SUKOB OKO LJETNOG SPEKTAKLA

BITKA ZA ULTRU Hrvatska ekipa tuži Amerikance zbog prijevare, a oni traže da sve opet vodi Joe Bašić

Na fotografiji: Detalj sa završne večeri Ultra festivala u Splitu 2016.
 Zvonimir Barišin / HANZA MEDIA

Pitanje hoće li se ili ne ove godine na splitskom Poljudu održati festival Ultra Europe, polako ali sigurno pretvara se u pravu pravosudnu, političku i poslovnu dramu koja se paralelno odvija na dva kontinenta, u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Tako je tvrtka Adria MM Productions, hrvatski organizator ovog velikog festivala koji se četiri godine dosad uspješno održavao u Splitu, sudu u Miamiju podnio tužbu protiv tvrtke Worldwide Entertainment Group (WEG) koji su vlasnici franšize Ultra, festivala koji se održava u Americi, Aziji, Europi te na više prestižnih lokacija diljem svijeta.

Financijski kolaps

Adria tuži WEG zbog prijevare, pogrešnog predstavljanja, kršenja ugovora o poslovnoj suradnji i još niz stavaka. U isto vrijeme WEG je prekinuo svu komunikaciju s Adriom i sada panično traži novog partnera u Hrvatskoj koji bi mogao u tako kratkom roku, do 13. srpnja kada službeno počinje Croatia Music Week za koji su mnogi fanovi već kupili ulaznice, organizirati raskošan spektakl.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, WEG je partnerstvo ponudio poznatom organizatoru koncertnih spektakala Joeu Bašiću, koji je Ultru i doveo u Hrvatsku da bi se nakon tri godine suradnje razišao s kolegama iz Adrije zbog neslaganja. Otkako je Adria preuzela organizaciju, govori nam naš izvor blizak Ultri, financijski sustav tog festivala je kolabirao i stvara goleme gubitke.

No, u tvrtki Adria MM tvrde kako je razlog tomu obmana od strane američkog WEG-a, koji je iz godine u godinu povećavao financijske zahtjeve te postavljao svoje uvjete, a da nisu “prstom mrdnuli” kad je riječ o pomoći u organizaciji događaja.

Petogodišnji ugovor

Riječ je o spektaklu kojim u tri dana na Poljudu prođe oko 150 tisuća partijanera iz cijelog svijeta. Da sve bude u redu brine se vojska zaštitara, konobara, a ponajbolji svjetski DJ-evi zahtijevaju najbolju moguću produkciju. To dovoljno govori kako je organizacijski Ultra Europe vrlo zahtjevan pothvat, a financijska konstrukcija dodatno se lani urušila kad je prvi dan festivala morao biti otkazan zbog olujne bure što je Ultri, čak i uz naplaćen dio od osiguranja, prouzročilo gubitak od oko 600 tisuća eura.

- Amerikanci traže da Joe Bašić ponovno preuzme organizaciju događaja jer s ovom ekipom nisu zadovoljni. Mislim da smo došli u fazu da možemo reći - ako Bašić odbije, Ultre u Splitu neće biti. Iako, postoje informacije da oni pregovaraju s još nekoliko strana, no Bašić je ključan igrač u toj priči - govori naš izvor. Dodaje kako je ove godine poseban problem, nevezan uz ovu priču, i uprava Hajduka koja, za razliku od prethodnih godina, nije voljna tako lako dati stadion na korištenje partijanerima. I dok Amerikanci vrbuju Bašića, koji je ove godine već zaposlen organizacijom MTV SummerBlast festivala u Poreču, Adria je pokrenula pravni rat protiv njih. U tužbi koja je podnesena sudu tvrdi se kako je “Worldwide Entertainment Group svake godine povećavala svoje financijske zahtjeve”.

Uz to je ove godine trebao završiti petogodišnji ugovor, a WEG je, kada je festival već najavljen i karte puštene u prodaju, ponovno “pokazao zube” i postavio još jedan zahtjev - Adria mora prihvatiti organizaciju festivala još pet godina, pod jednako teškim financijskim uvjetima, inače ni ove godine od festivala neće biti ništa. Kad je Adria Amerikancima počela objašnjavati kako ne mogu financirati tako skup festival, a još k tomu i njima davati goleme financijske iznose (radi se o oko milijun i pol eura te jedan posto od sve zarade na prodaji pića, suvenira i drugih roba na stadionu), Amerikanci su automatski isključili Adriju iz priče.

Sve je u rukama pravnika

Tako od sredine travnja Adria nema pristup računima na društvenim mrežama niti e-mail adresama, pa je i to razlog zašto stotine fanova već tjednima bezuspješno na Facebooku pokušava dobiti odgovor hoće li Ultre u Splitu biti ili ne. Posebno je zanimljiv dio u kojem Adria WEG tuži za prijevaru i pogrešno predstavljanje. Naime, hrvatski organizacijski tim tek je sada, izbijanjem ovog sukoba, shvatio da WEG nigdje na teritoriju Europe nije zaštitio brend Ultra. Kako oni, dakle, ne polažu nikakva prava na to ime u Hrvatskoj, tvrde organizatori, nemaju osnove ništa ni tražiti. Stoga se sudu predlaže isplatiti pravičnu odštetu Adria MM-u, poništiti ugovor s WEG-om, natjerati WEG da plati sve sudske troškove i penale.Iz Adrije ne žele komentirati situaciju, kažu kako je ona sada u rukama pravnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:29