NEUGODNA ISKUSTVA

AMERIKANCI UPOZORAVAJU SVOJE GRAĐANE 'U Hrvatskoj nema terorizma, ali ima mina i nekih ugostitelja koji beskrupulozno pljačkaju strane goste'

 Profimedia/REUTERS

State Department nedavno je izdao generalni alarm za područje EU upućen Amerikancima koji žele putovati preko Atlantika. Povećan je rizik od terorističkih napada širom Europe, a posebno u vrijeme blagdana. Računajte s time i budite spremni reagirati – preporuka je američkim turistima, piše Slobodna Dalmacija.

Jasno je da ovo upozorenje ozbiljno trebaju shvatiti i hrvatski državljani koji će se u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana naći u europskim metropolama. Kao i obično, barem 200 tisuća ljudi putovat će na zimovanja, ili će se koristiti aranžanima s uključenim dočecima Nove godine u europskim gradovima.

Kad je riječ o Hrvatskoj kao božićno-novogodišnjoj destinaciji, procjenjuju Amerikanci, razina sigurnosti je puno viša nego u "starom“ EU.

Opasnosti od terorizma nema. Hrvatska nije na popisu zemalja gdje bi se američki, pa i svi drugi turisti trebali osvrtati oko sebe i kloniti javnih skupova.

To, naravno, ne znači da opasnosti generalno nema. Ima je, ali je prilično specifična. Prvi rizik za turiste, navode, i dalje su minirana područja, iako je rat završio davne 1995. godine, i to u istočnoj Slavoniji, Brodsko-posavskoj i Karlovačkoj županiji, te područjima na širem području Plitvica i Zadra.

Minirana područja su dobro označena, podaci o tome mogu se naći i na internetu, a turisti bi se trebali držati cesta i ne upuštati se u šetnje divljinom u dijelu Hrvatske gdje se ratovalo. Inače, američka je procjena da bi proces razminiranja Hrvatske mogao biti dovršen 2018. godine.

Drugi posebno istaknuti rizik za američke goste je određena vrsta ugostiteljskih lokala zbog povećanog rizika od beskrupulozne pljačke.

Ne bi trebalo ulaziti u klubove za muškarce, takozvane gentlemens clubs, jer postoji velika opasnost od višestruko napuhanih računa koji su najčešće neusporedivi s uslugom i na kraju iznose nekoliko tisuća dolara – navodi se u upozorenju. Vlasnici tih lokala, osim toga, skloni su prijetnjama prisiljavati na plaćanje astronomskog računa.

U takvim prostorima često rade žene koje su žrtve nasilja ili čak trgovine bijelim robljem. Nema dvojbe da je ta preporuka rezultat više neugodnih slučajeva po hrvatskim noćnim klubovima u kojima su bili uključeni strani gosti.

Hrvatska je, eto, za razliku od EU, s obzirom na terorizam sigurna zemlja, a glavne se opasnosti mogu lako izbjeći šetnjom po asfaltu ili betonu i izbjegavanjem noćnih klubova, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:54