OBITELJSKA DRAMA

'Bivša žena ukrala mi je milijune, a pomogle su joj naše dvije kćeri'

    AUTOR:
    • Tomislav Kukec

  • OBJAVLJENO:
  • 14.06.2012. u 21:52

Stotine sumnjivih financijskih transakcija i malverzacija, deseci sudskih postupaka i kaznenih prijava, milijunski dugovi državi... Sve to posljedica je raspada braka Mire i Mirka Đinkića

Stotine sumnjivih financijskih transakcija i malverzacija, deseci sudskih postupaka i kaznenih prijava, milijunski dugovi državi...

Sve to posljedica je raspada braka Mire i Mirka Đinkića, koji su u privatizaciji 1995. kupili tvrtku Zagrebački uslužni centar, usluge i trgovina. Kada su se 2005. razišli, Mirko Đinkić shvatio je, kaže, da je njegova žena sustavno uništavala zajedničku tvrtku.

Kćeri Ruža i Natalija

Kazneno ju je prijavio tvrdeći da je novac izvlačila i nije plaćala porez krivotvoreći dokumentaciju. Zato je 2009. Mira dobila 11 mjeseci zatvora, uvjetno pet godina, zbog 7,5 mil. kn koje je ostvarila malverzacijama. No, tu ni približno nije bio kraj poslovno-kazneno-obiteljske drame Đinkićevih. ZUC je 2008. likvidiran s 32 mil. kn duga prema državi i oko pet mil. potraživanja radnika, komunalnih poduzeća, odvjetnika... Borba bivših supružnika nastavila se oko preostale dvije tvrtke, Promet Orkana i Promet Kruga. Iako je Mirko bio direktor te tvrtke i razvlastio ženu, ona to, kaže on, nije htjela prihvatiti. Zaključavala se u prostorije tvrtke gdje su je čuvali zaštitari, a dio poslovanja prebacila je na dvije kćeri, Ružu i Nataliju.

- Krivotvorili su dokumente, radili nepostojeće cesije te prebacivali novac s tvrtki fiktivnim pozajmicama i ugovorima. Tako su nanijeli milijunsku štetu mojoj tvrtki. To sam uspio sam zaustaviti kad je Mira pritvorena 2008. i kad sam uspio ući u tvrtku. Ustanovio sam štetu i pokrenuo više postupaka protiv nje, tražeći da mi njezina tvrtka Promet Krug vrati ono što je pripadalo Promet Orkanu - govori Mirko koji je pokrenuo i stečajni postupak protiv Promet Kruga, tražeći oko 9 mil. kn s kamatama zbog fiktivnih bjanko zadužnica koje je Promet Orkan plaćao Promet Krugu.

Zadnje ročište za milijun

Najvrednije što Đinkić traži da mu se vrati su imanje i zgrade Mirin dvora, doma za starije u Klinča Selu, čija je vrijednost procijenjena na oko 22 mil. kn. To je imanje kupio Promet Orkan, a Đinkić tvrdi da je Mira preko kćeri fiktivnim ugovorom imanje prebacila na tvrtku Promet Krug. Kaže da nikad nije plaćena niti jedna rata, što je prvostupanjski sud prihvatio te ugovor proglasio ništavnim, no presudu je srušio Županijski sud u Velikoj Gorici, pa se čeka odgovor Vrhovnog suda.

- Dom Mirin dvor i dalje radi, potpuno ilegalno. Mira je puštena iz pritvora 2009. nakon osam mjeseci. Računi su im pod milijunskom blokadom 1200 dana - objašnjava Mirko.

No, ne odustaje ni Mira. Više puta ga je prijavila zbog malverzacija, ali su DORH i sudovi te prijave odbacili.

Posljednje u nizu ročišta na kojem je Đinkić bio svjedok, bilo je prošli tjedan na Županijskom sudu. Miru tereti da je iz tvrtke izvukla 1,2 milijuna kuna nepostojećim kreditima i uzimanjem novca iz blagajne. Mira Đinkić i kćer Natalija nisu željele razgovarati s novinarima.

Izdvajamo