NOVI TRADFEST

BATARELOV FESTIVAL DOVODI AMERIČKOG KONGRESNIKA U RH Među gostima i čovjek koji je zbog radikalnih stavova suspendiran na katoličkom sveučilištu

 
Na fotografiji: John Vice Batarelo
 CROPIX

Početkom idućeg tjedna, u Zagrebu će se ponovno održati Tradfest, u organizaciji katoličke udruge Vigilare koju vodi Vice Batarelo.

Tradfest lani je privukao mnogo pozornosti jer je jedan od govornika bio i kardinal Leo Burke, pripadnik tvrde, ekstremne struje unutar Katoličke crkve, a ove je godine zvijezda festivala američki kongresmen Chris Smith, dugogodišnji zastupnik Republikanske stranke u Kongresu SAD-a.

Smith pripada republikanskom krilu koje je u konzervativnim svjetonazorskim pitanjima blisko predsjedniku Donaldu Trumpu, a posebno je žestoki protivnik pobačaja. S druge strane, Smith je među rijetkim republikancima koji se zalažu za kontrolu oružja ili vjeruju da je globalno zatopljavanje posljedica ljudskog djelovanja.

Zagreb, 241016.
Otvaranje TradFesta, medjunarodne manifestacije tradicionalnih i konzervativnih lidera, mislilaca i aktivista koji svojim djelovanjem poticu uspostavu tradicionalnih i konzervativnih vrednota u Hrvatskoj i svijetu. Tradfest se odrzava od 24. do 27. listopada u hotelu Dubrovnik.
Na fotografiji: potpredsjednik Vlade RH i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier i americki kardinal Raymond Leo Burke.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / HANZA MEDIA
Vice Batarelo, američki kardinal Raymond Leo Burke i Davor Ivo Stier

TradFest se reklamira kao festival tradicije i konzervativnih ideja nasuprot tzv. naprednih i militantno-sekularnih ideja i politika koji su na nasilan i revolucionaran način pokušali zatomiti, kao što i danas nastoje uništiti, izvorne tradicionalne, konzervativne i kršćanske temelje kulture u Hrvatskoj, Europi i zapadnom svijetu. Uz dodatak prema kojem, “TradFest na proaktivan način želi potaknuti promišljanje i djelovanje, tj. reakciju na negativne ‘napredne’ pojave te potaknuti i promicati povratak na tradiciju, red i konzervativne vrednote”.

Među govornicima je i Stephan Mercier, koji je u proljeće ove godine suspendiran s katoličkog sveučilišta u Louvainu, nakon što je studentima podijelio rad na temu “Filozofija za život: protiv tzv. prava na izbor pobačaja” i održao nastup protiv rodne ideologije nazvavši je “totalno zbunjujućom i zlom”. Mercierovi stavovi bili su preradikalni za tzv. katoličko sveučilište, kako tu ustanovu nazivaju organizatori Tradfesta, njegov predmet je ukinut, a disciplinski postupak još traje. Tu je i Jerzy Kwasniewski iz Instituta za pravnu kulturu Ordo Iuris iz Poljske, a najavljeni su i Davor Ivo Stier, Marijana Petir, ali i pravnica Karla Ressler, supruga Karla Resslera, savjetnika premijera Andreja Plenkovića.

Ove godina Katoličku crkvu predstavljat će Valter Župan, biskup krčki u miru, Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila i don Damir Stojić što posebno veseli Batarela.

- Osim toga, ponosni smo na dolazak kongresmena Smitha, koji je početkom 90-ih zagovarao hrvatsku državu i koji je poznat po prolife stavovima. Dolaze nam pravnici iz Poljske i Londona, tu je i profesor Mercier koji je zbog svojih prolife stavova na kocku stavio vlastitu znanstvenu karijeru - rekao nam je Batarelo.

U.S. Congressman Christopher Smith speaks during his visit to Christian families to inspect humanitarian aid at a church in Erbil, Iraq December 20, 2016. REUTERS/Azad Lashkari - RC1964005B70
Azad Lashkari / REUTERS
Christopher Smith

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:16