JEDINI SE PRIJAVIO NA NATJEČAJ

BORAS MOŽE OSTATI REKTOR Čelnik Zagrebačkog sveučilišta dobio novo radno mjesto, primljen je na odsjek Učiteljskog fakulteta u Petrinji

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Na natječaj Učiteljskog fakulteta Sveučilištu u Zagrebu, raspisan 21. prosinca 2016., za popunjavanje radnoga mjesta redovitog profesora za znanstveno područje društvenih znanosti, polje informacijske znanosti, grana informacijski sustavi, u punom radnom vremenu, stigla je jedna prijava.

Radno mjesto nalazi se na Odsjeku u Petrinji, a jedini pristupnik koji se javio je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras - potvrdio nam je Ivan Prskalo, dekan Učiteljskog fakulteta, čije je Fakultetsko vijeće na današnjoj sjednici tajnim glasanjem potvrdilo odluku o zapošljavanju profesora Borasa na Odsjeku u Petrinji na temelju provedenog natječaja.

Uvjeti za mirovinu

Svojim znanstvenim poljem, odnosno područjem, kao i statusom redovitog profesora, rektor apsolutno udovoljava kriterije natječaja: Damir Boras diplomirani je inženjer elektrotehnike; doktorat je stekao prije nepunih 20 godina u podučju informacijskih i komunikacijskih znanosti. No, poznato je i da je rektor u tekućoj akademskoj godini navršio 65 godina i, prema Zakonu o znanosti i visokom obrazovanju, istekom ove akademske godine (30. rujna) prestaje mu ugovor o radu.

Iznimka

Isti Zakon omogućuje iznimku: ako na fakultetu postoji potreba za zaposlenikom, ugovor o radu može trajati i nakon 65. S obzirom na upravljačku krizu na Filozofskom fakultetu i izrazitu podijeljenost članova Fakultetskog vijeća, teško je očekivati da rektor na svom matičnom fakultetu - na kojem je unutarnje funkcioniranje gotovo u blokadi zbog nemogućnosti održavanja sjednica Vijeća - dobije odluku o podršci rada nakon 65. Zapošljavanjem na “mirnom” Učiteljskom fakultetu, Boras bi bez većih problema mogao osigurati nastavak rada i time dovršiti rektorski mandat ili se kandidirati za još jedan, što indirektno potvrđuje i dekan Učiteljskog fakulteta.

- Natječaj za radno mjesto u Petrinji nije bio namješten. Regularno je objavljen u Narodnim novinama i mogao se javiti tko je želio. Ako profesor Boras bude želio produljiti radni odnos nakon 65. godine, ako mu to nije ili neće učiniti matični fakultet, onda je to moguće odlukom Fakultetskog vijeća Učiteljskog fakulteta. To je njegovo pravo, ako postoji potreba za time i na Fakultetu - kaže Ivan Prskalo prema čijim je riječima “Boras izuzetan znanstvenik i profesor”, zbog čega su na Učiteljskom ponosni što će ga imati.

Veća kvaliteta nastave

Prskalo ni tijekom natječaja nije skrivao da bi volio da se na njega javi upravo rektor. Prije desetak dana izjavio je da bi mu bila izuzetna čast da se rektor javi na natječaj. Danas se, kaže, čuo s njim čim je izglasana točka o njegovu zapošljavanju.

- Čestitao sam mu. Drago mi je da je izabran jer će podići razinu kvalitete nastave. U ovome trenutku mi na katedri na koju dolazi nemamo niti jednog redovitog profesora - kaže Prskalo, uz obrazloženje da novo radno mjesto profesora u punom radnom vremenu u Petrinji podrazumijeva 10 norma sati tjedno, odnosno pet sati predavanja.

- Malo je čudno da jedan sveučilišni profesor nakon navršenih 65 godina mijenja ustanovu u kojoj je proveo veći dio svoje znanstvene karijere. Pogotovo je čudno kada iz jedne razmjerno visoko rangirane znanstveno-nastavne ustanove, kakav je Filozofski fakultet, prelazi u znanstveno ipak znatno manje važnu ustanovu. Zanimljivo je da rektor Boras očito planira napustiti svoj rektorski položaj, s obzirom na to da se javio na radno mjesto koje se raspisuje za puno radno vrijeme - komentira Neven Budak, profesor i bivši dekan Filozofskog fakulteta.

Koliko će Boras sudjelovati u nastavi, s obzirom na rektorske obveze, nije poznato. Danas nije bio dostupan za izjave jer je, kažu njegovi suradnici, na službenom putu u inozemstvu.

Činjenica je da je još u travnju 2014. smatrao problematičnom odredbu Zakona prema kojoj će profesori i znanstvenici morati u mirovinu s navršenih 65, osim ako matična institucija ne osigura novac za njihove plaće iz vlastitih sredstava.

- Kad se radni vijek već svima produljuje, a Švedska za fizički rad uvodi granicu od 67 godina, porazno je da mi tako ograničavamo intelektualni rad koji može trajati bitno dulje - izjavio je tada Boras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:39