BORBA ZA NAJVEĆE GRADOVE Tko će preuzeti kontrolu gradskih parlamenata?

Hoće li zagrebački gradonačelnik Bandić pristati na promjenu imena Trga maršala Tita kako bi pridobio vijećnike Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih za formiranje većine u Gradskoj skupštini? Je li u Splitu na pomolu pomirenje Željka Keruma i Andre Krstulovića Opare? Kako će Vojko Obersnel bez SDP-ove većine u gradskom vijeću? To su pitanja koja se nakon provedenih lokalnih izbora nameću u četiri velika grada, a u nekima od njih mogući su i ponovljeni izbori.
ZAGREB

Kosor: 'Samo budala dva puta griješi'

- Samo budala ponavlja istu grešku dvaput - odgovara predsjednik HSLS-a Darinko Kosor na pitanje planiraju li možda u Gradskoj skupštini podržati zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji za formiranje većine ima 90 dana.

Bandić još nema 26 vijećnika, odnosno natpolovičnu većinu u Skupštini, pretpostavlja se da bi ga, uz njegovih 14 vijećnika, trebalo podržati sedam HDZ-ovih te pet vijećnika Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, ali oni zahtijevaju preimenovanje Trga maršala Tita, no bez referenduma, za koji se, pak, zalaže zagrebački gradonačelnik. Šef HSLS-a Kosor pojašnjava da je jednom pokušao s Bandićem te da mu je to bilo “dovoljno za sva vremena”.

Zagreb, 080517.
Lokalni izbori 2017. Restoran Mostovi. Pracenje izbornih rezultata u stozeru kandidatkinje Brune Esih.
Na fotografiji: Bruna Esih.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / HANZA MEDIA

- Vidjeli smo da se nije popravio i to je konačno, za sva vremena, što se mene tiče, a i Sandre Švaljek - rekao je Kosor. S Bandićem većinu, kaže nam, još nije dogovorio ni Zlatko Hasanbegović. Tvrdi da se s Bandićem još ni jednom nisu sastali te ponavlja da je njihov uvjet za početak pregovora preimenovanje Trga maršala Tita.

- Referendum za nas nije opcija, preimenovanje ili nema pet naših vijećnika - ističe Hasanbegović. - Kosor - Plenković - Bandić je koalicija na državnoj razini, pa neka ga podrže i u Zagrebu i Tito će opstati - dodaje.

- Prirodna koalicija su Bandić, HDZ te Hasanbegović i Esih jer to vodi prema nacionalnom pomirenju, a kad u koaliciji budu Esih, Bandić i drug Tito, to će biti pokazatelj da u politici težimo onome što nas povezuje, a ne razdvaja - uzvraća, pak, Kosor.

U zagrebačkom HDZ-u, komentiraju neslužbeno neki naši sugovornici, nije potpuno jasno tko ga predvodi: Andrija Mikulić ili Drago Prgomet. Naš izvor blizak Mikuliću kaže da je predsjednik HDZ-a Andrija Plenković pregovore o slaganju većine prepustio predsjedniku zagrebačke organizacije HDZ-a Mikuliću. Međutim, ima i onih koji tvrde da i Drago Prgomet ima ambicija te da, navodno, želi funkciju predsjednika Gradske skupštine.

RIJEKA

“Ovo je silovanje demokracije”

U Rijeci Vojko Obersnel i SDP-ov koalicijski blok jučer nisu uspjeli osigurati većinu i plasirati svojeg kandidata na čelo toga predstavničkog tijela. Sa 21 glasom za i 15 suzdržanih, za predsjednika riječkoga Gradskog vijeća na konstituirajućoj sjednici izabran je Tihomir Čorbašev, član Akcije mladih.

- Znali smo da demokracija nije idealan sustav, ali zasad nema boljeg od njega. Sad smo se uvjerili zašto nije idealan sustav, odnosno na neki smo način prisustvovali silovanju demokracije, kako je to nedavno rekao Božo Petrov u Saboru. Jednako tako, prisustvovali smo i formiranju jedne neprincipijelne koalicije za koju ne znam što ju objedinjava, ali, naravno, i to je demokracija. Dakle, čestitam predsjedniku Gradskog vijeća, naći ću se ovih dana s njim da pokušamo dogovoriti suradnju i način rada - izjavio je Obersnel.

Na glasovanju su se našla dva prijedloga, a uz Čorbaševa, SDP-ova koalicija predložila je kao kandidata riječkog odvjetnika i predstavnika talijanske nacionalne manjine Oskara Skerbeca iz IDS-a, koji je osvojio 15 vijećničkih glasova, koliko SDP-ova koalicija s predstavnikom srpske nacionalne manjine ima u Gradskom vijeću.

SPLIT

“Keruma neću ni zvati ni moliti”

Posljednjih dana u Splitu se sve češće spekulira da su se HDZ i Kerumov HGS ipak dogovorili o koaliciji u Gradskom vijeću kojom bi osigurali normalno funkcioniranje grada, čak i pročelničke kvote u omjeru 60:40 u korist HDZ-a. Pokušali smo jučer te spekulacije provjeriti kod novoizabranog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, ali nije odgovarao na pozive. Međutim, za Slobodnu Dalmaciju ovih je dana izjavio da takve navode odlučno odbija, nazvavši ih “još jednim u nizu spinova” koji se u posljednje vrijeme puštaju.

- S HGS-om u ime gradskog HDZ-a nitko nije pregovarao - rezolutan je Opara.

Također je izjavio za Slobodnu da mu je prioritet što skorije donošenje proračuna za ovu godinu, o čemu namjerava razgovarati sa 34 vijećnika, a kako Gradsko vijeće ima 35 zastupnika, jasno je da računa i s onima koji dolaze iz redova HGS-a, ali ne i sa samim Željkom Kerumom!

Split, 200417.
Zeljko Kerum, kandidat za splitskog gradonacelnika organizirao je Zelinu marendu u kavani Lora povodom pocetka izborne kampanje. Na marendi su se okupili brojni prijatelji i simpatizeri. 
Na fotografiji: Zeljko Kerum.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

- On je sam sebe isključio iz tog razgovora, što ponavlja od izborne noći do danas, kada je rekao da sa mnom ne želi razgovarati. Ja ga neću zvati ni moliti - izjavio je novi gradonačelnik Splita za Slobodnu Dalmaciju.

OSIJEK

Vrkić okuplja sedam stranaka

Još nije službeno potvrđeno hoće li Ivan Vrkić, novi (stari) gradonačelnik Osijeka 26. lipnja na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća imati 19 minimalno potrebnih ruku za formiranje većine i uspostavu njegova novog četverogodišnjeg mandata. No, trenutno raspoloženje i raspored snaga sugeriraju da bi ga moglo podržati i više od 19 vijećnika. U tijeku su pregovori između koalicije koja je Vrkića podržala u izbornoj kampanji - SDP-a, HNS-a, HSS-a i ANU-a, koji imaju 12 od ukupno 37 vijećnika - s Mostom kao potencijalnim budućim partnerom, koji ima pet vijećnika, HDSSB-om s tri te Šišljagićevom Lista SSiB, koja ima dva vijećnika. Dakle, ukupno 22 vijećnika.

Osijek, 040617.
Lokalni izbori 2017. 
Izjava za medije Ivana Vrkica.
Na fotografiji: Ivan Vrkic.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elveđi / CROPIX

- Pregovori idu u dobrom smjeru, no još nije sve definirano - rekao nam je jedan političar iz koalicije koja je podržala Vrkića.

Potvrdili su nam to i u ostalim navedenim opcijama, pri čemu je, naravno, ključna podrška Mosta. Oni su podršku Vrkiću uvjetovali time da u vladajućoj većini nema Ante Đapića, koji je u prošlom sazivu bio predsjednik Gradskog vijeća. Iz Mosta također žele da se direktori gradskih tvrtki biraju javnim natječajem te da se osnuje novo trgovačko društvo u kojem će biti objedinjene zajedničke službe gradskog sustava i koje bi za kompletan sustav vodile poslove javne nabave, računovodstva...

Osijek, 120215.
U Velikoj vijecnici Osjecko-baranjske zupanije odrzava se 14. sjednica Gradskog vijeca.Na sjednicu je u drustvu Ivana Drmica dosao i Branimir Glavas.
Na fotografiji: Ante Djapic predsjednik Gradskog vijeca.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / HANZA MEDIA

Mostovci su nam rekli da se tome načelno ne protivi nitko od stranaka u pregovorima. HDSSB, pak, u podršci Vrkiću vidi svoju priliku za opstanak još četiri godine jer bi neki drugi scenarij značio nove izbore, a pitanje je bi li na njima preživio. Lista SSiB-a s Vrkićem je paktirala i u kampanji iako ni ona svoje dvije ruke neće dati na lijepe oči. U kuloarima se, doduše, spominje i opcija kojom bi u cijelu priču uskočio HDZ, a to bi značilo izgurivanje SDP-a.

Vrkić je, pak, u noći pobjede izjavio da bi “bilo nekorektno odreći se nekoga tko je bio u stvaranju moga projekta, a to je SDP”. Ipak, što bi rekao jedan političar, treba pričekati ponedjeljak dok se ruke ne podignu u zrak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:39