SVJETSKI DAN VODA

BULJ PODSJETIO SABOR KOLIKO JE VAŽNA - VODA! 'Hrvatska je peta najbogatija vodom u Europi, krupni kapital je to prepoznao i bacio ruke to bogatstvo!'

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

ZAGREB - U povodu Svjetskog dana voda, 22 ožujka saborski zastupnik Mosta Miro Bulj podsjetio je u srijedu u Hrvatskom saboru na njezinu važnost te poručio kako ne smijemo našoj djeci oduzimati pravo na pitku vodu.

"Govoriti o vodama danas nije dovoljno. Nemamo pravo našoj djeci oduzeti pravo na pitku vodu", poručio je Bulj nakon stanke koju je po toj temi zatražio na početku zasjedanja.

U svijetu, kaže, 1,7 milijardi ljudi nema mogućnosti imati pitku vodu. "Mi u Hrvatskoj imamo tu mogućnost, no u posljednje vrijeme lošim upravljanjem i slabom zaštitom vode i njezinih izvora upitna je njezina kvaliteta", rekao je Bulj.

Hrvatska je, podsjetio je, peta zemlja najbogatija vodom u Europi. "Dok mi toga nismo svjesni krupni kapital je to prepoznao i bacio ruke na najveće bogatstvo. Zakonodavstvo definira vode kao osobito dobro i nasljeđe koje treba štiti i racionalno koristiti, no to u stvarnosti nije tako", rekao je Bulj.

Kanalizacije pa i otpadne vode idu u rijeke bez pročiščivaća kao što je primjerice u Sinju u Cetinu, rekao je te ustvrdio da je Vlada SDP-a 2015. donjela zakon kojim dozvoljava da se bez zaštite mogu ugrožavati pitke vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:09