IZMJENA STATUTA

BERNARDIĆ IMA IDEJU Stranka će ubrzo opet na izbore, a šef SDP-a uvodi nova pravila

U vodstvu SDP-a očekuju da će u iduću godinu SDP ući s bitno izmijenjenom strukturom rukovodećeg kadra, odnosno da će se promijeniti najmanje jedna trećina
Davor Bernardić
 Davor Pongračić / Hanza Media

Do kraja godine SDP-ovce čekaju još jedni unutarstranački izbori, a oni bi se trebali održati po novim pravilima. Riječ je o izboru novih čelnika lokalnih stranačkih organizacija koji se i inače biraju nakon lokalnih izbora.

U vodstvu SDP-a na Iblerovu trgu u Zagrebu očekuju da će u iduću godinu SDP ući s bitno izmijenjenom strukturom rukovodećeg kadra, odnosno da će se promijeniti najmanje jedna trećina, a najvjerojatnije polovica ili više predsjednika lokalnih organizacija. Prije izbora trebala bi se održati izvještajna konvencija na kojoj bi se prezentirala analiza (ne)uspjeha na lokalnim izborima i usvojile izmjene Statuta, odnosno nova pravila za izbor lokalnih šefova.

Izborna pravila

Osnovna intencija izmjene izbornih pravila koja se tek trebaju definirati je zadržati predsjednike lokalnih, prije svega županijskih stranačkih organizacija u njihovim sredinama.

Na Ibleru ističu da moraju zaustaviti dosadašnju praksu po kojoj je funkcija predsjednika županijske organizacije bila odskočna daska za zauzimanje visoke pozicije na listi za izbor zastupnika u Sabor.

- Nakon što ti ljudi postanu saborski zastupnici, više ih ne zanima njihova lokalna organizacija i u pravilu zapostavljaju rad na terenu. Sada ćemo statutarno odrediti da predsjednik županijske organizacije mora biti kandidat za župana - kaže nam osoba iz vodstva stranke.

Lista kandidata

Pored toga, SDP-ovci razmatraju i mogućnost da izbori za lidere lokalnih organizacija više ne budu nakon lokalnih izbora, nego da se održavaju godinu dana prije njih. - To bi ljude motiviralo da u vodstvo izaberu one pojedince koji imaju najveću podršku birača i najspremniji su angažirati se na izborima - kaže nam SDP-ovac koji je dio tima za izradu novog Statuta.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić želi, međutim, uvesti još jednu veliku promjenu koja se odnosi na sastavljanje lista kandidata na parlamentarnim izborima. Riječ je o takozvanim predizborima, što znači da bi svaka lokalna organizacija sastavila svoju listu prijedloga za zastupnike. U stranačkoj središnjici te bi liste imale ulogu, uvjetno rečeno, savjetodavnog referenduma i Bernardiću bi bile smjer kod izbora kandidata za Sabor.

U svim političkim strankama, pa tako i SDP-u, upravo su liste za Sabor glavno oruđe kojim predsjednik stranke filtrira kadrove i u prve redove postavlja one koji su mu po osobnom ukusu i, dakako, lojalni. Predizbori koje Bernardić želi uvesti SDP neće osloboditi presudnog utjecaja šefa stranke na sastavljanje lista, ali će Bernardiću biti znak kako diše stranka, a sigurno će u nekim situacijama poslužiti i kao svojevrsni alibi.

Radna skupina

Zanimljivo je da bi Bernardić, premda nije u najboljim odnosima s dobrim dijelom SDP-ova Kluba zastupnika koji se doživljavaju kao Milanovićev kadar, aktualnim zastupnicima ostavio “privilegiranu” poziciju jer oni ne bi išli na predizbore, nego bi radi minulog staža automatski bili u kombinaciji za ulazak na liste za Sabor.

Radna skupina za promjenu Statuta do sada je održala jedan sastanak i poslala svim lokalnim organizacijama dopis da do srpnja dostave svoje prijedloge. Izmjenom Statuta će mijenjati tri grupe pitanja: prava članstva, ustrojstvo stranke i pitanja koja se tiču izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:10