Bandić treći, a još se nije ni kandidirao

ZAGREB - Milan Bandić, i prije nego što se izjasnio hoće li ili neće ući u predsjedničku utrku, gotovo je izjednačen s drugom dvojicom izbornih favorita koji su već ranije najavili kandidature, Ivom Josipovićem i Nadanom Vidoševićem.



Zagrebački gradonačelnik dobio bi između 12,5 i 16,9 posto glasova da su se izbori održali ovog tjedna, kada je Jutarnji list s istraživačkim centrom Mediana, s kojim već više godina uspješno prognoziramo izborne rezultate, proveo veliko telefonsko istraživanje među 1000 stanovnika u svim hrvatskim županijama.



Klikni za uvećanje:







Anketa je pokazala da su Josipović, Vidošević i Bandić, s obzirom na pretpostavljenu statističku pogrešku, vrlo izjednačeni te da bi se baš ta trojica, u slučaju da se Bandić kandidira, mogla tijesno tući za ulazak u drugi krug izbora.



Zaostaje za favoritima




Pritom treba reći da službeni predsjednički kandidat SDP-a, Josipović, i dalje stoji najbolje. Prema našem mjerenju, osvojio bi najmanje 19,4 i najviše 24,6 posto glasova da građani sada izlaze na birališta.Kandidat vladajuće stranke, Andrija Hebrang, ozbiljno zaostaje za favoritima.



Ispred njega je i Vesna Pusić iz HNS-a (od devet do 12,9 posto glasova), a Hebrang može računati na potporu između 6,6 i 10,1 posto građana. To prolazno vrijeme ne nagovješćuje da bi on mogao proći u završnicu predsjedničke utakmice.



Što će Mesić odlučiti?




Kandidat IDS-a Damir Kajin i mogući neovisni takmac Dragan Primorac zbili su se na dno ljestvice, s manje od pet posto glasova.



Bandićev dobar plasman neugodan je i za Josipovića i za Vidoševića: njih dvojica već su duboko u kampanji, napose Josipović koji je prvi objavio nominaciju, a već im je za vratom političar s velikim izbornim potencijalom koji odgađanjem odluke uspijeva dobiti veći publicitet nego što njih dvojica zajedno uzmu kroz kampanju.



Na odluku birača moglo bi, čini se, presudno utjecati eventualno svrstavanje sadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića uz nekog od kandidata. Naime, Mesić i dalje uživa veliko povjerenje birača, toliko da je 52,8 posto ispitanika odgovorilo kako bi ga opet izabrali kad bi Ustav dopustio njegovu ponovnu kandidaturu.



Nekog drugog predsjednika ipak priželjkuje 47,2 posto građana. Još jedan podatak iz ankete pokazuje koliko mogu biti važne Mesićeve simpatije: čak 38,4 posto anketiranih građana priželjkuje da novi šef države bude sličan upravo Mesiću, samo bi ih 9,2 posto željelo da predsjednik bude poput Franje Tuđmana, a 52,5 posto zamišlja državnika drukčijeg od obojice.



Nepovjerenje prema Vladi




Odgovor na naše pitanje o ovlastima predsjednika upućuje također na Mesićev autoritet, ali ne samo na to - pokazuje i nepovjerenje građana prema drugim polugama vlasti, posebno prema Vladi.



Naime, visokih 65 posto stanovnika smatra kako bi predsjednik trebao imati veće ovlasti, a samo 2,8 posto ispitanih predlaže smanjenje.



S dosadašnjom razinom ovlasti zadovoljno je 32,2 posto građana.




Nije ih briga je li katolik, hoće da zna jezike i razumije ekonomiju

Biračima nije presudno je li kandidat za predsjednika katolik ili nije. To im je, pokazala je naša anketa, manje važno od toga govori li strane jezike, razumije li se u ekonomiju ili je li domoljub.



Samo 38, 4 posto ispitanika reklo je da im je jako bitno je li kandidat katolik nasuprot 77, 3 posto za jezike ili 73 posto za ekonomska znanja. Značajnih 68, 1 posto želi domoljuba za predsjednika.



Hrvatima je silno važno i to da im predsjednik živi skromno. To je kao presudnu osobinu odabralo 41, 6 posto anketiranih građana.



Nino Đula
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:32