BITKA ZA ZAGREB

ANKA MRAK TARITAŠ OTVARA UTRKU 'Kampanju ću bazirati na svojoj viziji Zagreba, a ne na kritici Milana Bandića'

 Damir Krajač / HANZA MEDIA

Temelj programa, navodi Anka Mrak Taritaš, bit će pametno upravljanje gradom. Želi obnoviti Velesajam i sljemensku žičaru, graditi škole i vrtiće

- Imam dovoljno godina i iskustva da se ničim ne zanosim. To što mi je rejting bolji nego Boži Petrovu doživljavam kao odgovornost s kojom se moram nositi - rečenice su najpopularnije HNS-ove političarke, Anke Mrak Taritaš, koja danas i formalno postaje kandidatkinja HNS-a za gradonačelnicu Zagreba.


Tek nakon što Predsjedništvo HNS-a objavi tu odluku, Mrak Taritaš će oformiti svoj stožer te startati u pravu kampanju s objavom suradničkog tima i vizijom Zagreba koju nudi izaberemo li ju za gradonačelnicu.


Premda je kandidatkinja HNS-a, Mrak Taritaš u kampanju namjerava krenuti s timom od njezina osobnog povjerenja, u kojemu će biti široki krug čiji će odabir biti baziran prije svega na kompetenciji za pojedina područja, a ne na stranačkoj pripadnosti. Na koga sve računa, Mrak Taritaš još ne otkriva, nego samo navodi da će joj šef izbornog stožera biti stari suradnik Stanko Kordić, HNS-ovac koji je bio glavni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u njezinu ministarskom mandatu, a na toj se dužnosti zadržao i u mandatu ministra Lovre Kuščevića, sve do srpnja, kada je razriješen na vlastiti zahtjev.


Objava programa

- U iduća dva tjedna objavit ću program i sve ostalo vezano uz kampanju. Program će se bazirati na pametnom upravljanju gradom - kaže Mrak Taritaš, koja želi da se Zagrebom počne upravljati korištenjem suvremenih tehnologija i vizijom. Pametni gradovi integriraju svoje funkcije javnih usluga poput prometa, proizvodnje energije, opskrbe, zbrinjavanja otpada, javne rasvjete, unapređuju njihovu kvalitetu, ali istodobno štede energiju i brinu se o okolišu. Stoga, kaže Mrak Taritaš, njen program uključuje sve, od financija, javnog prijevoza, vodoopskrbe, grijanja i zbrinjavanja otpada do sporta, vrtića i škola.


Projekti

Navodi da komunikaciju s biračima ne namjerava bazirati na kritici aktualnog gradonačelnika Milana Bandića ili protukandidata, nego će im nastojati što detaljnije prezentirati svoju viziju razvoja Zagreba. Neki su projekti kratkoročni i njihov se učinak, poput uređenja Velesajma, sljemenske žičare ili gradnje škole i vrtića, mogu vidjeti u jednom mandatu. No, za razvoj grada važni su i dugoročni projekti. Mrak Taritaš ima ih više u planu, a ističe kako joj je posebno stalo da se do 2030. godine potpuno uredi i prenamijeni prostor bivšeg Gredelja i na njemu stvori nova gradska vrijednost. To je, kaže, prostor na kojemu se mogu spojiti autobusni i željeznički kolodvor, u koji se mogu uvesti kulturni sadržaji te novi stambeni projekt. - To bi mogao biti zagrebački Manhattan - kaže Mrak Taritaš, iznoseći samo djelić svoje slike Zagreba budućnosti.


A kakva će biti socijalna politika, pitali smo HNS-ovu kandidatkinju za Zagreb. Odgovara da će se morati revidirati, ali neće suspendirati postojeća prava, ni “sjeći sjekirom”. Ipak, dio prava će se morati revidirati i ostvarivati kroz neke druge politike. - Smatram da je otvaranje javnih radova kojima će se uređivati parkovi, igrališta i drugi javni objekti dobar način na koji se ljudima može dati prilika da zarade novac. Moramo imati empatiju za druge, ali moramo imati i kriterije - govori Mrak Taritaš te kao primjer ističe dodjelu besplatnih udžbenika. Kaže da djeca čiji roditelji pristojno zarađuju ne trebaju dobivati besplatne udžbenike.


Udžbenici

- Kakvog ima smisla svoj djeci dati besplatne udžbenike, a onda ih dovesti u situaciju da moraju nositi WC papir u školu?! To je nedopustivo, kao što je nedopustivo da djeca u vrtićima nemaju igračke - kaže Mrak Taritaš te ističe da Zagrebu nedostaju sustavno upravljanje, sustavno rješavanje problema i kriteriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:23