MIŠLJENJE STRUČNJAKA O AGROKORU

“Brojke nisu katastrofalne i omogućit će lakši dogovor s vjerovnicima”

Vlado Brkanić
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što su objavljena revidirana financijska izvješća koncerna Agrokor, revizori su istaknuli da su brojke bolje nego što se očekivalo.

- U ovo izvješće uključena su i inozemna društva koja su u koncernu i sad se taj gubitak sa 11 milijardi popeo na oko 21 milijardu iznad ukupnog kapitala, a konsolidirano je minus 14,5 milijardi gubitka iznad kapitala na razini koncerna. To znači da postoje velike obveze koje se ne mogu podmiriti kad bi se ta imovina unovčila, odnosno prodala - rekao je Vlado Brkanić, profesor na RRIF Visokoj školi za financijski menadžment.

- Sljedeći korak bit će to da će izvanredna Uprava krenuti u dogovor s vjerovnicima oko nagodbe, a pitanje je što će napraviti, hoće li ići na otpis potraživanja ili će ići u dokapitalizaciju - objasnio je prof. Brkanić.

Iako je riječ o velikim brojevima, kaže Brkanić, kad se pogleda imovina, ona knjigovodstveno iznosi 41 milijardu kuna, a obveze su 55, 56 milijardi kuna. Iz toga proizlazi da za 60 posto vrijednosti kompanija postoji pokriće, a ostalo su gubici, ustvrdio je Brkanić.

Put za dogovor

- Mislim da je dovoljno ako se ide u restrukturiranje s prijedlogom od oko 50 posto, a to je na kraju bolje nego što sam očekivao. Jer očekivao sam da će biti oko 70 posto otpisa. Na kraju će taj otpis ili sporazum s vjerovnicima biti lakši nego što se očekivalo, što znači da neće biti potrebni veći otpisi - istaknuo je Brkanić

S njime se složio i predsjednik Hrvatske revizorske komore Zdenko Balen koji smatra da je riječ o konzervativnom pristupu ispravku vrijednosti.

- Imam dojam da je od Uprave Agrokora i PwC-a zauzet krajne konzervativan pristup koji se temelji na činjenici da je potrebno da se drastično ide u umanjivanje imovine u svim segmentima. Općenito, revizorski standardi omogućavaju fleksibilan pristup ovisno o poslovnim ciljevima Uprave. Možda je stara uprava Agrokora imala znatno drukčije poslovne ciljeve u odnosu na poslovne ciljeve i strategiju ostvarivanja tih ciljeva koje ima današnja izvanredna Uprava.

Zbog toga dolazimo do drastičnih ispravaka u umanjenu imovine kroz ispravak vrijednosti. Nisam siguran da bi takav konzervativan pristup bio od tih istih subjekata prihvaćen četiri godine unatrag u istom sustavu - istaknuo je Balen.

Povoljan za kupce?

Prema njegovim riječima, ovo je napravljeno na način da određeni dijelovi sustava nađu svog potencijalnog kupca uz relativno nisku cijenu za kupce, jer je došlo do umanjena imovine.

- Ovdje se radi o namjeri i poslovnoj strategiji nove izvanredne Uprave da u prvom koraku restrukturiranja stvori ovako konzervativnim pristupom umanjenja imovine osnovu za početnu pregovaračku poziciju za zahtijevanje umanjenja svojih obaveza, odnosno vjerovničkih prava dobavljača. Međutim, ne gleda se i korak iza. Time se ostvaruje prostor da se u tim istim tvrtkama slijedom tako istaknutih troškova i gubitaka sutradan potencijalno povećaju priljevi i dobici. Nešto što smo 31. prosinca 2016. ispravili i umanjili da bismo ipak naplatilo u 2018. i dalje, pa da onda budući vlasnik ima koristi od toga - rekao je Balen.

Međutim, Balen je zaprepašten iskazima izvanredne Uprave da je Agrokor prikrivao iskaze kreditnih obaveza oko 2,2 milijarde kuna.

Volio bi znati, kaže, je li to rezultat činjenice da je ta stavka bila prikazivana na drugoj poziciji bilance ili je to stvarno prikriveno, pa ima direktno učinak na račun dobiti i gubitka 2016.

Bez iznenađenja

- Ramljak je rekao da je došlo do smanjenja goodwilla. Za neovisne procjene koje su rađene za procjenu iskaza vrijednosti nematerijalne imovine bile su angažirane četiri velike revizorske kuće. Aktualni revizor PwC imao je bogatu prošlost na savjetodavnim poslovima u sustavu Agrokoru. Onda se postavlja pitanje ako si nešto jučer procijenio sa 100 jedinica, koje su bitno različite okolnosti da to danas vrijedi 50 ili nula jedinica - rekao je Balen.

- Slijedom najava koje su bile ranije, nije me šokiralo jučerašnje prezentirano financijsko izvješće. Dapače, mislim da su rezultati u očekivanju onih koji poznaju sustav i standarde izvještavanja. U ova dva-tri tjedna pogrešno se prezentiraju izvješća u poslovnoj javnosti. Financijske izvještaje Agrokora isključivo izrađuje i odobrava izvanredna Uprava koncerna. PwC je samo mogao dati svoja zapažanja i opaske na prezentirana financijska izvješća - zaključio je Balen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:03