TRI STRUJE U SDP-U

BERNARDIĆ JOŠ NIJE ODUSTAO OD UTRKE ZA GRADONAČELNIKA Iako mu je rejting trenutno nizak, otkrivamo zašto misli da bi ipak mogao imati šanse

 Damir Krajač / Hanza Media

U novom Predsjedništvu SDP-a postoje čak tri struje, tri različita stava o tome kako bi trebalo u svibnju izaći na lokalne izbore.

Jednu zastupa Rajko Ostojić, potpredsjednik stranke i najbliži suradnik predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji kaže da će SDP izaći na izbore u Zagrebu sa svojim kandidatom za gradonačelnika. “Ja ću sugerirati Bernardiću da to ne bude on, on je sad predsjednik stranke, naš budući premijer. Ja neću biti sigurno”, rekao je prije dva dana Rajko Ostojić.

Njegova je izjava zapravo bila reakcija na intervju koji je drugi potpredsjednik SDP-a, Peđa Grbin, dao Jutarnjem gdje je izjavio kako smatra da bi SDP trebao podržati HNS-ovu Anku Mrak Taritaš koja je već u kampanji za gradonačelnicu Zagreba.

Treća struja u Predsjedništvu SDP-a još se oko tog pitanja nije javno izjašnjavala, a njezini su predstavnici Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović. “Treba konačno maknuti Bandića iz Zagreba, a jedino ujedinjena ljevica to može. (...) To znači da SDP ima odgovornost izaći s ozbiljnim kandidatom, u suprotnom poduprijeti najjačeg kandidata, bez obzira na to je li član stranke ili nije. Idemo, vrijeme je!” napisao je Zmajlović na Facebooku, a iz njegova su napisa u dijelu vodstva stranke iščitali da se zalaže za podršku Sandri Švaljek.

Argumenti za stvaranje saveza sa Švaljek nalaze se u podacima iz istraživanja koji pokazuju kako ona bolje kotira kod lijevih birača, nego kod onih sklonijih desnici te činjenice da SDP u Zagrebu nema političara koji bi mogao detronizirati Bandića. Oni koji bi bili skloni odluci da SDP podrži Švaljek, to bi učinili jednim dijelom i zbog toga što ne žele koaliciju s HNS-om. Dio novog vodstva otprije je nepovjerljiv prema HNS-u, posebno u Zagrebu, i u neformalnim razgovorima otvoreno izražavaju sumnju da bi se HNS-ovci mogli okrenuti HDZ-u.

Bernardić, pak, ima isti stav kao i Rajko Ostojić. Smatra da SDP mora izaći sa svojim kandidatom. Kaže da treba najprije vidjeti kako će se završiti situacija s proračunom koju je zakuhao HDZ. “SDP sigurno neće podržati proračun i spašavati Bandića”, kaže Bernardić. Oko kandidata se sigurno neće izjašnjavati prije siječnja. Provest će se anketa u kojoj će se testirati nekoliko kandidata, ali još se ne želi govoriti o imenima.

Saznajemo, međutim, kako Bernardić nije do kraja odustao od ideje da se kandidira za gradonačelnika. O tome, kako kaže, tek treba donijeti odluku. Činjenica je da je prema anketama njegov rejting bio nizak, no sada nastupa s druge pozicije. Kao šef SDP-a ima mnogo više prostora u medijima, a i javnost ga percipira drugačije nego što je to bilo prije mjesec, dva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:11