ROČIŠTE NA SUDU U ZAGREBU

Ana Lederer tuži HNK, a oni žele ispitati je li u sukobu interesa

 Biljana Gaurina/CROPIX

Hrvatsko narodno kazalište (HNK), točnije njihova odvjetnica, od Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa zatražilo je očitovanje o tome je li novoizabrana članica Kazališnoga vijeća HNK te zamjenica ministra kulture Ana Lederer u sukobu interesa jer vodi spor sa svojom vlastitom kućom tvrdeći kako je nezakonito smijenjena s mjesta intendantice 2013. godine.

Otkrila je to jučer na ročištu u navedenom sporu odvjetnica Sanja Artuković koja zastupa HNK, tražeći od suda da zastane s postupkom dok na dobije očitovanja Povjerenstva. “Zatražili smo mišljenje od Povjerenstva zbog novog razvoja situacije.

Državna dužnosnica

Tužiteljica je imenovanjem za zamjenicu ministra kulture postala državni dužnosnik. Također postala je i članica Kazališnoga vijeća tuženika te direktno može utjecati i na stav HNK. Zato bih molila da se s ovim sporom zastane dok se ne donese odluka na Povjerenstvu”, rekla je Artuković. Odvjetnica Ane Lederer, Tamara Crnkić, je pak rekla kako smatra da ovaj spor, koji je već pred zaključenjem, ne bi trebao imati veze s time obnaša li Lederer sada dužnost u HNK te da imaju 15 dana da se očituju na podnesak HNK.

Lederer: ‘Ilegalni raskid’

Lederer, kojoj je ugovor s HNK bio raskinut s obrazloženjem da joj je istekao mandat, u tužbi tvrdi da je njezin ugovor o radu raskinut ilegalno jer je zapravo bila zaposlena na neodređeno. Nepune dvije i pol godine kasnije u novoj je Vladi imenovana za zamjenika ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te članicu kazališnoga vijeća HNK te je došlo do paradoksa da vodi sporove i s kućom u čijem je vodstvu. Lederer traži poništenje raskida te naknadu od ukupno 42.958 kuna sa zateznim kamatama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:45