DAVOROV AKCIJSKI PLAN

BERNARDIĆEV ZADATAK BROJ 1: LOKALNI IZBORI Već danas sa šefovima županijskih ogranaka pa reorganizacija Sabora

Davor Bernardić
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Prvi potez Davora Bernardića kao novog predsjednika SDP-a je sastanak s predsjednicima svih županijskih organizacija radi dogovora o pripremi za lokalne izbore. Sastanak će se, kako je kazao Bernardić, održati već danas.

Drugi važniji potez koji će novi šef stranke povući najvjerojatnije još ovaj tjedan jest sastanak Kluba zastupnika SDP-a kako bi se dogovorila nova organizacija. Taj se sastanak neće održati u Saboru, nego će ga Bernardić, kao saznajemo, sazvati u Slavoniji pa će to biti svojevrsni team building.

Sjedište stranke

Predsjednici 21 stranačke organizacije i njihovi suradnici doći će, međutim, u sjedište stranke na Iblerovu trgu u Zagrebu, a na dnevnom redu imat će utvrđivanje tri grupe ciljeva za lokalne izbore. Prvi je definiranje gradova i općina u kojima je SDP na vlasti i tu će lokalni lideri trebati obraniti vladajuću poziciju. Drugi je identificiranje sredina gdje SDP nema vlast, ali dobro kotira, pa na lokalnim izborima treba izaći sam sa svojim kandidatima u napad na političke konkurente. Treći cilj je utvrditi u kojim sredinama SDP može osvojiti vlast s koalicijskim partnerima. Kao potencijalni koalicijski partneri na lokalnoj razini ističu se HNS i HSU, a u pojedinim sredinama to su i HSS, pa i Most.

Lokalni izbori bit će dominantna tema razgovora novog predsjednika SDP-a s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom. Bernardić bi se, kako doznajemo od njegovih bliskih suradnika, trebao sastati sa šefom HNS-a već danas ili sutra. Najveći izazov u razgovoru lidera dvije stranke bit će izbori u Zagrebu, gdje je HNS već naveliko u kampanji sa svojom kandidatkinjom Ankom Mrak Taritaš. Premda mnogi politički analitičari predviđaju da će Mrak Taritaš ili HSLS-ova kandidatkinja Sandra Švaljek ući u drugi krug izbora za gradonačelnika gdje će odmjeriti snage s Milanom Bandićem, HNS-ovoj kandidatkinji tek bi podrška SDP-a dala realne šanse za detroniziranje Bandića.

Međutim, SDP-u je teško podržati kandidata druge stranke pa će vjerojatno izaći sa svojim. Bernardić je kazao da će imati svog kandidata, a ako treba, da to može biti i on. Međutim, taj scenarij nije izgledan, a i više istaknutih SDP-ovaca već se javno izjasnilo kako Bernardić kao predsjednik stranke ne bi trebao biti kandidat za gradonačelnika Zagreba. Prema neslužbenim informacijama iz stranačkog vrha, SDP će sastaviti listu od pet-šest potencijalnih kandidata za gradonačelnika i provesti istraživanje kako bi se testirala njihova “prolaznost” kod građana. Nakon Bernardićeva izbora za predsjednika SDP-a otvorila su se i druga kadrovska pitanja. Prvo je tko će umjesto njega voditi zagrebački SDP. Kako je sam kazao, tu će ulogu preuzeti jedan od njegova četiri potpredsjednika. Zasigurno će to biti Zvane Brumnić, dok će Draženko Pandek, Saša Molan i Vesna Nađ ostati “obični” potpredsjednici.

Kadroviranje

Prema izvorima iz SDP-a, Bernardić (za sada) ne planira velike kadrovske promjene u Saboru. Sam Bernardić još dvoji je li da se kao šef stranke prihvati funkcije predsjednika Kluba zastupnika SDP-a ili da umjesto Milanke Opačić preuzme funkciju potpredsjednika Sabora. Špekulira se da bi umjesto Opačić SDP-ova potpredsjednica Sabora mogla biti Romana Jerković. Za sada je sigurno da će se Bernardić povući s funkcije zamjenika predsjednika Odbora za financije. S promjenom na funkciji predsjednika stranke u pravilu se mijenja i glavni tajnik, pa će tako biti i u SDP-u. Bernardić navodno još nema osobu za tu funkciju. Profilu osobe koju bi najradije vidio na tome mjestu najviše odgovara Arsen Bauk.

Velikih promjena na funkcijama koje SDP-ovci obnašaju u Saboru neće biti (barem za sada), pa je tako sigurno da Bernardićev protukandidat u drugom krugu izbora Ranko Ostojić ostaje predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Bernardić, kako saznajemo, neće dirati ni Miranda Mrsića, već će ga ostaviti da i dalje voditi Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:40