GRANIČNI SPOR

BLISKI SUSRETI HRVATSKE I SLOVENSKE POLICIJE Dva dana nakon odluke arbitražnog suda MUP izvijestio o tri slučaja povrede crte razgraničenja

 Srecko Niketic / CROPIX

Samo dva dana nakon što je arbitražni sud u Den Haagu donio odluku o teritorijalnom sporu Hrvatske i Slovenije, hrvatska policija u subotu je evidentirala tri slučaja povrede crte razgraničenja na moru.

Nešto prije 11 sati, osam milja od Rta Savudrija, unutar teritorijalnog mora RH, naš policijski brod zatekao je plovilo slovenskih kolega. Nakon izdanog upozorenja kako se nalaze unutar teritorijalnog mora RH, slovenski policajci u 11,05 sati napustili su naše more.

Na službenim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske također piše kako je prije postupanja hrvatskog policijskog plovila, slovensko policijsko plovilo u prolazu, bez zaustavljanja, upozorilo hrvatsku ribaricu da se nalazi u teritorijalnom moru Slovenije te se nakon toga bez ikakva postupanja udaljilo od ribarice.

Drugi slučaj evidentiran je u 11 sati, na crti razgraničenja, kad je slovenski policijski brod ušao na 0,8 milja u teritorijalno more RH, 1,9 milja od Rta Savudrija. Ponovno je uspostavljen kontakt s plovilom, koje je upozoreno da se nalazi unutar teritorijalnog mora RH. Brod je potom napustio teritorijalno more RH.

Tri sata poslije, u 14,06, opet je uočeno slovensko policijsko plovilo kako uplovljava u naše more s kursom plovidbe prema hrvatskoj ribarici. Prije dolaska slovenskog policijskog broda do hrvatske ribarice na 0,3 milje u teritorijalnim vodama RH i 1,7 milja od Rta Savudrija, uspostavljen je kontakt sa slovenskim brodom, koji je nakon izdanog upozorenja u 14,28 sati napustio hrvatsko teritorijalno more. Nije bilo kontakta između hrvatske ribarice i slovenskog policijskog broda.

Na službenoj stranici MUP-a stoji kako će o svim povredama crte razgraničenja biti obaviješteno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:43