CRO JUGEND

Branko Lustig: Da mladi znaju kakve su bili ustaše, nikad ne bi išli na Thompsonove koncerte

Mislim da se još uvijek po školama ne govori dovoljno o našim koncentracijskim logorima u Jasenovcu i Gradišci, kaže filmski velikan koji je u Osijeku preuzeo plaketu Počasni građanin grada
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Poznati hrvatski producent i glumac židovskog podrijetla Branko Lustig u četvrtak je u Osijeku napokon preuzeo plaketu Počasni građanin grada Osijeka, koju mu je njegov rodni grad dodijelio 2004. godine, a sada mu ju je uručio gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo.

Upriličeno je to nakon projekcije filma "Dječak u prugastoj pidžami“, filma koji govori o stradanjima u njemačkim koncentracijskim logorima tijekom II. svjetskog rata, a koja je Lustig i osobno proživio između svoje 9. i 13. godine. Upravo je o tome Lustig govorio nakon projekcije filma nazočnim osječkim osnovnoškolcima, pri čemu se osvrnuo i na svoje djetinjstvo u predratnom Osijeku, uputivši kritiku današnjem društvu.

- Ovdje se prije rata živjelo lijepo, a zlo je počelo kad su ustaše došle na vlast. Danas naša omladina ne zna tko su ustaše, jer ja ne mogu da vjerujem da, kad bi znali tko su oni bili, da bi išli na Thompsonove koncerte, da bi vikali "Za dom spremni“, da bi nosili značke, kape i crne košulje. Ja to ne vjerujem. Mislim da se još uvijek po školama ne govori dovoljno o tome i o našim koncentracijskim logorima u Jasenovcu i Gradišci - rekao je Lustig, koji je potom prepričao i svoju osobnu potresnu dramu koju je proživljavao do završetka Drugog svjetskog rata u njemačkim logorima.

Titulu počasnog građanina Osijeka prihvatio je s oduševljenjem, a Osijek ju je s ponosom dodijelio čovjeku koji je stekao svjetsku slavu radeći s najboljim svjetskim redateljima i glumcima. Jedan od njih je i Steven Spielberg, uz kojeg je radom na "Schindlerovoj listi" dobio i svog prvog Oscara, a upravo Spielberga namjerava sljedeće godine dovesti u Hrvatsku.

- To je najveći čovjek kojeg ja znam i pozvao sam ga u Hrvatsku, da održi jedno subjektivno predavanje o holokaustu u Areni Zagreb za 20 tisuća ljudi sljedeće godine u sklopu Festivala židovskog filma. Vjerujem da ćemo do tada skupiti i novac da se obradi film Branka Ivande "Lea i Daria“ te da tim filmom otvorimo festival, koji će biti posvećen ženama u holokaustu - najavio je Lustig, kazavši na kraju da bi „volio napraviti film o Jasenovcu, ali i film o Oluji, koja je rođenje jedne države.“

- No, prije toga trebalo bi snimiti jednu TV-seriju koja bi stranoj publici mogla objasniti odnose Hrvata i Srba, jer svijet to ne razumije - zaključio je Lustig.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:41