DUNJA TADIĆ

AUTORICA NAJPOPULARNIJEG ŽENSKOG PRIRUČNIKA OTKRIVA Moj rokovnik je puno više od planera: u njemu su ogledalce, inspirativni citati, šoping-liste...

 Goran Mehkek / CROPIX

Prije osam godina Dunja Tadić je poželjela funkcionalan, ali lijep planer. Ne onaj običan, tamne boje s koricama od nekog materijala koji imitira kožu, nego lijep planer, ženski. Kada ga nije mogla naći na tržištu, odlučila ga je napraviti sama.

- Prvi Ženski rokovnik bio je onaj za 2009. godinu i nakon što smo otprilike dvije tisuće komada rasprodali u samo mjesec dana bez ikakve reklame, shvatila sam da imam odličan proizvod i odlučila se bolje pripremiti za sljedeće izdanje. Napravili smo istraživanje među korisnicama, pa smo tako spiralni uvez koji se lomio zamijenili tvrdim koricama - prisjeća se poduzetnica Dunja.

Žene baš vole njezin rokovnik. Unutra su malo ogledalce, zatim inspirativni i motivirajući citati, šoping-liste, planeri, bilješke, liste posuđenih stvari, pročitanih knjiga i onih koje tek treba pročitati, termini kod liječnika, kozmetičara, frizera, ciljevi, planovi, putovanja...

Pozitivna energija

- Tijekom godina razvili smo ga u nešto jako osobno, prilagođavale ga ženskim potrebama i željama. To nije običan rokovnik. U njega pišete sve stvari koje su vam važne. Kada ga pregledate nakon godinu dana, tu je zapisano puno više od termina. Dobijete sasvim spontano jedan mali dnevnički zapis. I najvažnije, vjerujem da žene osjete s kolikom ga ljubavi i strasti radimo. Kad je izašao, dugo je bio jedini takav rokovnik kod nas, a i šire. Ipak, posebnim ga i danas čine suradnje s nekim poznatim imenima iz javnog života i naslovnice koje su uvijek priča za sebe - priča nam poduzetnica.

Nove naslovnice, njih sedam za 2017. godinu, donose i neke nove suradnje. Prije se surađivalo, primjerice, sa Severinom i dizajnericom Aleksandrom Dojčinović, a ove su godine suradnice kvartet The Frajle, spisateljica Ingrid Divković i ilustratorica Josipa Maras.

- Ponekad inspiraciju i ideju dobijem iz nekih sasvim uobičajenih životnih situacija. Recimo, prije dvije godine prvi sam put bila na koncertu The Frajli u Lisinskom. Nakon koncerta, ispunjena neopisivom pozitivnom energijom, rekla sam prijatelju da ću jedno izdanje rokovnika odraditi s njima. I evo nas.

Žene ženama

The Frajle su osmislile jednu naslovnicu za 2017. godinu. Ingrid sam upoznala prošle godine na Interliberu, i ona je autorica svih citata u rokovniku. Josipine ilustracije su mi, pak, zapele za oko na društvenim mrežama i pomislila sam kako tu njezinu estetiku treba prenijeti dalje.

Ono na što sam jako ponosna sve ove godine jest da naziv Ženski rokovnik stvarno ima smisla. Kupuju ga i koriste žene, a u ovih devet godina na njemu su radile zaista jedino i isključivo žene, fantastične žene. Tema Ženskog rokovnika za 2017. je ‘Žena ženi nije vuk’, a inspiracija za ovu temu su baš sve te žene koje su zaslužne za njegov uspjeh. Mislim da je do sada na ovom rokovniku, na ovaj ili onaj način, radilo oko 50 žena - govori nam Dunja.

Kao i svake godine do sada, najnovije izdanje najprije će na Interliber. Lani je prodano 18.000 rokovnika u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a od prošle godine postoji i izdanje na engleskom. Ove godine naklada je još veća. Osim Ženskog rokovnika, Dunja radi i Dnevnik za trudnice.

- Razgovarali s više od 20 trudnica i ispitivale ih što bi one upisivale u jedan takav dnevnik. Radile smo dva mjeseca dok nismo došle do onoga što nam se sviđa- priča nam Dunja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:07