ministarstva turizma, strah od terorizma ipak nije osnova za raskid ugovora između putnika i agencija niti je isto predviđeno postojećim Zakonom o pružanju usluga u turizmu. Ipak, agencije su prilikom sklapanja ugovora svima bile dužne ponuditi mogućnost sklapanja dodatnih osiguranja, između ostaloga i onog o otkazivanju ugovora. Tek ovo osiguranje može biti uvjet za raskid ugovora, ali i tada isključivo u slučajevima u kojima ono konkretno predviđa teroristčki napad. Nova Direktiva o putničkim aranžmanima koja će stupiti na snagu u srpnju 2018. godine predviđat će raskid ugovora u sučaju terorističkih napada, i bit će implemenitirana u novi Zakon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:45