ONEČIŠĆENJE IZ RAFINERIJE

BUJA NEZADOVOLJSTVO U SLAVONSKOM BRODU ZBOG ZAGAĐENJA ZRAKA 'Imat ćemo još jedan prosvjedni skup, to će biti zadnje upozorenje Vladi'

 Danijel Soldo / HANZA MEDIA

Koordinacija slavonskobrodskih udruga okupljena u borbi protiv onečišćenja zraka iz bosanskobrodske rafinerije u srijedu navečer izrazila je nezadovoljstvo razgovorima koje su poslijednjih 10 dana vodili s državnim institucijama, a Mladen Sudar, član koordinacije je podsjetio kako u petak istječe rok za održavanje sastanka hrvatskih institucija s onima iz BiH te pozivaju na prosvjed uz granični prijelaz.

Prema podacima Koordinacije, taj sastanak je sazvan za sljedeću srijedu 21. prosinca u Bosanskom Brodu

"Večeras smo jednoglasno zaključili kako nismo zadovoljni odgovorima koje smo dosad dobili. Ne održi li se sastanak do petka pozivamo sve građane Slavonskog Broda i okolnih općina na prosvjed koji će se održati u ulici Hanibala Lucića uz granični prijelaz s BiH. Prosvjed će biti zadnje upozorenje Vladi RH da nećemo tolerirati nikakva odstupanja od zahtjeva koje smo poslali", rekao je Sudar u ime koordinacije udruga kojoj su se uz ekološke udruge i inicijative pridružile i braniteljske udruge.

"Sa svih sastanaka članovi inicijative došli su s jednom velikom nulom i to nije zadovoljavajuće za Slavonski Brod i građane Slavonskog Broda", rekla je Izidora Jokić koja je ocijenila da su se hrvatske državne institucije iznenadile kako su udruge u fokus stavile obvezu da se odrade poslovi na zaštiti interesa građana, a koji su trebali biti odrađeni davno prije.

Jokić je rekao da je na tim sastancima prvi put službeno od ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije potvrđen podatak kako je na hitnom prijemu bolnice u Slavonskom Brodu povećan broj slučajeva s respiratornim problemima u vrijeme registriranih onečišćenja traka.

Na prosvjedu održanom 24. studenoga udruge su između ostalog zatražile jasan plan modernizacije rafinerije u Bosanskom Brodu. Od Ministarstva zaštite okoliša traži se angažman jednog djelatnika dislociranog u Slavonskom Brodu koji će koordinirati sve aktivnosti. Za Slavonski Brod i okolicu traži se prioritetni status kada su u pitanju financiranja i sufinanciranja projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije. Takav status Slavonski Brod bi zadržao dok onečišćenje zraka u gradu ne bude u skladu s EU standardima. Osim toga od JANAF-a se očekuje da otvori zakladu za djecu oboljelu od malignih bolesti i bolesti respiratornog sustava i profit ostvaren distribucijom nafte u Rafineriju Brod preusmjeri u zakladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:03