INTERVJU

Anto Nobilo: Polančec nije radio sam, odlučivao je vrh Vlade

Polančec nikako nije mogao obmanuti članove Vlade, tvrdi odvjetnik
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Odvjetnik Damira Polančeca Anto Nobilo objašnjava strategiju obrane njegova klijenta, za kojeg je uvjeren kako je posve nevin u aferi HEP.

Damir Polančec je uputio poruku da se o odlukama vezanim za HEP raspravljalo na užem kabinetu Vlade. Je li mislio na prodaju jeftine struje TLM-u i Aluminiju, privatizaciji TLM-a, prebacivanju dionica Janafa u vlasništvo HEP-a ili o svemu tome?

- O svemu. Polančecova je poruka zapravo bila da nije kriv ni on ni članovi Vlade, jer smatra da se radilo o legalnoj političkoj odluci. Što se tiče užeg kabitenta Vlade niti jednu radnju on sam nije napravio.

Poučak s Rusima

Bio je predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju i tereti ga se da je upravo na toj funkciji “pogurao” ponudu hrvatskog konzorcija.

- Da, on i još tri ministra i predstavnik sindikata. Pogledajte što bi donijela alternativna ponuda grupacije iza koje stoji Rus Vladimir Ramanov, koji je ušao u tvornicu glinice u BiH i uništio je. Tada je sisačka Željezara prodana Rusima, splitska Poljacima, znamo kako je sve završilo.

Kako komentirate podatak da je Ivan Mravak 12. travnja 2007. na sjednici Nadzornog odbora HEP-a već znao da će biti izabran hrvatski konzorcij iako ni Upravni fond HFP-a o tome još nije do kraja raspravio?

- Ne znam je li to Mravak znao. Sve su to bile političke odluke o kojima se prethodno raspravljalo na najvišoj razini.

Odluka Vlade o prodaji TLM-a nije ni inkriminirana, već se Polančeca tereti da je poduzimao protuzakonite korake kako bi obmanuo Vladu.

- Ništa takvo nije učinio. Na sjednici Vlade nije rekao da će hrvatski konzorcij vratiti državna, nego nedržavna potraživanja. Čim ste to objavili, sam Polančec me upozorio da to nije točno.

HDZ u panici

U redu, ali Polančec je spominjao da će se sanirati elektroliza. Jesu li novi vlasnici to učinili?

- Ne bih sada o detaljima. Međutim, svi članovi Vlade imali su mogućnost pregledati ponude. Kako ih je onda mogao obmanuti? Znači li to da su svi samo digli ruku “za” ne znajući zapravo za što su glasali? Pa odluku je potpisala Kosor.

Iako Polančec nije izravno sudjelovao u ugovaranju spornih isporuka struje, prema nekim podacima zaštitna klauzula za HEP, koju su ugradile njihove stručne službe, “nestala” je nakon što se Mravak konzultirao s Polančecom.

- Polančec u ugovaranju isporuke struje operativno nije sudjelovao. Ne znam ništa o toj klauzuli. A jučerašnja konferencija za novinare HDZ-a pokazuje da su stvari u ovoj aferi krenule za njih u neželjenom pravcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:59