NOVI DETALJI

AGROKOR OD TVRTKE U VLASNIŠTVU NEXUS FONDA DOBIO I NOVAC NAMIJENJEN ULAGANJU U HOTELE PLAT 'Imali smo sredstava i htjeli smo zaraditi na kamatama'

 Boris Kovačev / CROPIX

Nakon što je u utorak objavljeno da je novac iz HBOR-a namijenjen Zagreb-Montaži završio u Agrokoru kao pozajmica tvrtke u vlasništvu fonda Nexus, u srijedu je televizija N1 objavila da je na sličan način u Agrokoru završilo i 29 milijuna kuna namijenjenih ulaganju u hotele Plat.

Na upit N1 je li Nexus grupa na bilo koji način, dakle bilo kroz fond ili kroz tvrtku kćer, financirala bilo koju tvrtku iz koncerna Agrokor u posljednjih godinu dana, član Uprave Marko Makek potvrdio je da je Agrokor financiralo i društvo KHA četiri d.o.o., a kojem je fond Nexus FGS jedan od suvlasnika.

- Drugi fond Nexus FGS II nije plasirao sredstva Agrokoru, no trgovačko društvo gdje je fond Nexus FGS II jedan od suvlasnika jest - KHA četiri d.o.o., što je, vezano uz vaš upit, jedina slična izloženost Agrokoru iz okvira fondova pod upravljanjem Nexusa. Navedeno društvo - KHA četiri d.o.o. osnovano je 2014. od strane Karisma Resorts International i Agrokora s ciljem sudjelovanja u javnom natječaju (privatizaciji) 92,5% udjela u društvu Hoteli Plat d.d. od strane CERP-a.

Nakon što je u prvoj polovici 2015. društvo KHA četiri d.o.o. dobilo natječaj i steklo pravo da od CERP-a kupi 92,5% vlasničkog udjela u društvu Hoteli Plat d.d., Fond Nexus FGS II tek u lipnju 2015. postaje suvlasnikom i ulaže 100 milijuna kuna u KHA četiri d.o.o., dok preostala dva partnera tom prilikom ulažu zajedno još 30 milijuna, iz kojih novaca se plaćaju udjeli CERP-u, dakle, sva od Fonda uložena sredstva su utrošena na plaćanje CERP-u. Nakon naknadnog dodatnog ulaganja Agrokora i Karisma Resorts International od HRK 70 milijuna tijekom 2016. Agrokor je postavio upit prema trgovačkom društvu KHA četiri d.o.o. i ostalim članovima društva da li se dio tih sredstva, mogu na komercijalnoj osnovi angažirati na način da se Agrokoru odobri kratkoročna pozajmica, a dok sredstva ne budu bila potrebna na projektu, primarno kada krene građenje što još niti danas nije u toj fazi, navodi se u odgovoru na upit televizije N1.

U nastavku se pojašnjava zašto je tvrtka KHA četiri odobrila pozajmicu i tvrdi se da je to učinjeno jer su na novcu koji im u tom trenutku nije trebao htjeli zaraditi na kamatama.

- Društvo KHA četiri d.o.o. donijelo je pozitivnu odluku, članovi društva su se s tim usuglasili, a upravo kako bi se za projekt generirala neka dodatna sredstva od kamata na ova neangažirana sredstva, budući da su kamatne stope na depozite bile na povijesno niskoj razini. Dug Agrokora prema KHA četiri d.o.o. je danas na razini 27,8 milijuna kuna plus kamate, te je osiguran zalogom nad vlasničkim udjelima Agrokora u KHA četiri d.o.o. (25%).

Niti jedan od suvlasnika nije je mogao samostalno odobriti bilo kakvu kratkoročnu pozajmicu Agrokoru, već je isto rezultat upita Agrokora i suglasnosti članova društva. Kronološki promatrano, radi se o ulaganju Fonda Nexus FGS II u KHA četiri d.o.o., kojim su kupljene dionice Hotela Plat d.d., a godinu i nešto kasnije, iz novaca koje je naknadno uložio Agrokor (i Karisma Resorts International), bila je odobrena kratkoročna pozajmica Agrokoru. Dakle, Agrokor je posudio novac koji je i sam uložio u projekt, a pritom založivši svoj vlasnički udio u projektu, gdje bi u slučaju neplaćanja obveze bili ovršeni udjeli koji bi bili prodani novom investitoru bez utjecaja na ostale suvlasnike i projekt, no što je spriječilo stupanje Lex Agrokora na snagu, navodi se u odgovoru Nexusa televiziji N1.

A kako i na ovoj pozajmnici većinu posuđenog iznosa Agrokor nije vratio, oštećen je HBOR, a time i RH odnosno njeni građani. U HBOR-u za N1 kažu da su upoznati s činjenicom da KHA četiri d.o.o. ima otvorena potraživanja prema koncernu Agrokor tek početkom svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:07