HRVATSKA RASTE PRATI ZBIVANJA

'Bit će nam teže preuzme li HDZ Plenković, a ne Brkić ili Tolušić'

Andrej Plenković
 Bruno Konjević / CROPIX

Među strankama u koaliciji Hrvatska raste pažljivo se prate događaji u HDZ-u, posebno najava predsjedničke kandidature Andreja Plenkovića. Ako on preuzme HDZ, stranke lijevog centra imat će ozbiljne probleme na izborima, potvrdilo je jučer dvoje uglednih članova koalicije Hrvatska raste.

Radi se o dužnosnicima stranaka koje su u SDP-ovoj koaliciji i uskoro planiraju početi pregovore sa Zoranom Milanovićem o sastavu i izgledu lista u deset izbornih jedinica. Izgleda da neće biti većih promjena u odnosu na izbore 2015., što znači da u HNS-u očekuju 9 ili 10 mandata, a laburisti i HSU po 3. Usto, postignut je konsenzus vezan uz Milanovićevu ponudu HSS-u koji će dobiti tri zastupnička mandata i Ministarstvo poljoprivrede.

Kao što je najavio Siniša Hajdaš Dončić u današnjem Magazinu, u Hrvatska raste žele između 65 i 70 mandata te formirati većinu s IDS-om i manjincima. No, pojava Plenkovića izaziva oprez i konstatacije da bi taj umjereni konzervativac mogao privući popriličan broj glasača centra. “Sigurno će nam biti puno teže nego kad bi HDZ vodio Milijan Brkić, Darko Milinović ili Tomislav Tolušić. Sve njih se percipira kao suradnike korumpiranog Karamarka, dok je Plenković novo lice koji iza sebe nema afera”, rekao je visokopozicionirani član HNS-a.

“Između pametnog, obrazovanog i pristojnog poput Plenkovića ili pametnog, obrazovanog i fakina kakav je Milanović, glasala bih za fakina. Ali mislim da će se dosta birača opredijeliti za novu osobu na sceni, a to je Plenković. Iako s HDZ-om nikad niste načisto i lako se može dogoditi da izaberu Milinovića ili Tolušića, koji imaju podršku baze. Sve će biti jasnije za nekoliko dana, kada će se vidjeti koga podržava Vaso Brkić”, razmišlja i jedna od poznatijih zastupnica SDP-ove koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:40