DRAMATIČNA ZAVRŠNICA PREGOVORA: VLADA OTPISALA VILIMA RIBIĆA

Ako danas Ribić odbije izmjene Kolektivnog ugovora, profesori odmah gube dodatke na plaću!

 CROPIX

Ako sindikati zaposlenih u prosvjeti ne pristanu potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru, Vlada će jednostrano raskinuti taj ugovor i s djelatnostima koje pristaju na predložene izmjene Kolektivnog ugovora potpisat će, umjesto dodatka, novi kolektivni koji bi vrijedio godinu dana, neslužbeno doznajemo iz pregovaračkog odbora.

- Više nema volje ni interesa za bilo kakve pregovore, za mirenja i arbitražu. Ako se ne uspijemo dogovoriti u nekom realnom roku, Vlada će jednostavno ići na raskidanje Temeljnog kolektivnog ugovora - kaže izvor iz Banskih dvora.

Škole bez kolektivca

Pojednostavljeno rečeno, ako se ne promijeni službeni stav Vilima Ribića, Branimira Mihalinca i Zvonimira Laktašića, zaposleni u osnovnom, srednjem, visokom školstvu i znanosti ostat će sutra bez Temeljnog kolektivnog ugovora i svih prava koja iz njega proizlaze. Ribićevo inzistiranje na povratu ušteda tako bi učitelji, tete u vrtićima, profesori i znanstvenici mogli platiti ukidanjem baš svih materijalnih prava osim plaće.

Sljedeći korak bit će pokretanje kolektivnog pregovaranja, upravo istovremeno s najmasovnijim godišnjim odmorima, pa bi se, htjeli-nehtjeli, ti pregovori mogli otegnuti na značajno više od tri mjeseca. Tijekom tog vremena radnici bi bili osuđeni isključivo na minimum prava zagarantiranih Zakonom o radu.

Vilim Ribić već je najavio prosvjede za jesen, no pitanje je koliko će prosvjetara biti spremno na sindikalne akcije nakon mjeseci neisplate materijalnih prava i u situaciji kada se zna da su sve ostale javne službe pristale na smanjenje prava iz Kolektivnog ugovora i prošle daleko bolje od prosvjete.

- Trenutno nam nije najjasniji stav Vilima Ribića. Bio je zahtjev za izmjene Zakona o reprezentativnosti, ali dva dana to već ne spominje, pa ne znamo je li sada sporan povrat novca za neisplaćene božićnice i regrese ili nešto drugo. Nažalost, na taj prijedlog o povratu mi jednostavno ne možemo pristati jer ne želimo idućoj Vladi, tko god da u njoj sjedio, prenijeti dugove iz ovog mandata. Gospodarska situacija je takva da proračun ne može izdržati sva materijalna prava iz Kolektivnog, kao ni povrat ove godine ukinutih prava u mandatu ove Vlade - pojašnjava izvor s Markova trga.

Uvjeti javnih službi

One djelatnosti koje bi pristale potpisati novi kolektivni imale bi Temeljni kolektivni ugovor s opsegom prava kakav su dogovorili u pregovorima u posljednjih mjesec i pol. Međutim, prema dostupnim podacima, ostali predstavnici sindikata javnih službi nisu spremni potpisati novi kolektivni u kojem ne bi bilo prosvjete i znanosti.

- Počeli smo zajedno, red je i da zajedno završimo. Ne pada mi na pamet pristati na takvu ponudu. Sindikati konačno moraju biti legalisti do kraja. U ovom slučaju to znači poštovati proceduru. Pa ako nas troje potpiše dodatak TKU, a četvrti odbiju, da se ide na mirenje i arbitražu pa neka nezavisni arbitar presudi trebaju li gospoda Ribić, Laktašić, Mihalinec i kolegica Prašnjak potpisati dodatak TKU ili ne - kaže Spomenka Avberšek u ime Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:04