DEBATA U OTVORENOM NA HRT-u

'BOLESTAN ZUB TREBA IŠČUPATI' Đapić objasnio zašto želi referendum protiv SDSS-a: 'U Hrvatskoj svi građani moraju biti politički Hrvati'

 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Tema HRT-ove emisije Otvoreno u utorak je bila inicijativa za referendumom o izmjeni izbornog zakona, koja stiže iz krugova radikalne desnice, a kojom bi se promijenio dosadašnji način izbora zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatski sabor. Gosti su bili Željka Markić iz udruge U ime obitelji, saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk, ministar uprave Lovro Kuščević, saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak i predsjednik stranke DESNO Anto Đapić.

- Inicijativa za referendum nije antisrpska, već antikorupcijska, a njezin cilj je osigurati reformu hrvatskog izbornog sustava kojom će se podići opća razina poštenja u politici, rekla je Željka Markić.

- Birači će tako moći izravnije djelovati na svoje predstavnike, smatra ona.

Markić je istaknula da je ova incijativa 'nastavak trajnog angažmana njene udruge da se kroz promjene izbornog sustava osigura bolje upravljanje Hrvatskom'. Rekla je da se udruzi javlja i puno pripadnika nacionalnih manjina koji podržavaju inicijativu. Markić smatra da nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju položaj koji nije na taj način osiguran ni u jednoj zemlji EU.

- Važno je očuvati jezik, kulturu, obrazovanje i jedinstveni identitet nacionalnih manjina, ali to što imaju 8 predstavnika u Hrvatskom saboru je politička računica koja dovodi do političke trgovine i korupcije i nije nikakvo jamstvo manjinskih prava, zaključila je Markić.

Boris Milošević smatra da je inicijativa antisrpska i da je njezin cilj smanjenje prava nacionalnih manjina, kao i da se zabije klin suradnji između zastupnika nacionalnih manjina i vlade desnog centra. Rekao je da je inicijativa došla od političkih marginalaca poput Đapića. Milošević je istaknuo problem koji susreću mnogi pripadnici nacionalnih manjina na biralištima, gdje im se često ponudi samo bijeli listić. Na pitanje voditelja Mislava Togonala što misli o prijedlogu da se zadrži 8 predstavnika, ali da oni ne mogu arbitrirati pri izboru Vlade, Milošević je odgovorio kako je to prijedlog o kojem se može raspravljati na forumima i u Saboru, ali da je tema drugačija, a to je incijativa da se posve ukine pravo zastupnika manjina da uopće budu birani. Dodao je da Srbi nisu privilegirani kao manjina i da susreću mnoge probleme, bore se za struju, vodu, asfalt i druge esencijalne stvari.

Anto Đapić rekao je da ne surađuje sa Željkom Markić, ali da podupire njezin rad i da je moguća zajednička suradnja. Slaže se da je potrebna cjelovita reforma izbornog sustava, ali da je trenutna inicijativa usredotočena na uklanjanje relikta hrvatskog političkog života.

- Bolestan zub treba iščupati, a to je onaj dio izbornog sustava koji narušava opće biračko pravo, rekao je Đapić.

- Svi građani Hrvatske moraju biti politički Hrvati. Okidač inicijative Udruge dragovoljaca HOS-a je ponašanje predstavnika srpske i talijanske nacionalne manjine prema HOS-u i ratnom zankovlju HOS-a, dodao je.

- Ova inicijativa bila bi smanjenje stečenih prava pripadnika nacionalnih manjina, rekao je Arsen Bauk, ali s druge strane smatra da je legitimno zabiti klin između predstavnika nacionalnih manjina i vlade desnog centra.

- Iako se SDP osjeća prevaren i od strane predstavnika manjina i od strane HNS-a, zaštita prava nacionalnih manjina je najvažnija, kazao je Bauk.

On smatra da se sadašnji predstavnici ne zalažu dovoljno za povećanje manjinskih prava. Dodao je da bilo kakvo pokretanje ovakvog pitanja isto tako otvara i pitanje glasovanja diajspore.

- SDP ne bi bio spreman podržati ovu incijativu, zaključio je Bauk.

- Rasprava o ovome pitanju je dobrodošla, rekao je Lovro Kuščević.

Njemu, kaže, ne bi bilo drago da se to koristi u dnevnopolitičke svrhe. Pohvalio je trenutni zakon o manjinama, ali dodao da izborni zakon može biti bolji.

- U stabilnosti HDZ-a nema nikakvih problema, rekao je Kuščević.

Robert Podolnjak smatra da nije primjerena uloga predstavnika nacionalnih manjina kao arbitara u formiranju Vlade.

- Oni ne bi smjeli sudjelovati u tome, kao ni glasati o povjerenju Vladi. Iza tih 8 zastupnika stoji 25 tisuća glasova, rekao je Podolnjak, i nije, kaže, normalno da oni odlučuju tko će formirati Vladu.

- Uloga zastupnika nacionalnih manjina mora se redefinirati. Oni moraju imati pravo u zaštiti prava i interesa nacionalnih manjina, ali nije dobro da su arbitri, zaključio je Podolnjak u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:26