BANKROTIRAO MONARCH AIRLINES

Britanija šalje u Hrvatsku avione da izvuku turiste

 
 REUTERS

Britanska niskotarifna aviokompanija Monarch Airlines jučer je bankrotirala, prekinuti su svi letovi, a u 11 država ostalo je blokirano 110 tisuća putnika, objavila je Britanska agencija za civilno zrakoplovstvo.

Bez obzira na to što je riječ o privatnoj kompaniji, britanska vlada munjevito je organizirala do sada najveću operaciju vraćanja putnika u Veliku Britaniju na teret državnog proračuna. Agenciji za civilno zrakoplovstvo vlada je odmah naredila da na tržištu pronađe 30 putničkih aviona kako bi se putnici Monarcha vratili u Veliku Britaniju. To se odnosi na sve putnike bez obzira na nacionalnost koji imaju karte za povratak u Veliku Britaniju u sljedeća dva tjedna.

Krenuli prazni

Britanski ministar prometa Chris Grayling kazao je kako je ovo je iznimno uznemirujuća situacija za britanske turiste u inozemstvu i da je njegov prioritet pomoći im da se vrate. Odmah je naredio najveću mirnodopsku repatrijaciju ljudi koji bi inače ostali ostavljeni u inozemstvu.

Jučer rano ujutro odmah su zakupljeni avioni koji su prazni krenuli po putnike Monarch Airlinesa širom Europe. Prema BBC-ju, riječ je o Portugalu, Španjolskoj, Gibraltaru, Francuskoj, Italiji, Švedskoj, Grčkoj, Turskoj, Cipru, Izraelu i Hrvatskoj. U Hrvatskoj je prema neslužbenim informacijama ostalo “zarobljeno” nekoliko tisuća putnika Monarcha koji su prema Velikoj Britaniji polijetali iz Zagreba i Dubrovnika. Iz Zagreba su njihovi avioni letjeli tri puta tjedno za London i dva puta za Manchester. Iz Dubrovnika su osim za ta dva grada letjeli i za Birmingham. Već jučer rano ujutro na zagrebački i dubrovački aerodrom stigli su predstavnici britanske agencije za civilno zrakoplovstvo koji su putnicima pružali sve potrebne informacije, a s njima su bili i predstavnici britanske ambasade zaduženi za konzularne poslove.

U ranim popodnevnim satima na ova dva aerodroma iz Velike Britanije došli su avioni po putnike koji su putem društvenih mreža izražavali zadovoljstvo kako je u Dubrovniku i Zagrebu sve odlično organizirano.

Odlična popunjenost

Stečaj Monarch Airlinesa mogao bi imati loš financijski utjecaj na zagrebački i dubrovački aerodrom, ali i na turizam na dubrovačkom području. Naime, avioni na linijama za Zagreb i Dubrovnik bili su odlično popunjeni, a samo ovog mjeseca trebalo je biti obavljeno 45 letova za Dubrovnik. Osim toga, Monarch je prema planu trebao nastaviti letjeti iz Londona i Manchestera za Zagreb i u zimskom redu letenja.

Kako je Monarch osim letova prodavao i kompletne turističke aranžmane britanskim turistima, to će se sigurno osjetiti na turističkim rezultatima Dubrovnika. Još je prerano procjenjivati hoće li druge britanske kompanije preuzeti Monarchove letove prema Hrvatskoj. Nakon njihova odlaska iz Zagreba prema Londonu će se kao i dosad moći letjeti British Airwaysom i Croatia Airlinesom.

Iako je riječ o niskotarifnoj kompaniji, Monarch Airlines bila je peta po snazi britanska aviokompanija koja je operirala sa 34 aviona i zapošljavala oko tri tisuće ljudi. U 2015. godini prevezli su 5,7 milijuna putnika. No za poslovanje Monarch Airlinesa fatalnim se pokazao terorizam. “Korijeni našeg pada su terorizam u Egiptu i Tunisu te kolaps tržišta u Turskoj. Iako smo ove godine prevezli 14 posto više putnika nego 2016., ostvarili smo 100 milijuna dolara manje prihoda”, izjavio je glavni izvršni direktor Monarcha Andrew Swaffield. Vlasnik Monarcha, Greybull Capital, pokušavao je prodati dio ili sve svoje operacije na kratkim linijama kako bi se koncentrirali na profitabilnije duge linije, ali to im nije uspjelo i tvrtka je propala.

“U pet ujutro sam dobio poruku da je let Monarchom otkazan”

Jasmin Rizvanović doputovao je za vikend iz Londona u svoj rodni Prijedor u Bosni i Hercegovini. Otišao je prijatelju na svadbu i na jedan obiteljski rođendan, a već u ponedjeljak se morao vratiti na posao u Watford. Let mu je bio zakazan u 11.15 sati, no šest sati ranije, u 5 ujutro, dobio je poruku od Monarch Airlinesa. “Vaš let je otkazan”, stajalo je u poruci. Nije bilo objašnjenja, samo molba da više informacija potraži na njihovoj web stranici.

- Bio sam izvan sebe! Samo odjedanput let je bio otkazan. Otišao sam na njihovu stranicu, ali nije radila. Nisam ih mogao ni nazvati, jer se njihov ured otvara tek u 9 sati - kaže Rizvanović. Na kraju je dobio Zračnu luku “Franjo Tuđman”, gdje su ga zamolili da dođe na let te da će ga smjestiti u drugi avion.

Stigao je u 9 sati, zajedno s još stotinjak putnika koji su dobili identičnu poruku. Dočekali su ih predstavnici britanske CAA-e (Civilni avijacijski nadzor) i predstavnici britanskog konzulata, koji su im objasnili situaciju te poručili da će ih pokušati u roku od tri dana poslati drugim letom u London.

Jedan dio putnika se odmah okrenuo i otišao prvim mogućim prijevozom za Zadar kako bi ulovili let Ryanaira za London. Drugi su razočarano otišli svojim kućama, a oni najhrabriji ostali su čekati rasplet situacije. Među njima je bio i Zagrepčanin Egon Vedriš, koji se za vikend vratio u Hrvatsku kako bi prisustvovao desetoj godišnjici mature.

- Plaćen sam po danu, a što dulje ostanem u Zagrebu, to ću više novca izgubiti - rekao je Vedriš.

Priča je na kraju dobila sretan završetak. Nakon tri sata čekanja uspjeli su prebaciti 166 putnika na let British Airwaysa u 14.35 sati za London. Još par sati čekanja, ali barem nisu morali ostati dan više u Hrvatskoj.

Pitanje ostaje što će biti s ostalima putnicima i drugim zakazanim letovima. Jučer je na rasporedu bio još jedan let za Englesku, ali prema Manchesteru. Skoro 150 putnika je putem druge aviokompanije otišlo na željeno odredište, ali ova politika će trajati samo 14 dana. Nakon toga, ne zna se što će biti s unaprijed zakazanim letovima. Rizvanović je ranije bukirao i kupio avionsku kartu Monarcha za Novu godinu. Ipak, ovaj put ne očekuje jednako dobar ishod.

- S tim se novcem mogu pozdraviti. Ako je tvrtka propala, ne vjerujem da će imati sredstva da refundiraju moju ili bilo čiju drugu kartu - veli Rizvanović. (M. Boltižar)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:02