PLATI ISPIT LEGALNO ILI ILEGALNO

Biznis plan by Tipurić: Umreži, podvali, zaradi

Iako Sveučilište tvrdi da je Tipurić smijenjen zbog ljetne škole, USKOK istražuje i Tipurićevu suradnju s Polančecom, Romcem i Mravkom
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Bivši utjecajni dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta prof. dr. Darko Tipurić, ostat će zauvijek upamćen po tome što svoj dekanski mandat nije odradio do kraja. Dapače, Tipurić je s mjesta dekana maltene - potjeran. I to samo nekoliko mjeseci prije no što mu je ovaj i službeno istekao. Odluku o Tipurićevoj suspenziji u prosincu prošle godine donio je rektor Sveučilišta prof. dr. Aleksa Bjeliš, a 9. veljače ove godine potvrdio ju je i Senat.

Iako se već tada pisalo kako kontroverznog dekana Ekonomije zbog ugovora koje je potpisivao s HEP-om i drugim javnim poduzećima istražuju USKOK i policija, na Sveučilištu su tvrdili kako je isključivi povod njegovoj smjeni afera Međunarodna ljetna škola.

Početkom rujna 2009. Jutarnji list otkrio je da Ekonomski fakultet tri godine za redom organizirao Ljetnu školu na kojoj su studenti po cijeni od 4000 kuna (za dva ispita) mogli položiti ispite koje nisu uspjeli položiti u redovnom roku. Prolaznost je na Ljetnoj školi bila gotovo 100-postotna. Od 2007. do 2009. kroz školu je prošlo 5093 studenata, a na Fakultet je na taj način zaradio oko pet milijuna kuna. Upravni nadzor koji je na zahtjev USKOK-a nad radom Međunarodne ljetne škole u siječnju provelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pokazao je da se tako položeni ispiti studentima nisu smjeli priznavati jer je škola djelovala izvan svih zakonskih okvira.

Međunarodna suradnja

Kada je u svibnju 2006. izabran za dekana ambiciozni profesor organizacije i menadžmenta Darko Tipurić tvrdio je kako njemu i ekipi u središtu interesa neće biti komercijalni projekti već da mu je glavni cilj - vratiti ugled Fakultetu.

- Slažem se s ocjenama da komercijalni projekti ne mogu biti temeljna djelatnost fakulteta i zato će akcent mog programa biti na međunarodnoj suradnji s eminentnim fakultetima i znanstvenim institucijama, na znanstveno-istraživačkom radu i na podizanju akademske razine fakulteta. Radit ćemo na podizanju ugleda Fakulteta u javnosti - govorio je tada Tipurić.

Dvije godine kasnije, u rujnu 2008., zahvaljujući aferi Indeks, javnost je doznala da su se na Ekonomskom fakultetu ispiti mogli kupiti po cijeni od 200 do nekoliko tisuća eura. Tipurić je oštro stao u obranu profesora, prozivao je medije te govorio kako žali zbog ljage koja je bačena na Fakultet. Lani se, međutim, pokazalo da su se na Ekonomskom fakultetu ispiti mogli “kupiti” i legalno, kroz Tipurićevu Ljetnu školu koja nije imala ni dopusnicu Ministarstva, ni suglasnost Sveučilišta, pa je u biti djelovala kao ilegalni studij.

Godišnje zarade

Sveučilište je načelno zauzelo stav kako studentima Ekonomskog fakulteta koji su na taj način došli do ocjena u indeksu, položene ispite neće poništavati. No, za konačnu odluku treba pričekati rezultate analize svih ispita i ECTS bodova koju je zatražilo nadležno Ministarstvo. Prva analiza koju je proveo sveučilišni Odbor za upravljanje kvalitetom potvrdila je nagađanja da su u Ljetnoj školi studenti masovno izlazili na teške ispite na kojima je na redovnim rokovima bila vrlo niska prolaznost.

Prošle je godine ispit iz statistike u redovnom roku položilo 25,27 posto studenata s prosječnom ocjenom 2,55. U Ljetnoj školi isti je ispit položilo 93,33 posto studenata, s prosječnom ocjenom 3,27!

Na Ekonomskom fakultetu u tijeku je analiza poslovanja koja bi trebala pokazati kolike je honorare primilo 40-ak profesora koji su ljeti studentima držali nastavu. Istražuje se i jesu li kroz Školu isplaćivani honorari i nekim dekanu odanim suradnicima koji, sumnja se, nisu radili u Ljetnoj školi.

Na vidjelo bi trebali izaći i podaci o tome koliko su pojedinci godišnje zarađivali kroz komercijalne projekte koje je Fakultet pod Tipurićevom palicom radio za HEP, Inu, Zagrebački holding, Hrvatske autoceste, Zagrebparking, Hypo banku, Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju, Plinacro i druga poduzeća. Nagađa se da je Tipurić samo u jednoj godini temeljem tih ugovora zaradio više od milijun kuna.

Istraga poslovanja

Cjelokupno poslovanje bivšeg dekana Ekonomije već je duže vrijeme predmet interesa Državnog odvjetništva i USKOK-a. Osim ugovora koje je Tipurić potpisivao kao dekan, nadležna su tužiteljstva od policije, Porezne uprave i drugih organa zatražila i provjeru poslovnja više privatnih tvrtki kojima su vlasnici Tipurić ili njegova supruga Lela.

Što sve može smisliti genijalan um kojem su u prvom planu novac i zarada Tipurić je 2007. kao dekan Fakulteta pokazao na još jednom primjeru. Iste je godine, naime, Fakultet osim Međunarodne Ljetne škole u suradnji s udrugom HUCNO (Hrvatska udruga certificiranih članova nadzornih odbora) i Ekonomskim fakultetom u Splitu ustrojio i program edukacije za članove nadzornih odbora. (Popis ljudi koji su osnovali HUCNO vrlo je zanimljiv. Uz Tipurića koji je počasni predsjednik HUCNO-a, dopredsjednik je Udruge Damir Skansi, dok su članovi predsjedništva od 2007.-2009. bili Darko Marinac i Ivan Mravak!?)

Ugled među političarima

“Tečaj” za nadzornike po osobi se naplaćivao 18 tisuća kuna, a ponosni su vlasnici Tipurićeva certifikata među inima postali brojni menadžeri i direktori čija su imena punila stanice crnoga tiska, od članova uprave HEP-a, HAC-a do Podravke. Od Darka Marinca, Damira Polančeca, do Jurice Prskala i Ivana Mravka. Osim u gospodarskim, Tipurić je uživao ugled i u političkim krugovima. Zahvaljujući višegodišnjem prijateljstvu s Damirom Polančecom, za mandata Ive Sanadera bio je rado viđen u Banskim dvorima.

Tipurić i Polančec upoznali su se u Podravci 2003. gdje je Tipurić vodio Podravkinu menadžersku akademiju - POMAK, zajednički projekt Ekonomskog fakulteta i Podravke. Tipurić je Polančec povjerio rad i na jednom od svojih najvećih projekta: zakonu o radničkom dioničarstvu. Nakon izbijanja afere Podravka u medijima se moglo pročitati kako je Tipurić autor i projekta radničkog dioničarstva u kompaniji. Za protuuslugu nagrađen je mjestom u NO Podravke. Funkciju obavlja i dan danas, pa je tako i u utorak kada je Polančec uhapšen, Tipurić bio u Koprivnici na sjednici Nadzornoga odbora.

Osim s Polančecom Tipurić je na više načina bio umrežen i sa Sašom Romcem, bivšim članom Podravkine uprave. Od više profesora s fakulteta doznajemo kako je Romac kod Tipurića lani obranio magisterij. Tipurićeva supruga Lela radila je, pak, kao tajnica i asistentica u Romčevu elitnom zgrebačkom uredu. Idilu je pomrsila afera Spice zbog koje je i sam Romac završio u Remetincu. Nakon toga Lela Tipurić je u Podravci, kako doznajemo, dobila otkaz.

Ilegalne ljetne škole

Po uzoru na zagrebačku Ekonomiju ljetne su škole lani bili pokrenuli i osječki i splitski Ekonomski fakultet.

Upravni nadzor koji Ministarstvo nedavno provelo u Osijeku pokazao je da je i tamo bilo sve suprotno zakonu. Škola je lani imala 573 polaznika koji su za 3600 kuna mogli položiti dva ispita. Ministarstvo je utvrdilo kako je deset profesora na taj način ilegalno zaradilo gotovo milijun kuna.

Sveučilište u Osijeku sada mora analizirati sve ispite koje su studenti pohađali u Ljetnoj školi, a nakon toga slijede mjere.

Osječka rektorica prof. dr. Gordane Kralik rekla je kako za sada nema namjeru suspendirati Željka Turkalja, kojega po svemu sudeći neće zadesiti Tipurićeva sudbina.

Od ratnog Sarajeva do vlasnika brokerske kuće

Tipurić je u Zagreb došao 1993., kada mu je bilo 27. godina iz ratnoga Sarajeva. Iste godine zaposlio se na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a već tri godine kasnije osnovao je prvu tvrtku za ulaganja - Sinergija. Godine 1997. Tipurić ulazi u tvrtku Credos u kojoj je do 2008. bio predsjednik Nadzornog odbora.

Danas je riječ o brokerskoj kući u kojoj je Tipurić većinski vlasnik.

Uz njega udjele u Credosu imaju još Damir Skansi, pomoćnik predjednika Uprave Dalekovoda i bivši član uprave HEP-a te Suzana Lončar, predsjednica Udruženja brokera pri HGK. Godine 2009. u Credos kao članovi ulaze i Istra nekretnine ( tvrtka u vlasništvu Tipurićeve supruge Lele) te Ines Muljat Skansi, supruga Damira Skansija.

Iz tvrtke Credos 2005. izdvajaju se dvije tvrtke: Credos ulaganja i Credos upravljanje. Osnivači obje tvrtke su Darko Tipurić i tvrtka Credos Consalt koju su zajednički osnovali Darko Tipurić i Damir Skansi.

Kada je 2003. ušao u Upravu Ekonomskog fakulteta Tipurić je većinu svojih poslova prabacio na suprugu Lelu. Lela Tipurić postala je tako direktorica izdavačke tvrtke Sinergija nakladništvo koju je Tipurić vodio od 1997.

Tvrtka je do sada objavila 40-ak knjiga koje su napisali profesori Ekonomskog fakulteta, a koje studentima služe kao udžbenici.

Posebno su zanimljiva imena autora. Osim Darka Tipurića svoje su rukopise Leli Tipurić među inima povjerili i Velimir Srića, prodekan Ekonomskog fakulteta i Tipurićev kum, te dvoje profesora aktera akcije Indeks - Deša Mlikotin-Tomić i Tihomir Vranešević.

Do 2008. kada je svoj udio prebacila na Damira Skansija Lela Tipurić bila je i direktorica Lares plusa.

S Damirom Skansijem Darka Tipurića povezuje i 2008. osnovana tvrtka Proventus strategije koju vodi bivši direktor Auto Zubaka, Tipurićev student, Tomislav Radoš ( od 2008. Tomislav Radoš je i direktor Mreže znanja čiji je predsjednik NO Darko Marinac.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:44