FACEBOOK RATOVI

BITKA ZA ZAGREB PRESELILA SE NA DRUŠTVENE MREŽE Mrak Taritaš i Švaljek ratuju na Facebooku, netragom nestale stranice o njihovim mračnim stranama

Vodi li se između HNS-ove Anke Mrak Taritaš i nezavisne Sandre Švaljek specijalni rat na društvenim mrežama, pitanje je koje se postavlja nakon što su ugašena dva profila na Facebooku koja isključivo diskreditiraju jednu odnosno drugu kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba.

Ono što je sigurno jest to da su i u jednom i drugom taboru uvjereni da iza lažnih stranica stoji tim druge kandidatkinje. Prije mjesec i pol dana je osvanula stranica “Sandra Švaljek - dobro je znati”, uz opis “sve što ste htjeli znati o kandidatkinji za zagrebačku gradonačelnicu, a niste znali koga pitati”. Ta stranica od prije desetak dana više ne postoji.

- Dvije su opcije da se ugasi stranica. Da je ukine onaj tko ju je kreirao ili sam Facebook, jer se radilo o lažnim vijestima i narušavanju ugleda osobe lažnim vijestima. Skloniji smo drugoj opciji jer su na njoj lažne informacije, koje narušavaju demokratski proces. Posebice kada znamo da su plaćani oglasi kako bi tu stranicu vidjelo što više korisnika. Teško je povjerovati da bi je sam osnivač stranice ugasio i to u vrijeme kada se kampanja zakuhtava - kažu suradnici Sandre Švaljek. Ne žele otkriti tko je kreirao stranicu koja je sad ugašena, ali prema indicijama koje imaju, tvrde, radi se o suradnicima Mrak Taritaš.

S druge strane, HNS-ova kandidatkinja bila je žrtva na Facebook stranici “Anka Mrak Taritaš - mračna strana” uz koju je stajao opis “sve što trebate znati o Anki Mrak Taritaš, a što nam mediji nisu naglasili. Zastupa liberalne vrijednosti, dok joj kampanju za gradonačelnicu Zagreba financira krajnja desnica”. I ta stranica je ukinuta, no na Facebooku postoji druga. Zove se “Ankina mračna strana”, a pokrenuta je 24. veljače.

U timu Anke Mrak Taritaš kažu da ne stoje niti iza jedne lažne stranice.- Primijetili smo da postoji jedna stranica, no sve što je tamo napisano demantirali smo i nakon naših demantija više se ništa nije objavljivalo. Ne bavimo se drugim kandidatima i vodimo pozitivnu kampanju - kažu nam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:08