BIVŠA IZVRŠNA DOPREDSJEDNICA

BILA JE NAJMOĆNIJA ŽENA HRVATSKOG BIZNISA Iza Ljerke Puljić zavidna je karijera koja je naprasno prekinuta dolaskom izvanredne uprave, sada je uhićena

 
 CROPIX

Ljerka Puljić je godinama važila za najmoćniju ženu hrvatskog biznisa. Na hijerarhijskoj ljestvici Agrokora popela se do mjesta starije izvršne dopredsjednice, a javnost ju je doživljavala kao desnu ruku Ivice Todorića. Ipak, "akcija Agorkor" u ponedjeljak nije zaobišla ni nju.

Iza nje je impozantna karijera. Rođena je 1954. u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu, gimnaziju i Ekonomski fakultet. Nakon završenog studija zapošljava se u tadašnjem republičkom Ministarstvu znanosti, no ubrzo odlazi u realni sektor gospodarstva i započinje s radom u Ledu. Oduvijek joj je, kako je otkrila u jednom intervjuu, bila želja okušati se u biznisu. Uostalom, dodala je tada, i prijatelji su joj govorili da je "uvijek htjela biti šefica".

Brzo je napredovala: Agrokorovo preuzimanje Leda 1994. dočekuje na mjestu direktorice marketinga. Nakon što je Agrokor preuzeo Ledo, Puljić postaje glavna direktorica domaćeg proizvođača sladoleda i provodi restrukturiranje tvrtke. Na mjesto izvršne direktorice marketinga Agrokora dolazi 1998. godine. Dvije godine kasnije Puljić postaje članica Uprave koncerna za planiranje, marketing, prodaju i nabavu, a od 2008. pod njezinom su paskom i tvrtke iz Agrokorove divizije Poljoprivreda. Kruna karijere bilo joj je postavljanje na mjesto starije izvršne potpredsjednice Todorićeva koncerna, čime je postala najmoćnija osoba Agrokora, naravno, poslije samog Todorića. Na toj je poziciji ostala do 2015., kada je, u sklopu akcije "pomlađivanja" upravljačkog kadra Agrokora, premještena u Nadzorni odbor.

Zagreb, 161017.
Jurjevska 75a.
Uhicenje direktorice Agrokora Ljerke Puljic u tijeku je od 6 sati ujutro kada je u svoju kucu pustila policiju i istrazitelje.
Na fotografiji: Ljerka Puljic izlazi s istraziteljima kroz garazu.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Na fotografiji: Ljerka Puljić izlazi s istražiteljima kroz garažu

Ljerki Puljić nije manjkalo priznanja za rad. Tako je deset godina zaredom proglašavana najmoćnijom ženom hrvatskog biznisa. No, metlu Vladina povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka nije izbjegla: među prvima je, nakon što je aktiviran lex Agrokor, morala napustiti koncern.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 22:51