POLAGAO VIJENCE

BANDIĆ NA MIROGOJU OBILJEŽIO DAN ANTIFAŠIZMA 'Hrvatska je podijeljena. Da se dignu Tuđman i branitelji, opet bi legli u grob od tuge'

 Bruno Konjevic / HANZA MEDIA

ZAGREB - Sretan sam zbog današnjeg dana kao istinski hrvatski antifašist, socijaldemokrat, čovjek koji okuplja sve na čemu se temelji hrvatska država - hrvatske ljevice, nauka Stjepana Radića, ideja Ante Starčevića... Sve se može spojiti. Svatko u Hrvatskoj, bez obzira kako se zvao, tko dovodi u pitanje dobrinos antifašizma nije prijatelj Hrvatske - ili ne razumije ili to radi namjerno. Onaj tko dovodi u pitanje "točku na i" - hrvatske branitelje i prvog predsjednika doktora Franju Tuđmana, nije prijatelj Hrvatske. Ili to radi namjerno ili ne razumije. To su dvije ishodišne točke stvaranja Hrvatske. Da nije bilo ZAVNOH-a i antifašista ne bi bilo ustava 1974., a mi se 1990. ne bismo imali od koga razdružiti. Oko toga nema mucanja i mora se biti precizan do bola. Danas sam tužan, vidio sam sedam, osam vjienaca na grobu prvog predsjednika, a na grobnici Narodnih heroja samo dva, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić gostujući na N1 Televiziji sa Mirogoja na Dan antifašističke borbe.

Banić je prokomentirao i činjenicu da danas na obilježavanju Dana antifašizma u Brezovici neće biti nikoga iz državnog vrha.

- To je Hrvatska, raspovućena, podijeljena. Da se digne prvi predsjednik i branitelji, opet bi legao u grob od tuge. Dolazi li netko ili ne dolazi, znam da ja 17 godina dolazim i da govorim isto. Oni kalkuliraju, ja enmam oko čega, a najmanje oko onoga što je suština stvaranja suverene i demokratske Hrvatske. Ja sam bio i ostao u svoj. Imam uzora u majci i dragom Bogu, drugog uzora nemam. Naučio sam nešto od Radića, Starčevića, Račana... Od svih ponešto. Ali ove se temelje ne smije dovesti u pitanje, rekao je Bandić.

Gradonačelnik je komentirao i uvjete za stvaranje koalicije u Skupštini vezano za preimenovanje Trga maršala Tita.

- Što se tiče ultimatuma, ja ne znam ni za kakav ultimatum. Izbori su gotovi, ne treba šiljiti. Skupština je 29. lipnja. Ukoliko se ne uspije konstituirati tri puta bit će novi izbori za Skupštinu, rekao je te dodao:

- Ja sam pobijedio šesti put, moja stranka je pobjednik. Građani će znati sankcionirati odgovorne ako se skupština ne konstituira.

Progovorio je i o koaliranju.

- Čestitam svima koji su prešli prag. Vrata su svima otovrena. Svi su punoljetni i oni će donijeti odluku onako kako misle, a narod će to honorirati ili sankcionirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:08