ZAPELI PREGOVORI

Bitka za pozicije na izbornoj listi, SDP: HNS nas ucjenjuje

SDP u pregovorima polazi od uspjeha na lokalnim izborima 2013. godine, a HNS inzistira da temelj za pregovore budu aktualne ankete
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Pregovori između SDP-a i HNS-a oko zajedničkog izlaska na izbore u Zagrebu ponovno su zapeli na dogovorima oko zajedničkih lista za Gradsku skupštinu, vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Prema našim izvorima, SDP je ponudio sedam mandata HNS-u u Skupštini među prvih 21. U vijećima gradskih četvrti HNS je trenutno zastupljen sa jednim vjećnikom. SDP im nudi 21, a HNS traži 25. U Vijećima mjesnih odbora HNS sada ima šest vijećnika, a SDP im nudi 112. HNS ih želi 120.

SDP danas ima u Skupštini 12 vijećnika, u vijećima gradskih četvrti 104, a u vijećima mjesnih odbora 507, odnosno ukupno 623 mjesta na lokalnoj i mjesnoj razini. HNS pak ima ukupno devet mjesta na lokalnoj i mjesnoj razini, što znači da bi narasli za 1550 posto. U Skupštini bi imali rast od 350 posto, u vijećima gradskih četvrti 2100 posto, a u vijećima mjesnih odbora 1860 posto.

Rok za dogovor

U SDP-u vjeruju da će se do kraja tjedna dogovoriti, ali naglašavaju da HNS traži previše. Zagrebački SDP je, naime, u ponedjeljak navečer na sjednici predsjedništva lokalne organizacije, na kojoj su bili i predstavnici mjesne samouprave, zaključio da su zahtjevi HNS-a pretjerani, da je SDP ponudio sasvim dovoljno sukladno sadašnjem rejtingu HNS-a, te da se pregovori nastavljaju.

- Razlike su vrlo male između onoga što je SDP ponudio i onoga što je HNS tražio. SDP se želi dogovoriti s HNS-om jer s Ankom Mrak Taritaš želimo dobiti izbore i srušiti Bandića, ali u HNS-u se sada ponašaju kao da im je samo stalo do fotelja i kao da uopće ne žele s nama - kažu izvori s Iblerova trga.

U taboru Anke Mrak Taritaš smatraju da im sadašnji rejting od 15 posto daje za pravo tražiti više mandata, a misle da bi ona kao nositeljica liste i bez SDP-a mogla dobiti više mandata nego što ih sada imaju, pa cijelo vrijeme poručuju da mogu i bez njih. Prema toj anketi, to bi značilo 10 mjesta za HNS, a oni su, kažu pristali na dva koraka unatrag i na osam mjesta, dok SDP nudi sedam. U pet-šest vijeća od 17 još se nisu dogovorili, a od 218 mjesnih odbora za oko 50 ih se još pregovara.

- To je maksimalno koliko može dati SDP i ako HNS na to pristane, mi smo se dogovorili i idemo u zajedničku kampanju - poručuju iz SDP-a.

Lokalni SDP-ovci poručuju da žele partnerski odnos, a ne da HNS nikako ne želi odstupiti od svojih uvjeta. Smetaju im, kažu, ucjene HNS-ova pregovaračkog tima u kojem sjede najbliži suradnici Anke Mrak Taritaš, dok za odnos između Davora Bernardića i Ivana Vrdoljaka kažu da je odličan i da njih dvojica pregovaraju, već bi se bili dogovorili.

- Oni preko nas žele podići svoju gradsku organizaciju. To nije fer. Jer, odmah smo se dogovorili o smjernicama te kako ćemo se naknadno dogovoriti oko Holdinga gdje će svaka strana imati pravo veta. No oko mjesta na listama ekipa koju vodi Mrak Taritaš je nezasitna. Mi smo im ponudili i da Mrak Taritaš nosi listu za Skupštinu, ali ako prihvate našu ponudu. No oni kao da ne žele odstupiti od svojih uvjeta - kažu nam neki zagrebački SDP-ovci.

Traže alternativu?

A ako u HNS-u ostanu nijemi na njihovu ponudu, okrenut će se, kažu, alternativnim opcijama.

- Imamo i drugih kandidata, u bitku možemo poslati i svog Dragu Prgometa - prijete u SDP-u.

- Mi od SDP-a ne tražimo ništa. Polazna točka su nam trenutna istraživanja tj. anketna vrijednost, a kolegama iz SDP-a rezultati iz 2013. kada Anke Mrak Taritaš nije bilo ni na vidiku. Oni smatraju da trebaju u broju mandata biti jači 40 posto nego 2013. što nije realno stanje i pokušavaju prisvojiti sav rast koji zajedničkom nastupu donosi naša kandidatkinja svojim radom u posljednje 2 godine - odgovor je koji smo dobili iz HNS-a.

Iz kruga oko Anke Mrak Taritaš nam pak tvrde kako se o ovim brojkama još nije ni razgovaralo i da će se o njima tek razgovarati.

- Kad i one dođu na red, sigurni smo da ćemo se sa SDP-om oko toga lako dogovoriti - tvrdi izbor blizak Anki Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:41