PRIKUPLJEN NOVAC

AKCIJA USPJELA, OTVARA SE BUBA BAR! Prvi konobari sa sindronom Down guštaju na Adventu: ' Super nam je, mnogo je lijepih cura, a ni bakšiš nije loš'

 Vlado Kos / CROPIX

Dok Dario i Domagoj kao pravi muškarci i kavaliri brinu o tome da u drvenoj pećici uvijek ima vatre kako bi se uz nju ugrijale promrzle ruke gostiju, njihove dvije prijateljice i radne kolegice Ivana i Marija za šankom primaju narudžbe novih rundi kuhanog vina, tople čokolade, kave i točenog piva.

I sve to čine s velikim, iskrenim osmijesima koji odišu tolikom toplinom da bi ljudsko srce mogla zagrijati čak i više od vatrice koja grije još jedan hladni slavonski dan.

- Iz svakog njihova pokreta izlazi silna ljubav i pozitivna energija kojom se cijeli daju u povjereni im posao. Nevjerojatno su marljivi i ozbiljni u pristupu, a opet djetinje radosni, srdačni i gostoljubivi - priča nam Paolo Bogdan, njihov mentor, trener, prijatelj, radni kolega...

Žele biti samostalni

Ivana, Marija, Dario i Domagoj dio su vinkovačke ekipe iz Udruge osoba s invaliditetom Bubamara koja skrbi o 1495 članova i koja je ovih dana “osvojila” Hrvatsku na djelu, pokazavši joj kako se osobe s intelektualnim i drugim poteškoćama mogu uključiti u društveni život zajednice, biti od koristi i njoj i sebi, raditi i stvarati dohodak.

Posjetitelji Adventa u Vinkovcima, koji se u ovom slavonskom gradu održava prvi put, u to se mogu uvjeriti svakoga dana tik do malenog klizališta s kojeg dopire vesela dječja graja. Smjestio se tamo, naime, Buba Bar. Prvi ugostiteljski objekt u Hrvatskoj u kojem kao konobari rade osobe s invaliditetom, u konkretnom slučaju pretežno sa sindromom Down. Iza njih su mjeseci obuke i treninga koje je s njima provodio Paolo, profesionalni konobar, čija je sestra i sama 100-postotni invalid te članica Bubamare, a on i zaposlenik Udruge. Paolo je svojim prijateljima nesebično prenio sve tajne konobarskog zanata koje oni sada imaju priliku i javno prezentirati. Za sada na otvorenom, na Adventu, a uskoro, nadaju se i raduju, u svojoj kafeteriji u središtu Vinkovaca, u prostoru od 500 kvadrata koji su dobili od Grada, ali koji moraju adaptirati i opremiti za veliko otvorenje i konačan početak rada.

Time bi barem malo povećali broj zaposlenih osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, kojih, od ukupno 500.000, radi samo 2,4 posto. Ideja je otprije godinu dana, donesena iz Škotske, gdje kafići kao konobare zapošljavaju osobe sa sindromom Down, a tamošnja udruga, kojoj su bili u gostima, ima i svoj kafić u kojem rade samo osobe s invaliditetom. Vinkovčani su odlučili preslikati i otvoriti prvu kafeteriju u Hrvatskoj u kojoj će svi zaposleni biti osobe s Downovim sindromom ili nekom drugom intelektualnom ili tjelesnom poteškoćom. No, zapelo je ondje gdje uvijek zapinje. Na novcu. Stoga su u adventsko doba pojačali aktivnosti i pribjegli u posljednje vrijeme uspješnoj metodi crowdfunding kampanje koju su nazvali “Buba Bar - Ekstra kromosom za ekstra kavu”. Rezultat je bio impresivan. Za cilj su postavili 10.000 dolara, kampanju otvorili 5. prosinca, a već dva dana poslije objavili da su prikupili i više od zacrtanoga. Dovoljno da otvore novu kampanju za dodatnih 5000 dolara.

- I nas je iznenadila brzina kojom smo došli do našeg cilja, a kada smo taj prvi uspješno odradili, odlučili smo prikupiti još novca kako bismo naš Buba Bar dotjerali do savršenstva. U njemu će tijekom cijele godine biti zaposleno 7 - 8 naših članova s intelektualnim poteškoćama, koje će tako prvi put u životu imati svoj posao i primanja. Već ovo što su dobili priliku raditi na Adventu, gdje brinemo i o klizalištu, mnogo im znači i raduju se svakoj kuni koju će priskrbiti sebi i svojim obiteljima. No, još ih više raduje to što se osjećaju korisno - objašnjava Paolo, što su potvrdili i sami junaci ove lijepe priče.

Nema što ne rade

- Jako nam je lijepo ovdje. Kuhamo vino, kave, čajeve, točimo pivo, radimo punčeve, poslužujemo goste, ložimo vatru, čistimo klizalište, a moram ti priznati i da je lijepo što ima mnogo lijepih djevojaka - napominje Dario Begović, najotvoreniji među njima, koji u svakoj situaciji traži priliku za kakvu pošalicu, a svakom će gostu rado osobno spraviti kuhano vino. Ivana Kunčević obožava što ima priliku komunicirati s ljudima “jer su svi dobri prema nama, ostave nam i bakšiš, a mi im uzvraćamo osmijehom i toplom čokoladom koju i ja najviše volim”. Ipak, svi oni, kao što su nam rekli Marija Vukadin i Domagoj Mišetić, najviše se raduju činjenici što će uskoro dobiti pravi Buba Bar u kojem će još bolje pokazati što sve znaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:49