ORUŽJE POČASNE GARDE

Austrijski veleposlanik o nesporazumu u Bleiburgu: Nismo imali nikakvu ulogu u tome

Austrijski veleposlanik u Zagrebu Andreas Wiedenhoff za Jutarnji je pojasnio kako se takve dozvole pribavljaju razmjenom diplomatskih nota između hrvatskog veleposlanstva u Beču i austrijskih vlasti
Središnja komemoracija povodom 71. obljetnice Bleiburške tragedije
 Željko Hajdinjak / CROPIX

U vezi s nesporazumom oko unošenja ceremonijalnog oružja na komemoraciju u Bleiburgu, o čemu je, kako smo izvijestili, za Hinu glasnogovornik zemaljske policije Koruške Peter Schweger izjavio da je "došlo do problema u komunikaciji između veleposlanstava Hrvatske i Austrije prilikom predaje listi s brojevima i popisom oružja", oglasilo je austrijsko veleposlanstvo u Zagrebu.

Naime, Jutarnji je od austrijskog veleposlanstva dobio vrlo jasno uvjeravanje da veleposlanstvo nije imalo nikakvu operativnu ulogu u pribavljanju bilo kakvih dozvola uoči današnjeg komemorativnog događaja jer im, kako ističu u veleposlanstvu, takva uloga po proceduri nije predviđena.

Austrijski veleposlanik u Zagrebu Andreas Wiedenhoff za Jutarnji je pojasnio kako se takve dozvole pribavljaju razmjenom diplomatskih nota između hrvatskog veleposlanstva u Beču i austrijskih vlasti.

"Mi u Zagrebu nemamo nikakvu ulogu u tome. Austrijsko veleposlanstvo u Zagrebu samo je pomoglo (što znači: omogućilo komunikaciju) ovog popodneva nakon zaplijene oružja tj. nakon što smo shvatili da se pojavio problem: članovi počasne garde nisu bili u mogućnosti pokazati nikakve dokumente austrijskoj policiji kojim bi dokazali da su pribavili nužne dozvole", istaknuo je austrijski veleposlanik Andreas Wiedenhoff.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:51