BITKA ZA OSIJEK

AKCIJA ŠEKS Kako si gradonačelnik Osijeka Vrkić u strahu od kandidature HNS-ovog šefa Vrdoljaka priprema teren za izbore

Vladimir Šeks
 Marko Todorov / CROPIX

Vladimir Šeks mogao bi 2. prosinca u povodu Dana grada biti proglašen počasnim građaninom Osijeka, svoga rodnoga grada. Hoće li tako doista i biti, odlučit će gradski vijećnici, a kako neslužbeno doznajemo, predložit će ga gradonačelnik Ivica Vrkić koji nam je rekao tek da je čuo za takvu mogućnost.

- Imam informaciju da bi gospodin Šeks mogao biti predložen za počasnoga građanina Osijeka, no koliko znam, taj prijedlog još nije definiran. O gospodinu Šeksu, inače, imam pozitivno mišljenje jer je on puno učinio za Osijek, a kao primjere mogu navesti njegovu ulogu u realizaciji gradnje autoceste Slavonika i proširenja osječke Južne obilaznice - rekao je Vrkić.

Međutim, u osječkim se kuloarima priča da Vrkić time sebi radi rezervni položaj za predstojeće lokalne izbore. Podsjetimo, za gradonačelnika je izabran kao kandidat SDP-a i HNS-a, a na nagovor predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka. U Gradskom vijeću uspio je dobiti podršku i HDZ-a i stranke Ante Đapića Desno te još nekih, koji ga svi zajedno podržavaju već četvrtu godinu mandata.

Bolja pozicija

Nesporno je da on kani u utrku za još jedan mandat, no kako 8,5 mjeseci prije izbora nije definirano hoće li ga u tome opet podržati SDP i HNS, nagađa se da Vrkić “akcijom Šeks” sebi gradi bolju poziciju prema HDZ-u. Očekujući pritom da bi ga oni, ako neće SDP i HNS, mogli podržati u gradonačelničkoj utrci, jer trenutno nemaju svog čovjeka koji bi bio ozbiljan kandidat, što su nam neslužbeno rekli i neki osječki HDZ-ovci kojima ova inicijativa nije dobro sjela jer ne smatraju Šeksa osobito zaslužnim za razvoj Osijeka. Vrkić to demantira.

- Bože sačuvaj da bih se ja nekome dodvoravao. To bi bilo ispod svake razine i to nema nikakve veze s izborima. Uostalom, ja sam jedini gradonačelnik kojeg podržavaju SDP, HDZ i HNS. U mojim godinama, kada ne znam ni hoću li dočekati sutrašnji dan, neumjesno je pričati o kandidaturi, ali ako preživim, sve je moguće - kaže Vrkić, kojega bi, doznajemo, SDP opet podržao jer nemaju svog kvalitetnog kandidata.

Ostanak na vlasti

No, iz više izvora nam je rečeno da Vrkića brine to što bi se za čelo Grada mogao kandidirati Vrdoljak. Iz HNS-a poručuju da im je intencija ostati na vlasti i da Vrkić bude uz njih, ali i da žele anketom utvrditi tko ima više šanse postati gradonačelnik.

- Ako je to Vrkić, nema smisla talasati, ali ako je to Vrdoljak, logično bi bilo da ide on i da lijevi centar ne izgubi Osijek, a da Vrkić, recimo, bude čelnik Gradskog vijeća - rekao je jedan visokopozicionirani HNS-ov dužnosnik.

O samoj ideji da Šeks bude počasni Osječanin iz SDP-a i HNS-a su poručili da moraju vidjeti argumente za to i na stranačkim tijelima donijeti odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:44