AFERA FIMI-MEDIA

Bačić na suđenju Sanaderu: USKOK-u sam predao 2 milijuna kuna i 300.000 eura koje je u HDZ donio Mladen Barišić

 Damjan Tadić / CROPIX

10:14 Nakon Ivana Jarnjaka i drugi bivši glavni tajnik HDZ-a počeo je u ponedjeljak svjedočiti na zagrebačkom Županijskom sudu o slučaju Fimi medija. Branko Bačić je rekao kako predsjedništvo HDZ-a od travnja 2008. do srpnja 2009. kada je on bio njegov član nije obavljalo svoju funkciju odnosno vodilo financije stranke.

Na pitanje USKOK-ove tužiteljice Željke Mostečak tko je onda obavljao tu funkciju, Bačić je odgovorio - glavno tajništvo uz autoritet predsjednika stranke.

Potvrdio je da je u kolovozu 2010. u Državno odvjetništvo, prema nalogu Jadranke Kosor, predao 2 milijuna kuna i 300.000 eura koje je u HDZ 10 mjeseci ranije predao Mladen Barišić.

"Nakon što je Kosor obavijestila da smo u kasi našli taj iznos ja sam ga kao tajnik dostavio u Državno odvjetništvo", rekao je Bačić.

Pojasnio je kako je početkom 2010. Barišić razriješen dužnosti glavnog tajnika.

"Nakon toga smo on, Jadranka Kosor i ja održali sastanak na kojem na kojem je dogovoreno da se taj novac stavi u stranačku kasu", rekao je Bačić.

07:47 Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovoj bivšoj stranci HDZ-u i ostalima okrivljenima u slučaju Fimi medija nastavlja se danas u 9.30 sati svjedočenjem bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Branka Bačića.

Podsjetimo, posljednji je svjedočio bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak.

Jarnjak je posvjedočio da je bivša blagajnica stranke Branka Pavošević vršila gotovinske isplate po nalogu tadašnjeg premijera Ive Sanadera, a da je novac dolazio od šefa Carine Mladena Barišića.

USKOK je prilikom zadnjeg proširenja istrage u aferi Fimi Media prošle godine obuhvatio i Jarnjaka kao osumnjičenika.

No, samo nekoliko dana prije podizanja optužnice istraga u odnosu na njega je obustavljena, tako da je Jarnjak umjesto okrivljenika postao svjedokom u postupku.

Svoju krivnju u aferi Fimi medija priznali su bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak te bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Optužbe da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi Sanader, njegov glasnogovornik Ratko Maček te predstavnik i obrana HDZ-a, prve stranke optužene za korupciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:37