NAJVRIJEDNIJI PROJEKT U POVIJESTI

BRIJUNI ĆE DOBITI 'NOVO RUHO' VRIJEDNO VIŠE OD 30 MILIJUNA KUNA Infrastruktura Nacionalnog Parka konačno se modernizira

Bizantski kastrum na Velikom Brijunu
 Boris Kovacev / HANZA MEDIA

Javna ustanova Nacionalni Park Brijuni jučer je na Vladi Republike Hrvatske potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Novo ruho Brijuna“. Riječ je o 27,2 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj i čine 85 posto ukupnih prihvatljivih troškova, dok je ukupna vrijednost projekta 33,6 milijuna kuna plus PDV. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodatno će uložiti 3,2 milijuna kuna. Riječ je o najvrijednijem projektu u brijunskoj povijesti kojim će se do ljeta 2020. godine urediti posjetiteljska infrastruktura, modernizirati turistički sadržaji, diversificirati izletnička ponuda, obogatiti edukativna i prezentacijska ponuda te unaprijediti sustav upravljanja posjetiteljima NP-a.

Tako je na Velikom Brijunu predviđeno opremanje i uređenje ljetnog kina, modernizacija Prirodoslovne izložbe, uređenje zdenca Živa voda i kompresorske stanice radi prezentacije hidrogeoloških posebnosti otočja poput vodnih pojava, bušotina, crpne stanice i geološkog stupa, uređenje šetnice pod brdom Straža s ciljem prezentacije šumskog ekosustava te uspostavljanje dodatnog informativnog punkta za kvalitetnije direktno informiranje posjetitelja o svim sadržajima NP-a.

Obnovom sedam objekata u luci Malog Brijuna proširiti će se ne samo izletnička, već prvenstveno edukativna ponuda Parka, sa smještajem, ugostiteljskom uslugom i višednevnim edukativnim programima namijenjenim vrtićkim, školskim i sveučilišnim skupinama te umjetnicima, znanstvenicima i istraživačima koji tu budu željeli raditi.

Za veću udobnost posjetitelja i bolju povezanost atrakcija nabaviti će se jedan brod na hibridni pogon kapaciteta 150 putnika i dva vlaka, s kapacitetom od 80 putnika svaki. Izraditi će se novi alati za suvremenu interpretaciju brijunske baštine te provesti edukacija 100ak stotinjak djelatnika s ciljem poboljšanja komunikacijskih, prezentacijskih i prodajnih vještina.

„Ovo je najvrijedniji projekt u povijesti Javne ustanove NP Brijuni, te je od krucijalnog značaja za obnovu i budući razvoj Nacionalnog parka, koji će ovim sredstvima unaprijediti i modernizirati turističku ponudu i prikazati široj javnosti enormni razvojni potencijal brijunskog otočja“, kazao je novoimenovani ravnatelj JU NP Brijuni dr.sc. Marno Milotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:06