NAPRASNI ODLAZAK IZ HRVATSKE

AHMET TUTA NESTAO PREKO NOĆI ZBOG 'GRIJEHA' IZ STUDENTSKIH DANA Otkrivamo konačan rasplet slučaja odlaska turskog veleposlanika u Zagrebu

Turski veleposlanik u RH Ahmet Tuta
 Nikša Duper / HANZA MEDIA

Priča oko naprasnog odlaska Ahmeta Tute, sada već bivšeg turskog ambasadora u Zagrebu, dobila je konačan rasplet.

Prema informacijama koje je na uvid dobio Jutarnji list, Ahmet Tuta više nije zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova Turske jer je 29. listopada otpušten iz državne službe.

Prema istom tom dokumentu, navodi se da je bivši turski veleposlanik u Zagrebu opozvan još 9. kolovoza ove godine.

Samo dva tjedna nakon te obavijesti, 27. kolovoza, Ahmet Tuta i njegova supruga Mina Tuta, do tada ravnateljica Instituta Yunus Emre, koji je u Zagrebu otvoren baš u vrijeme posjeta Recepa Tayyipa Erdoğana Hrvatskoj, vratili su se u Tursku, gdje su sljedeća dva mjeseca bili zaposlenici Ministarstva vanjskih poslova.

Prema informacijama do kojih je preko diplomatskih izvora došao Jutarnji list, Tuta je opozvan nakon što su turske vlasti otkrile da je kao student bio stipendist pokreta Hizmet, čiji je osnivač Muhammed Fethullah Gülen, kojeg je sadašnji turski predsjednik optužio da stoji iza neuspješno organiziranog srpanjskog vojnog puča u Turskoj. Tuta je tako postao samo jedan od brojnih službenika koji se našao u Erdoğanovoj operaciji čišćenja Turske od Gülenovih pristaša. Tutu od otkaza nije spasila ni činjenica da je u srpnju, nakon pokušaja vojnog puča, u više navrata osudio taj čin i stao uz Erdoğana.

Uz to što je bio Gülenov stipendist, neki njegovi poznanici iz Hrvatske smatraju i kako se na Erdoğanovu udaru našao i zbog činjenice da je bio jako blizak sa sada već bivšim premijerom Turske Ahmetom Davutoğluom (bio mu je šef kabineta dok je Davutoğlu bio ministar vanjskih poslova).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:39