NA DNEVNOM REDU OPOZIV VLADE

BERNARDIĆ I BELJAK UDARILI PO SAUCHI 'Prodali ste svoju stranku za slobodu, da ste imali imalo m***, stali bi pred govornicu i rekli da vas se hapsi'

 
 Hanza Media

NOVO 13:29 - SDP-ov Gordan Maras kazao je kako je premijer dolaskom u Saboru već izgubio bez obzira na rezultate glasova.

- Vi ste izgubili jer vam građani ne vjeruju. Odgovorite mi hoćete li svojim potpisom i ostavkom jamčiti radna mjesta u Agrokoru - kazao je Maras, a Plenković mu je odgovorio kako je zadivljen njegovim izlaganjem.

- Vi ste gospodine Maras, prije dva dana pokazali svu širinu, stil i sadržaj da ja još uvijek ne mogu doći sebi od vašeg izlaganja. Uvijek ću svojoj djeci pričati o vašem izlaganju - odgovorio je Plenković.

- Ja svojoj djeci uopće neću pričati o premijeru Plenkovića koji nije odgovorio hoće li svojim potpisom garantirati radna mjesta u Agrokoru - kazao je Maras i zatražio da Jandroković opomene premijera jer ga je jako uvrijedilo što je rekao da neće svojoj djeci govoriti o njemu, prenosi Dnevnik.hr.

------------------------------------

13:20 - Premijer Andrej Plenković je tijekom rasprave o zahtjevu oporbe za opozivom Vlade, govorio o krizi u Agrokoru i kazao kako cijeli proces Hrvatsku nije koštao niti jednu jedinu kunu.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE OVDJE.

------------------------------------

13:05 - Zadnji na Bernardićevo izlaganje o pozivu Vlade replicirao je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

- Sve Vlade su tolerirale sve što se događalo. Zašto se raspravlja o Agrokoru tek u 2017. godini - upitao je.

------------------------------------

12:31 - Miro Bulj (Most) osvrnuo se Bernardićevu izjavu da je HDZ prevario Most.

- Meni je žao što prije 15 godina nije postojala jedna skupina ljudi kao što je Most, a koji je rekao ne prodaji HEP-a. Žao mi je što ovdje nije premijer Šeks, jer je on rekao da je sastavio ovu Vladu. Dobro bi bilo da je premijer Šeks sada na balkonu pa da nam kaže kako je sastavio ovu Vladu. Ovu Vladu ne vodi Plenković već Šeks, Valentić i Gregurić koji su stvorili ovaj sustav - kazao je Bulj.

------------------------------------

11:04 - Ivan Lovrinović kazao je kako bi želio bi da smo vladajuće stisli konkretnim prijedlogom rješenja koje će podržati svi.

- Ovdje imamo dva velika međunarodna igrača. Jadan je sa zapada, drugi s istoka. Gospoda iz Vlade i povjerenik Ramljak zastupaju jednu stranu, Todorić drugu stranu, a Hrvatsku nitko ne zastupa. Najviše će profitirati strvinarski fondovi, a vidimo po podacima da je Agrokor u zaista teškoj situaciji. Sve će doći na naplatu - kazao je Lovrinović, a Bernardić mu je zahvalio jer je raspravu vratio na pravi put.

"Ovo je akcija dogma, gospodine Bernardiću. Karamarka se rušilo samo zbog jedne riječi - lustracija. Ta je riječ bila zabranjena. Koju nam vi alternativu nudite? Marasa, ministra obrta bez dana rada u realnom sektoru, Ranka Ostojića poznatog po aferi svastika ili Freda Matića koji je pisao istinu o ratu, a sve je to a nije istina", rekao je Stevo Culej.

------------------------------------

10:40 HDZ-ov Stevo Culej kazao je kako je Bernardićeva akcija dogma.

- Karamarka se rušilo samo zbog jedne riječi - lustracija. Ta je riječ bila zabranjena. Koju nam vi alternativu nudite? Marasa, ministra obrta bez dana rada u realnom sektoru, Ranka Ostojića poznatog po aferi svastika ili Freda Matića koji je pisao istinu o ratu, a sve je to a nije istina.

------------------------------------

10:20 Nakon Bernardićevog govora 41 zastupnik se javio za repliku.

Tomislav Saucha je silno uvrijeđen odgovorio Bernardiću: - Vi znate zašto sam ja onda glasao, pričali smo tada u vašem uredu. Velika ste truba, ne morate ići na izbore, ja ću vam to reći. Tu vašu foru s ortacima kopirate, stalno nekog kopirate.

Krešo Beljak prvi se javio za repliku: - Gospodine Plenkoviću, zar vam nije neugodno da vam jedan Saucha drži većinu?

Zagreb,  101117.
Trg svetog Marka,Sabor RH.
Nastavljena je 6. sjednica SaboraRH. Rasprava o povjerenju Vladi u slucaju Agrokor.
Na fotografiji: Gordan Maras,Miro Bulj i Kresimir Beljak.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je zamolio da se drži do digniteta zastupnika i da se ne obrušava na kolege, nakon čega je Beljak samo kratko kazao da mu je neugodno da Bugarska i Rumunjska budu bolje od Hrvatske.

- Neki dan ste razgovarali sa mnom ne bi li pretrčao na vašu stranu. Kad sam pitao s kim ćete raditi većinu, rekli ste 'pa možda ne s Bernardićem'. Vidi se koliko imate povjerenja. Ma hajd' – odbrusio je Beljaku Saucha.

- Čovjek koji nema veze s politikom, koji je prodao svoju stranku za slobodu, da ste imali imali muda, stali bi pred govornicu i rekli da vas se hapsi – kazao je Beljak i zaradio opomenu.

- Pustite me na miru, kako vam nije nugodno - uzvratio je Beljaku Saucha ističući da on nije ni za što osuđen.

Zagreb,  101117.
Trg svetog Marka,Sabor RH.
Nastavljena je 6. sjednica SaboraRH. Rasprava o povjerenju Vladi u slucaju Agrokor.
Na fotografiji: svadja Tomislava Sauche i Krese Beljaka.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Ilustracija (Fotografija je snimljena u Saboru 10.11.2017.)

------------------------------------

10:14 - Davor Bernardić obrazložio je prijedlog oporbe za opoziv Vlade:

- Situacija je jednostavna. Naš zadatak je uvjeriti sve zastupnike u neodgovornost postupanja Vlade. Razlog je ortačko ponašanje zbog kojeg postoji realna mogućnost nenadoknadive štete RH. Postupanje u suprotnosti sa zakonima zemlje izvlačenje novca iz posrnulog diva i bijeg od istražnog povjerenstva.

- Zašto bježite od povjerenstva, skrivate istinu o Agrokoru, zašto ste zabranili dolazak Dalić i Ramljaka pred povjerenstvo. Tko će biti odgovoran kad se tvrtke prodaju u bescjenje i tko je lagao.

Zagreb, 101117.
Trg svetog Marka, Sabor RH.
Sjednica Sabora RH.  Rasprava o povjerenju Vladi u slucaju Agrokor, aktualni sat.
Na fotografiji:  Davor Bernardic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX

- Agrokor je dijete HDZ-a nastao je odabirom 200 bogatih obitelji 90ih godina u privatizaciji, HDZ ga je odgajao, Agrokor se pretvorio u diva koji prijeti cijelom gospodarstvu. Odgovornost za Agrokor imaju sve vlade kao i HNB, Hanfa…

- Kako je bilo moguće da se obustavi mogućnost prodaje dionica, živo me zanima tko je zaradio na toj transakciji i tko je s kim bio u vezi. Tražimo odgovornost svih koji su upetljani u slučaj.

- Dok ste spašavali Agrokor, mnoge kompanije su otišle u stečaj.

- Izdali ste Most, uzeli nove ortake, Vrdoljaka, Sauchu. Priče o vašoj većini su priče za malu djecu. Svima je u Hrvatskoj jasno da je ova većina trgovačka većina koja je nastala krađom glasova birača. Ovdje se jasno se vidi politička korupcija. Vrdoljak se sam ukrcao na 'Titanik vladu' kako ju je sam prozvao i pokušao spasiti većinu.

- Todorić je aktivirao Lex Agrokor nakon tajnih sastanka u vladi. nakon toga javlja se iz inozemstva, a vi nas morate podsjetit gdje je puklo između vas i Todorića – kazao je Bernardić i ustvrdio da tek sad dolazi na bit problema, pa zaradio ironični pljesak.

- Samo vi galamite gospodo iz HDZ-a i pokušavajte skrivati istinu – opomenuo ih je Bernardić, pa nastavio:

- Jedini kontrolor rada povjerenika je ministrica gospodarstva i vjerovničko vijeće… Predstavnici fonda Knighthead, koji je malo nakon osnutka prepoznao Hrvatsku, iskrcao sve svoje novce za obveznice jer je imao od Ramljaka povlaštenu informaciju pa je to smeće, te obveznice pretvorio u novac. Većina u privremenom vjerovničkom vijeću nije slučajna. Povjerenik ima plaću 120.000 kuna bruto mjesečno. Neovisni stručnjak je kad se radi o plaći, u svim drugim slučajevima ograničeni su stečajni upravitelji. 141 savjetnik plaća se pola milijarde eura s koliko bi mogli financirati sve plaće u vladi do 2085. Ramljak ima više savjetnika nego Trump, Putin i Merkelica zajedno.

Ako vam to nije sumnjivo živimo u dva različita svijeta. Ne bi me čudilo s obzirom na plaće da neki hrvatski 'Panama papers' dokažu da je novac odlazio po raznim računima u inozemstvu, u to imamo pravo sumnjati - kazao je Bernardić i ponovio kako Plenkovićeva vlada bježi od Istražnog povjerenstva.

------------------------------------

09:58 - Nikola Grmoja (Most) na početku sjednice je kazao kako je zatražio stranku kako bi komentirao saborsko istražno povjerenstvo i HDZ koji nastoji opstruirati povjerenstvo.

- Želim poslati poruku javnosti i svima kojima žele zaustaviti Istražno povjerenstvo, je da je ono jedini alat kojim možemo srušiti teze obrane, jer se pokazalo ja je Todorić imao najvišu potporu vlasti. Povjerenstvo treba nastaviti s radom, HDZ svojim treba dužnosnicima treba reći da se sjete svega. Kako se moglo dogoditi da jedna takva tvrtka na ovakav način raste i da ugrozi hrvatsko gospodarstvo. Nema govora o političkom progonu, brojke govore u kakvom je stanju Agrokor. Netko za to treba odgovarati, za lažiranje financijskih bilanci. SDP je pokrenuo opoziv Vlade, mi smo odmah rekli da ovo nije nogometna utakmica u kojoj je bitan rezultat. Mi znamo kakav će rezultat biti i da se većina svaki dan cementira, stranke koji nemaju 0,5 posto dobivaju savjetnike u Vladi i ne očekujemo ništa od ovoga. Ali za Most je ovo danas zapravo Istražno povjerenstvo. Premijera ćemo danas ispitati kao da je pred Istražnim koje HDZ toliko odbija.. Danas je bitan sadržaj a ne rezultat jer znamo kakav će biti rezultat opoziva. Što možemo očekivati od HNS-a i onih koji čine većinu. Ništa. Očekujemo odgovore kojima ćemo dokazati da je Todorić imao političku zaštitu, a ne da je politički progonjen – zaključio je Grmoja.

Bačić Bačić (HDZ) kazao je kako njima ne treba nikakva opomena: - Očekivao sam da nećemo morati i za vrijeme stanke govoriti o Agrokoru. Slažem se s Grmojom što je ponovio kako se ne radi o političkom progonu, no mi u HDZ-u to govorimo od prvog dana. Oko Istražnog povjerenstva smo isto od prvog dana jasni, a to je da se radi po zakonu. ž

- Što se tiče navoda da HDZ opstruira rad Istražnog povjerenstva kako tamo ne bi došli članovi HDZ- a to nije istina. Čudno je da pojedini članovi istražnog povjerenstva već sada znaju kako bi trebalo glasiti zaključci povjerenstva. Pričekajmo da završi s radom, ako ga sam zakon ne ukine.

------------------------------------

09:33 - Prije početka sjednice premijer Andrej Plenković obratio se novinarima i prokomentirao raspravu o opozivu vlade koja slijedi u sabornici.

- Još jedna inicijativa, ovaj put usmjerena na izglasavanje nepovjerenja Vladi. Sjednicu ćemo pocrtati raspravom o ustavnosti donošenja zakona o izvanrednoj upravi i pokazati da smo ovaj proces koji vodi izvanredna uprava započeli da pridonese normalnom radu koncerna i zaposlenika u okviru sustava Agrokora. To je cilj današnje rasprave - kazao je Plenković koji je uvjeren da će imati 78 glasova.

Premijer se osvrnuo na trosatnu raspravu u Saboru od srijede koja ga je razljutila jer se najmanje pričalo o izvještaju o sastanku Europskog vijeća što je bila tema.

- S obzirom na novi stil jednog kruga zastupnika u Saboru, a koji pretvara mnoge rasprave u rasprave o onom što nije tema, smatram da ovakve teme kao što su bila zadnja tri sata rasprave su nešto što nije dobro ni za demokraciju ni za jačanje institucija. Moramo se tome suprotstaviti kvalitetnim temama - kazao je.

------------------------------------

08:58 Sjednica Hrvatskoga sabora nastavlja se raspravom o SDP-ovoj inicijativi za pokretanje pitanja povjerenja Vladi zbog slučaja Agrokor, nakon čega će uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

SDP je pokrenuo prijedlog za opoziv Vlade, skupivši 31 potpis oporbenih zastupnika (19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka, uz izuzetak Nezavisni za Hrvatsku).

Nakon što su prošli četvrtak u saborsku proceduru predali prijedlog za opozivom Vlade, čelnik SDP-a Davor Bernardić poručio je da je potrebno 'raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja Agrokor'.

Vlada je u četvrtak na sjednici odbacila sve navode iz oporbenog prijedloga za pokretanjem pitanja njezinog povjerenja zbog djelovanja vezanih uz krizu koncerna Agrokor, a premijer Andrej Plenković poručio je da su djelovali preventivno, na vrijeme te izrazio nadu da će proces restrukturiranja kompanije nastaviti u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva i radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:10