ZELENO SVJETLO

Bakićeva pobjeda: 45.000 đaka dobit će mikroračunala

Poduzetnikov plan za uvođenje digitalne pismenosti u škole rezultirat će time da će cijela generacija učenika dobiti osnovna znanja iz programiranja
Nenad Bakić
 Biljana Gaurina / CROPIX

Na veselje brojne djece, u škole prije zime ulaze mikroračuna. Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet raspisala je natječaj kojim nabavlja čak 45.070 mikroračunala, procijenjene nabavne vrijednosti iznad 3,6 milijuna kuna. Brojka mini računala istaknuta u tenderu pokazuje da je plan novotarijom opskrbiti čitavu jednu generaciju učenika.

Danas predstavljanje

Projekt uvođenja mikroračunala u škole danas će zajednički predstaviti ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, predstavnik Instituta za razvoj i inovativnost mladih, poduzetnik Nenad Bakić, i ravnatelj CARNet-a Goran Kezunović. Kako je istaknuto u pozivu, cilj projekta je uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti.

Poduzetnik Nenad Bakić, ujedno savjetnik predsjednice države, u dosadašnjim nastupima nije skrivao da mu je cilj projekt implementirati na nacionalnoj razini, kako bi svaki učenik u Hrvatskoj dobio mikroračunalo.

Ušli u 1000 ustanova

Zasad je to djelomično uspjelo Bakićevu institutu u Varaždinskoj županiji, gdje je podijeljeno oko 1400 mikroračunala BBC micro:bit namijenjenih svim učenicima petih razreda i nastavnicima za koje je osigurana poduka. Malenim, a relativno jeftinim računalima, učenici uče programiranje, a ona ostaju u trajnom vlasništvu djece. U Institutu su se nedavno pohvalili da je dosad više od 20.000 microbitova završilo u više od 1000 ustanova. Pritom naglašavaju da nije riječ samo o programiranju, nego razvoju digitalne pismenosti, algoritamskom načinu razmišljanja, razvijanju kreativnosti kod djece.

Ministarstvo obrazovanja očito je ovaj privatni projekt prepoznalo kao vrijednost i odlučilo ga propustiti u sustav te aktivno upregnuti nastavnike u edukaciji već u ovoj školskoj godini.

Edukacija nastavnika

Postignut je, naime, dogovor o edukaciji nastavnika koji će dobiti zadatak integrirati nove tehnologije i programiranje u sve predmete u kojima je to moguće izvesti.

Budući da jedno mikroračunalo stoji manje od sto kuna (u maloprodaji je riječ o oko 20 eura), očito je da je plan Ministarstva osigurati mikroračunala za čitavu jednu generaciju učenika u Hrvatskoj. O kojoj je generaciji učenika riječ (kojem razredu osnovne škole), otkrit će ministrica na današnjoj konferenciji za novinare, a neslužbeno doznajemo da je riječ o nabavi mikroračunala za sve učenike šestog razreda osnovnih škola.

Kako stoji u tehničkim specifikacijama nabave koju obavlja CARNet, traže se dimenzije mikroračunala ne veće od 6x6 centimetara, težine maksimalno 10 grama, s napajanjem putem USB-a i baterija, i uz RISC arhitekturu procesora (ARM, MIPS, PA-RISC i sl.). Kao rok za dostavu ponuda CARNet je naveo 27. rujna.

Iskustvo iz Singapura

Dosadašnje aktivnosti Bakićeva instituta kojima ulazi u škole s mikroračunalima bazirane su na BBC micro:bitu. Takva rješenja prošle su godine dobili svi učenici sedmih razreda u Velikoj Britaniji te dva razreda na Islandu, a upravo ih uvodi i Singapur za uporabu u “školama i obitelji”. Singapur je u tu svrhu nabavio sto tisuća paketa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:13