'KULTURA SJEĆANJA'

Branitelji: Noć kazališta bi se trebala održavati prve subote u studenome ili posljednje subote u listopadu

Rozalija Bartolić
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednica Udruge udovica Domovinskoga rata grada Zagreba i Zagrebačke županije Rozalija Bartolić predložila je da se Noć kazališta ubuduće održava prve subote u mjesecu studenome ili posljednje subote u listopadu.

Bartolić je to izjavila u srijedu na konferenciji za novinare Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR) s temom Noć kazališta, dodajući kako je opravdano pomicanje s najavljenog termina Noći kazališta koji se ove godine poklapao s Danom sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje - 18. studenoga.

"Od 10. studenoga 1991. počele su intenzivne neprijateljske ratne operacije s ciljem razaranja grada Vukovara, a okončane su 18. studenoga na način kako je to neprijatelj učinio", podsjetila je Bartolić i dodala kako Vukovarci, hrvatska i svjetska javnost tih paklenih osam dana pamte po slikama granatiranja Vukovara, tužnih izbjegličkih kolona i odvođenja naših ranjenika vojnika i civila iz bolnice na stratiše Ovčare.

Kultura sjećanja, a ne kultura zaborava

Molimo Ministarstvo kulture te kazališnu zajednicu da ubuduće svoje kulturne događaje organiziraju u skladu s navedenim načelom i objašnjenjem, poručila je Bartolić.

Poduprla je angažiranost kazališta jer umjetnost i kultura, kako je rekla, nikad nisu poznavali granice. Tako se razvijala i hrvatska kultura i spoznavala druge narode i kulture, istaknula je, dodajući kako je arija "U boj! U boj!" himna na jednom japanskom sveučilištu koju sveučilištarci izvode na japanskome i hrvatskom jeziku. Ocijenila je kako je kultura sjećanja diljem svijeta temeljna važnost za čovjeka i njegovu sudbinu te kako istina kao važna sastavnica kulture umiruje želju za osvetom.

Nasuprot tomu, dodala je, danas je prisutna kultura zaborava koja ne traga za istinom te dopušta da sjećanja izblijede i nestanu, čemu danas svjedočimo. Nevenka Mišić iz Ministarstva hrvatskih branitelja rekla je kako se zauzima za dostojanstvo branitelja i svih žrtava Domovinskoga rata te da podupire organizatora koji je odgodio Noć kazališta.

Predsjednica Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara Zorica Gregurić ocijenila kako svaki put na hrvatske branitelje koji upozore na problem u kulturi počinje hajka, slično kao u slučaju afere HAVC, unatoč, kako je rekla, dokazanim nepravilnostima i raznim nezakonitostima.

Poduprijevši predsjednika UBIUDR-a 91. Mladena Pavkovća, koji je molio organizatora da odgodi nadnevak održavanja manifestacije, ustvrdila je kako ga se javno napada kao hrvatskoga branitelja na najprimitivniji način. U vrijeme kad se odaje počast i pijetet žrtvama neviđena i nezapamćena zločina, gdje je više od 300 ranjenika izvučeno iz bolnice, odvezeno u hangar i mučeno, a nakon toga izmasakrirano i bačeno u jednu rupu, na dan kad se održava počast i pijetet žrtvama zločina ne bi se trebale održavati manifestacije koje ne služe u počast tim žrtvama, istaknula je te dodala kako hrvatski branitelji podupiru Noć kazališta, ali ne i termin kad se ona održava.

Osuđujemo napise kojima se diskreditiraju hrvatski branitelji, a posebice oni koji rade na području kulture, poput Mladena Pavković, poručila je. Podsjetila je da je njezina udruga od ministrice kulture tražila da se kao odgovorna osoba i dužnosnica povuče te da ostavku zbog, kako je rekla, tog skandala.

I Noć kazališta i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje su važni

Povjesničar Josip Jurčević ocijenio važnim oba događaja - i Noć kazališta i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Organizatoru zahvaljujemo što su prepoznali i jasno definirali pogrešku te se ne žele sudarati s veličanstvenim Danom sjećanja, rekao je te ocijenio kako bi bilo nekulturno kad bi se na dan sjećanja na najveću tragediju druge polovice 20. stoljeća održavala neka manifestacija koja bi odvlačila pozornost s te tragedije.

Podsjetio je kako hrvatski branitelji nisu činili nikakav pritisak te dodao da su zamolili organizatora da promijeni termin. Zbog toga je otvorena kamapnja o tomu tko je kulturan, a tko nekulturan u Hrvatskoj, rekao je, dodajući kako je Pavković izložen hajci kao istaknuti hrvatski branitelj koji čuva sjećanje na Domovinski rat.

Zlako Majić iz veterana Tigrova poručio je voditelju kazališta Gavelle da on braniteljima ne treba pokazivati svoje domoljublje. "Mi branitelji ne trebamo govoriti kako smo pokazali domoljublje", rekao je te dodao kako hrvatski branitelji dobro znaju kako su prošli u poslijeratnom razdoblju.

Mi smo sigurno jedni od sugovornika u svim procesima, pa i o tomu da se na Dan sjećanja žrtava Vukovara i Škabrnje ne organizira Noć kazališta, poručio je. Ocijenio je i kako se protiv Hrvatske vodi specijalni rat te dodao kako hrvatski branitelji imaju puno pravo izreći svoje mišljenje.

Predsjednik udruge UBIUDR 91. Mladen Pavković podsjetio je da je ta udruga poslala poziv organizatoru Noći kazališta da se, ako je moguće, pomakne termin ovogodišnje manifestacije s 18. studenoga jer je taj dan Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Željeli smo samo to i ništa drugo jer nemamo ništa protiv Noći kazališta i kazališnih predstava, rekao je Pavković te uputio novinare da se glede manifestacije Noći kazališta ubuduće obrate organizatorima. Organizator Noći kazališta Narodno sveučilište Dubrava promijenio je, nakon poziva UBIUDR 91., nadnevak održavanja manifestacije na 25. studenoga jer se najavljeni datum podudarao s Danom sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:42