ZASTUPNIČKE AKTIVNOSTI

BULJ GOVORIO ČAK 931 PUT, ALI NIJE JOŠ PREDLOŽIO NIJEDAN ZAKON Oni koji se najviše javljaju u raspravama nisu i najkonstruktivniji, uz jednu iznimku

Oni koji se najviše javljaju u raspravama nisu i najkonstruktivniji. Najaktivniji pojedinačni zastupnik po pisanju zakonskih prijedloga je Goran Aleksić, koji je pri vrhu i po javljanju
 Goran Mehkek / CROPIX

Vidjeli smo tijekom rasprave o povjerenju Vladi RH kako opozicija ne treba raditi. A ne treba se baviti HDZ-om i satelitima. Međutim, otkad sam u Saboru, opozicija se bavi najviše HDZ-om i satelitima, a najmanje predlaže neka friška i dobra rješenja za hrvatske građane - objavio je nakon neuspješnog rušenja Vlade saborski zastupnik Goran Aleksić (SNAGA) koji dijeli klub sa Živim zidom.

Baratanje argumentima

Kritizirajući rad opozicije, Aleksić pita zašto oporbeni zastupnici ne pišu zakonske prijedloge i konkretnim rješenjima ne rade pritisak na vlast. - Zašto ne bi opozicija napisala svoj prijedlog novog ovršnog zakona? Zašto ne bi opozicija napisala prijedlog zakona kojim bi se ograničio politički klijentelizam na minimum? Zašto ne bi opozicija napisala prijedlog kako ojačati našu poljoprivredu i stočarstvo? Zašto ne bi opozicija zajednički radila na bilo kojem drugom smislenom kompleksnom rješenju za bolje društvo? - pita Aleksić smatrajući da ne stoji argument kako od toga neće biti ništa jer će vlast biti protiv. - Bit će javna rasprava o svakome od tih prijedloga. Govorit će se argumentirano o prijedlozima koji su važni za čovjeka, a ne za političare i njihova plemena.

Rasprave bez povoda

Javna rasprava otvorit će ljudima oči o problemima za koje možda i ne znaju da postoje. I konačno, ako vlast bude konstantno odbijala prijedloge opozicije koji će biti smisleno, stručno i analitično pripremljeni, onda će to doći na naplatu na sljedećim izborima - smatra Aleksić koji je pojedinačno najaktivniji zastupnik po pisanju zakonskih prijedloga i nuđenju konkretnih rješenja, a pripada klubu zastupnika koji najviše govore, a najmanje predlažu rješenja.

Prema statističkim podacima Sabora, Ivan Pernar iz Živog zida i Miro Bulj iz Mosta do ljetne stanke bili su rekorderi po broju javljanja u Saboru. Obojica su se od početka devetog zasjedanja pa do stanke u srpnju za riječ javili po 530 puta, nakon njih bio je SDP-ov Gordan Maras koji se javio 509 puta, pa onda Branimir Bunjac iz Živog zida koji je to učinio 465 puta.

Spomenuta četvorka najviše se istaknula i tijekom saborskih rasprava u proteklih nekoliko dana kada su govorili o svemu i svačemu te naveli premijera Andreja Plenkovića da izjavi kako je ovaj saziv Sabora dno dna. - Ne mogu se oteti dojmu da je ovo najniža razina koju možete naći u bilo kakvom parlamentu bilo koje zemlje. Ovo je samo jedna teška žalost, očaj... - izjavio je Plenković i dodao da se u Saboru vode rasprave koje nemaju veze s temom dnevnog reda, ali ni sa zdravim razumom.

Nagli pad aktivnosti

Prema statistici javljanja u Saboru izmjerenoj u petak, četvorka koja je prednjačila po uzimanju riječi u Saboru samo je učvrstila svoj položaj. Mostov Miro Bulj preuzeo je vodeće mjesto sa 931 javljanjem, na drugom je mjestu Gordan Maras iz SDP-a sa 700 javljanja, potom dvojac iz Živog zida - Ivan Pernar sa 691 javljanjem i Branimir Bunjac sa 618.

Kada je riječ o pisanju zakonskih prijedloga o kojima govori njihov kolega Aleksić, statistika naglo pada. Klub zastupnika Mosta kojemu pripada Bulj otkad je u oporbi bitno je smanjio aktivnosti na predlaganju zakona, pa se njihovi prijedlozi mogu izbrojiti na prste jedne ruke, a nijedan od njih ne potpisuje Miro Bulj. Ništa bolji nije ni Živi zid. Oni su dosad dva puta predložili izmjene i dopune zakona. Jedna se odnosila na ukidanje obveznog cijepljenja, a druga na legalizaciju marihuane.

Kada je riječ o SDP-u, oni su u saborsku proceduru uputili sedam zakonskih prijedloga, a Gordan Maras pridonio je jednome - prijedlogu Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori koji je većina odbila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:22