DOBIT ĆE ODŠTETU

Bez vremenskog ograničenja za prijavu zločina: Žene silovane u Domovinskom ratu dobit će status civilne žrtve rata

Načelnik kriminalističke policije najavio je posebnu bazu podataka sa žrtvama silovanja iz DR-a, jer se dosad taj zločin vodio u kategoriji 'ratni zločini' bez specifikacija
 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Žrtve silovanja iz Domovinskog rata uskoro će moći dobiti status civilne žrtve rata iako dokumentaciju o tom zločinu nisu dostavile tri mjeseca nakon počinjenog zločina, najavila je zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ najavljujući novelu Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata u kojem neće biti vremenskog ograničenja za prijavu zločina.

- Najvjerojatnije ćemo ići na novi zakon, a ženama ćemo ponuditi odštetu. Problem je jedino što ne znamo kako dokazati čin silovanja i koliko je točno silovanih žena, na osnovu čega bismo procijenili koliku financijsku štetu ćemo isplatiti . Zato je neophodna suradnja s MUP-om, DORH-om i Ministarstvom pravosuđa – rekla je Vesna Nađ na radnom sastanku "Žene nad kojima je izvršen ratni zločin silovanja u Domovinskom ratu" u Saboru. Iz Ministarstva obrane rečeno je kako su otvoreni za suradnju s Ministarstvom branitelja kako bi se, uz ostalo, osigurali i stanovi za žene silovane u ratu.

Načelnik kriminalističke policije Vitomir Bijelić najavio je, pak, posebnu bazu podataka sa žrtvama silovanja iz DR-a, jer se dosad taj zločin vodio u kategoriji "ratni zločini", bez specifikacija.

- Napravit ćemo bazu gdje će kriterij biti silovanje. Zato pozivamo sve one koji imaju bilo kakve podatke o silovanjima u ratu da nam ih dostave - rekao je Bijelić .

- S Udrugom žena u Domovinskom ratu surađujemo od rujna 2010., analizirali smo knjigu Sunčica u kojoj su svjedočanstva žrtava, i uspjeli utvrditi pojedine identitete zločinaca - kaže savjetnica u Državnom odvjetništvu Davorka Čolak uz napomenu kako surađuju i s Haaškim sudom.

Veliki problem u procesuiranju silovatelja iz vremena rata jest protek vremena, ustvrdio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić, budući da mnogi počinitelji više ne žive u Hrvatskoj, te da su neki u međuvremenu umrli.

- Kroz razne sporazume pokušavamo doći do toga da državljanstvo i skrivanje u nekoj zemlji ne bude zapreka za njihovo procesuiranje. Do kraja godina doći će i do pomicanja nadležnosti sudova u Hrvatskoj, pa će županijski sudovi biti rasterećeniji i sigurno će od iduće godine moći procesuirati više sporova - najavio je Miljenić, dok je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ustvrdila da svrha ovakvih razgovora mora biti kažnjavanje počinitelja, ali i mijenjanje društvene svijesti o odnosu prema silovanju.

- Nikako se ne smije događati da silovanje bude sramota za žrtve - ustvrdila je Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:22