IZVANREDNI POVJERENIK

ANTE RAMLJAK 'Bit će otkaza u Konzumu, ali smanjenja plaća ne. Zapravo, ne znam mogu li radnici u Konzumu uopće imati manje plaće...'

 Admir Buljubasic / CROPIX

Izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak gostovao je u nedjelju u emisiji Točka na tjedan N1 televizije u kojoj je na početku ustvrdio kako nakon dva mjeseca više nije u reaktoru, kako je svojedobno ustvrdio, već da je sada prešao u rudnik.

- Mislim da će s reaktorom i jezgrom biti sada sve u redu, uvjeren je.

Najavio je da će realizacija novog kredita krenuti već sljedećeg tjedna kada očekuje prvu tranšu u iznosu od 100 milijuna eura, a glavnina tog novca trebala bi otići kompanijama unutar sustava, prije svega u Konzum, a utrošit će se na podmirenje dobavljača i nadopunjavanje zaliha uoči ljetne sezone.

Na pitanje može li jamčiti isplatu plaća do sredine mjeseca za sve kompanije, Ramljak je odgovorio potvrdno.

- Mislim da je to najvažnija stvar. Od prvog dana ja sam govorio da dajem jamstvo za isplatu plaća koje neće kasniti i to smo već u ova dva mjeseca i pokazali. Tako da definitivno mislim da možemo jamčiti isplatu plaća, ali te plaće i ovako ne bi bile isplaćene iz ovog kredita. Znači nisu bile uvjetovane da li ćemo kredit imati ili ne, nego smo mi praćenjem, skupljanjem sredstava na dnevnoj bazi i osiguravali i odvajali sa strane - jedan dio priljeva koji smo dobivali na dnevnoj bazi smo odvajali za isplatu plaća koje dolaze svaki mjesec, izjavio je.

Potvrdio je da će prvih 100 milijuna eura za novi kredit dati fond Knighthead Capital, a za ostatak iznosa vidjet će se u sljedeća tri tjedna.

Ramljak je progovorio i o roll-upu kao i o otpisu dugova.

- Nije nova obveza od milijardu eura, nego od 450 milijuna eura, 80 milijuna je ono što smo već digli prije mjesec dana. Aranžman tog refinanciranja ili roll upa je složen tako da svaka banka koja je već u postojećoj izloženosti prema Agrokoru, a pogotovo one banke koje nemaju osigurana svoja potraživanja prema Agrokoru, znači to je jedan veliki broj banaka koji uopće nemaju nikakva sredstva osiguranja, nikakve zaloge, nikakve kolaterale, one bi trebale imati najveći interes da se ustvari iz tog nekog zadnjeg reda u autobusu presele u prvi red autobusa ili što bliže moguće vozaču - tako je napravljen, da karikiram I pojednostavim. Sad taj novi kredit od 450 milijuna eura je ustvari iznos koji njima osigurava, znači postojećim kreditorima Agrokora, da ustvari oni budu sigurni da će u konačnici ipak ova kompanija opstati, to jest kompanije u sustavu grupacije Agrokor i da će im se barem onda u nekoj nagodbi iz vrijednosti tih kompanija koje budu živjele i preživjele, jedan dio onih starih dugovanja vratiti, izjavio je Ramljak.

Dodao je da mu je jako teško u ovom trenutku reći koliki postotak starog duga će biti otplaćen i kako će se otplatiti prema kome.

Zatim je progovorio o Sberbanku.

- Da, slažem se ... mislim kažem, Sberbanka je u vrlo nezavidnoj poziciji s obzirom na sredstva osiguranja koja imaju ili nemaju bolje rečeno i mislim da bi prvenstveno njima bilo u interesu. Ja se nadam da će oni na kraju sagledati to i sudjelovati u tom kreditu, međutim svatko ima pravo na svoju odluku. Ne znam da li su im tužbe sredstvo pritiska ili sredstvo naplate. To je isto pitanje, ne znam, rekao je.

Novinarka ga je pitala hoće li u konačnici sve platiti porezni obveznici.

- Mislim da je postupak toliko kompliciran i težak i kad pogledate malo i primjere i međunarodne slučajeve i države u kojima su se događale ovakve stvari, uvijek je iza ovakvih procesa i postupaka ostajao jako velik broj tužbi. Vi jednostavno ne možete sve zadovoljiti, uvijek će biti onih nezadovoljnih. I ti nezadovoljni će onda, i na ovakav način putem sudova, pokušati naplatiti neka svoja potraživanja. Da li će u tome uspjeti ili ne, i to je sad odgovor - tužba ne znači, bar je ja ne bih prejudicirao, da je automatski i presuda, rekao je Ramljak.

Na pitanje zašto je po svom dolasku u koncern odbio ruski prijedlog da napravi roll up da bi se kasnije promijenila situacija, Ramljak je odgovorio:

- Kad je 10. travnja počeo moj posao u Agrokoru, dočekala nas je situacija blokade svih računa, neisplaćenih plaća, dobavljača koji su počeli blokirati sve račune, zaustavili opskrbu u Konzumu, jedna poprilično kaotična situacija, na računu praktički nije bilo ništa novca. Sjećate se da sam javno izjavio da je bilo famoznih šest kuna. Danas ima puno više … Tu noć smo krenuli, odnosno popodne u razgovore s financijskim institucijama oko novog zaduženja koje je bilo neophodno. Nama je svima bilo jasno, cijelom mom timu koji je došao tu sa mnom, da ako ne uspijemo osigurati, a to je bio tjedan pred Uskrs, barem neka kreditna sredstva i ako ne isplatimo plaće i umirimo malo barem dobavljače isplatom starog duga prema njima, da nakon toga možemo biti tu tjedan dana i možemo onda otići kući i podnijeti zahtjev za stečaj i likvidaciju firme i nitko više ne bi bio u stanju spasiti i spriječiti onaj najgori scenarij, koji se ne bi samo odrazio na kompanije u sustavu Agrokora, nego bi se odrazio i puno šire. (...) Mi smo sjeli, počeli smo pregovore s bankama uključujući i Sberbanku i VTB banku u tom klubu i oni su cijelo vrijeme inzistirali na tome da oni - ako daju određena sredstva, da im se prizna onih 100 milijuna eura iz veljače ove godine kada su dali zadnja sredstva, kao senior status. Danas ugovor koji smo pregovarali u zadnjih mjesec dana ima oko 250 stranica. Zamislite u onom trenutku da smo u tri dana trebali ispregovarati Ugovor o financiranju koji jednostavno nije bio moguć. Ja sam to od prvog dana govorio. I govorio sam im da nam daju vremena, da idemo sad jednostavnijim nekakvim financiranjem. Mi smo u komunikaciji sa svim kreditorima, sa svim bankama pa gotovo svakodnevno. S lokalnim timom, s timom Sberbanke i VTB-a, koji su tu na terenu mi smo u svakodnevnom kontaktu. Svi moji savjetnici su s njima u kontaktu, kaže Ramljak.

Rekao je da nisu istinite tvrdnje da je promet u Konzumu pao čak do 20 posto.

- Pad prometa je 10,8 posto. To je sad podatak koji vam dajem kao ekskluzivu. Mislim da smo ga jučer i objavili i da je u tom dijelu pad pad prometa u prvih pet mjeseci manji nego što je bilo tko očekivao, ali isto tako tvrdim da sada kad budemo financirali novu robu i zalihe Konzuma i kad budemo popunili do kraja dućane, da će Konzum uhvatiti taj rast prihoda, i do kraja godine moj plan je, ja bih bio zadovoljan, da Konzum u prihodima posluje s nulom. (...) U ovom trenutku ne mogu reći točno stanje profitabilnosti svih dućana, sigurno ima neprofitabilnih dućana, ali ne bih govorio o postocima. Još radimo analize i siguran sam da ćemo do kraja ljeta, nakon svih analiza, krenuti u implementaciju tog restrukturiranja, zatvaranje određenog broja dućana i zbog toga sam uvjeren da će Konzum do kraja godine poslovati pozitivno i da će imati operativnu dobit i da će on biti naš 'flagship', kako se kaže, u tom budućem restrukturiranju, u nagodbi s vjerovnicima.

Potvrdio je da će doći do otpuštanja određenog broja ljudi u dućanima koji budu zatvoreni, ali tvrdi da smanjenja plaća ne bi trebalo biti.

- Ne znam da li zaposlenici Konzuma, pogotovo zaposlenici u dućanima Konzuma, mogu imati manje plaće od ovih koje imaju danas. Mislim da je to čak jedna od stavki zbog kojih mi moramo napraviti dobre analize jer naši zaposlenici nažalost u plaćama nisu konkurentni sa zaposlenicima drugih trgovačkih lanaca u kojima su plaće puno veće i volio bih ako bismo pronašli prostora u poslovanju Konzuma da se i te plaće podignu, a ne smanje, izjavio je Ramljak.

Naveo je da s Ivicom Todorićem od primopredaje 10. travnja nije ni u kakvom kontaktu, a otkrio je i da je interes za kupnju čuvenog helikoptera i jahte iznimno velik te da očekuje njihovu prodaju za mjesec dana.

Kompletan intervju pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:49