REHABILITACIJA NA VISOKOJ NOZI

Bolnica u Opatiji koja mijenja lice zdravstvenog turizma

 

Specijalna bolnica Thalassotherapia napravila je prekretnicu za hrvatski zdravstveni turizam, sklopila je ugovor sa Sveučilišnom bolnicom u Oslu te se u Opatiji trenutno liječi 34 reumatoloških bolesnika. Posao je sklopljen temeljem natječaja na koji se prijavilo desetak bolnica iz cijele Europe. Za 2017. godinu odabrana je Thalassotherapia te bolnica iz Španjolske, a presudan kriterij odabira, kažu nam, bila je kvaliteta.

- Ugovor za liječenje sklopljen je u prvoj polovici 2017. kao okvirni sporazum, da bismo unazad mjesec dana sklopili sporazum za liječenje reumatoloških bolesnika za 2017., a najavljeni su dvogodišnji ugovori koje očekujemo u narednom razdoblju - rekao nam je Viktor Peršić, ravnatelj Thalassotherapije, dodajući kako očekuje da bi iz Norveške trebalo pristići oko 200-tinjak pacijenata.

Inozemni pacijenti

Ovom natječaju prethodila je prezentacija u Norveškoj, uz logističku potporu našeg veleposlanstava u Oslu, Nj. E. Hrvoja Marušića te Hrvatske turističke zajednica. Prva grupa pacijenata stigla je sredinom rujna, a sveukupni boravak planiran je u trajanju od 28 dana. Radi se o rehabilitacijskom postupku te liječenju reumatoloških bolesnika.

No, ovo nije njihova prva inozemna suradnja. Bolnica je davne 1965. započela suradnju sa švedskim agencijama HelsoÅNresor i SpecialresoÅNr koja je trajala sve do početka 80-ih. U tom je razdoblju liječeno ukupno 9100 švedskih bolesnika. Suradnju sa Švedskom ponovno su počeli obnavljati prije desetak godina.

Osim toga, od 1961. godine surađuju i s austrijskom osiguravajućom kućom AUWA.

- Poseban značaj ovih suradnji odražava činjenica kako su, sada već davne 1961. godine, to bili prvi ugovori o liječenju inozemnih bolesnika uspješno sklopljeni s nekom međunarodnom institucijom u jednoj tada zatvorenoj socijalističkoj državi - kazao nam je Peršić.

Strani pacijenti im dolaze uglavnom iz Skandinavije, Beneluxa, Velike Britanije, SAD-a i Kanade. Kako privlačenje inozemnih pacijenata ne ide bez marketinških aktivnosti, direktnim kontaktima, specijaliziranim sajmovima i digitalnim marketingom usmjerili su se upravo na ta tržišta. Njihov cilj je etablirati imidž Thalassotherapije Opatija kao zdravstvenog brenda Opatije, Kvarnera i Hrvatske.

Danas više od 8000 bolesnika svjedoči njihovoj stručnosti temeljenoj na najsuvremenijim medicinskim trendovima. Najveći broj posjetitelja su domaći gosti korisnici fizikalne i kardio rehabilitacije. Značajan je i porast gostiju iz Bosne i Hercegovine, a ostala tržišta iz okruženja poput Austrije, Slovenije i Italije bilježe značajan udio u broju dolaska u ovu ustanovu. Oni kojima liječenje traje duže smješteni su u bolničkoj zgradi Villa Magnolia ili pak u secesijskoj Villi Dubravi. Ukupno je pacijentima na raspolaganju 240 kreveta, od čega 130 kreveta ugovorenih s HZZO-om. Kako nam objašnjavaju, njihova cijena smještaja je među najskupljima u Hrvatskoj, kako zbog skupe medicine, tako i zbog dodatnih sadržaja poput Thalasso wellness centra.

- Za pacijente se organiziraju i posebne organizirane šetnje s fizioterapeutom opatijskim šetnicama, poput Lungo Mare te Carmen Sylve, kuharske radionice kao i mogućnost psihološkog savjetovanja uz učenje tehnika kontrole stresa - kaže nam Peršić.

Rastu 15 godina

Izuzmu li se kreveti ugovoreni s HZZO-om, u Thalassotherapiji prosječna iskorištenost kapaciteta je 75%, zbog čega su im odlični i poslovni rezultati. Thalassotherapia već 15 godina bilježi pozitivne poslovne rezultate i uzlazne trendove. Uz povećanje opsega usluga, pomoć je uvijek prisutna i od osnivača, Primorsko-goranske županije.

- Prošle godine otvorili smo i laboratorij za kateterizaciju srca i ugradnju elektrostimulatora srca. U dijagnostičkom dijelu odradili smo otprilike 15 posto više pregleda nego godinu dana ranije, a isti je postotak povećanja i onih koji stacionarno leže u bolnici, ali je obrtaj pacijenata brži - kazao je Peršić.

Peršić je imenovan ravnateljem Thalassotherapije prije tri godine i od tada nastavlja sa zacrtanim ciljevima postavljenim još 1997. godine. Lani su tako otvorili Centar estetske kirurgije, a kako nam kaže Peršić, financijski rezultati su iznad očekivanja. Uz estetsku kirurgiju, nastavlja, klijentima su privlačne i zanimljive medicinske ponude njihove fizikalne terapije i reumatologije, kardiologije, nutricionističko savjetovalište te sportsko-medicinski program. Ova ustanova zapošljava 233 djelatnika, liječnika, psihologa, nutricionista, medicinskih sestara te fizioterapeuta.

Zavodljiva Opatija

Već sa sigurnošću možemo reći kako zdravstveni turizam u Hrvatskoj poprima ozbiljnije oblike i samo će nastaviti rasti. U tom grani, oduvijek se isticala upravo Opatija, predvodnica i začetnica hrvatskog zdravstvenog turizma. Opatija je 1889. godine carskim ediktom Franje Josipa proglašena klimatskim lječilištem, a opatijska rivijera kao zdravstvena destinacija tada je slovila kao drugo kategorizirano lječilište u Europi.

Zbog svojih iznimnih klimatskih vrijednosti Opatija je oduvijek privlačila, a privlači i danas, društvenu elitu i stručnjake različitih profila, a posebice one koji žele sačuvati zdravlje. Razvojem te destinacije, razvijao se i glavni akter ove priče. Službenim osnivanjem 1957. najprije kao Instituta, potom Zavoda, i konačno Specijalne bolnice za rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma, Thalassotherapia je postala pionir kao zdravstvena ustanova osnovana na tržišnom principu. Potencijal za razvoj gospodarstva povezanog sa zdravstvenim turizmom je ogroman, ali možda još nedovoljno iskorišten, smatra Peršić.

- Naime, 15% svih putovanja motivirano je zdravstvenim turizmom. Turizmu pripada 18% hrvatskog BDP-a, od čega 2-3% čini zdravstveni turizam. To bi trebalo povećati na barem 15% - kazao nam je Peršić.

Pojašnjava nam kako područje Kvarnera godišnje skrbi o 2,2 milijuna gostiju, odnosno petini hrvatskog turističkog prometa te ima zavidan broj specijalista, 356 liječnika na 100.000 stanovnika. Uzimajući u obzir da prema istraživanjima Instituta za turizam ova bolnica, uz Daruvarske toplice, ima najiskoristivije kapacitete u RH i najbolji prihod po krevetu dnevno i dalje će biti predvodnici zdravstvene promocije Primorsko-goranske županije.

- To je cilj kojem stremimo - kratko i jasno zaključuje Peršić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:33