LOKALNI IZBORI

BANDIĆ GUBI OD MRAK TARITAŠ I U PRVOM I U DRUGOM KRUGU! Stigli rezultati velike ankete o raspoloženju birača u Zagrebu

 Hanza Media

Aktualni gradonačelnik Milan Bandić više nije prvi izbor Zagrepčana, sudeći prema anketi Dnevnika Nove TV, jer da su danas lokalni izbori, u prvom krugu prestigla bi ga Anka Mrak-Taritaš, kandidatkinja HNS-a koju podržava i SDP.

Anka Mrak-Taritaš ima 27,8 posto potpore, Milan Bandić 24,1 posto, a nezavisna Sandra Švaljek treća je sa 21,2 posto podrške anketiranih. Dakle, mrtva trka vodit će se između to troje kandidata za drugi krug jer statistička pogreška iznosi četiri posto.

Mrak-Taritaš očito je uzletjela i na krilima službene podrške SDP-a, koju je nedavno dobila, dok popularnost Milanu Bandiću pada i ovo je prvi put da nije vodeći u anketama.

Skidanje s trona

Iznenađenje je i nezavisna kandidatkinja Bruna Esih, koja je u ovu utrku ušla kao članica Kluba zastupnika HDZ-a kontra njihova službena kandidata Drage Prgometa i već ga je prestigla. Ona ima 9,3 posto podrške dok Prgomet kaska za njom sa 6,8 posto podrške birača. Ivan Pernar iz Živog zida na skromnih je 2,6 posto, a kandidat Mosta Marko Sladoljev na još skromnijih 1,1 posto, što znači da Mostovi birači zaokružuju Sandru Švaljek. Ostali kandidati dobivaju 0,3 posto, a neodlučnih je 6,8 posto.

Kada je riječ o drugom krugu, tu je situacija još zanimljivija jer veću šansu za skidanje s trona dugogodišnjeg gradonačelnika ima njegova bivša suradnica. Tako bi Švaljek u drugom krugu glatko postala gradonačelnica sa 55 posto podrške, a Bandić bi imao 36,9 posto. Na izbore ne bi izašlo 5,5 posto birača, a neodlučnih je 2,6 posto. Za Švaljek bi u drugom krugu glasovalo čak 74 posto birača Mrak-Taritaš, 54 posto birača Prgometa, ali i 47 posto birača Esih, što pokazuje da ona ima veći potencijal okupljanja.

Bandić bi u drugom krugu izgubio i od Mrak-Taritaš, ali tijesno. Kandidatkinja HNS-a dobila bi 47,9 posto glasova, a aktualni gradonačelnik 43 posto. Za Mrak-Taritaš u drugom bi krugu glasovalo i 57 posto birača Švaljek, ali i, zanimljivo, 38 posto birača Drage Prgometa. Na izbore ne bi izašlo 6,6 posto birača, a ne zna njih 2,5 posto.

Ako se u drugom krugu nađu dvije dame, onda veću šansu da postane gradonačelnicom ima bivša ravnateljica Ekonomskog instituta. Ona bi pobijedila sa 49,8 posto, dok bi bivša ministrica graditeljstva imala 36,8 posto podrške. Na izbore ne bi izašlo 7,2 posto birača, a za koga bi glasalo, ne zna njih 6,1 posto. Tu bi presudili glasovi desnice, HDZ-ova kandidata sa 44 posto, Esih sa 65 posto te Bandića sa 34 posto.

U Gradskoj skupštini borba će, prema ovoj anketi, biti neizvjesna do kraja, a rezultat je u okviru statističke pogreške. Lista SDP-HNS-HSU prvi je izbor Zagrepčana sa 23,2 posto podrške, Bandićeva lista je na 22 posto, a lista Sandre Švaljek na 19,5 posto. HDZ je na 11,5 posto, Živi zid na 4,4 posto, a lista Brune Esih na 3,7 posto. Most je na 3,6 posto, Pametno na tri posto, ostale stranke na 4,3 posto, dok je neodlučnih 4,7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:43