ZA TITOV TRG

BURNE REAKCIJE LJEVICE ZBOG SIMBOLA NA SKUPU U ZAGREBU, SDP I GLAS U ŠOKU 'S onima koji su nosili zastave sa srpom i čekićem nemamo veze!'

Neformalno se kao krivce za srp i čekić optužuje pripadnike Antifašističke fronte
 Damir Krajac / HANZA MEDIA

Socijaldemokrati i liberali ne bi ukinuli Trg maršala Tita, no zgroženi su kada se Josipa Broza brani, tako što se i u njihovo ime maše komunističkim zastavama, kao ovaj ponedjeljak u Zagrebu.

“SDP je bio suorganizator prosvjeda na Trgu žrtava fašizma na kojem su se okupili protivnici ukidanja Trga maršala Tita, ali nemamo veze s ekipom koja je nosila crvene zastave sa srpom i čekićem.

Bizarna situacija

Besmisleno je upotrebljavati nekadašnje komunističke simbole, međutim, SDP ne mijenja stav o nedopustivosti ukidanja Titova trga. Mada, treba biti realan, Milan Bandić, Zlatko Hasanbegović i HDZ u četvrtak će donijeti takvu odluku”, komentirao je član vodstva Socijaldemokratske partije Hrvatske bizarnu situaciju kada su se na antifašističkom skupu pojavile osobe sa zastavom Socijalističke Republike Hrvatske te barjacima koji su gotovo identični nekadašnjoj zastavi SSSR-a.

Još eksplicitnija osuda dolazi iz Građansko-liberalnog saveza (GLAS), još jedne od stranaka-suorganizatora, u kojoj su korištenje komunističkih simbola opisali kao “idiotizam”:

“To je potpuno pogrešno. Obrana od Pavelićevih sljedbenika i bujajućeg fašizma nije komunizam već stvaranje liberalnog i otvorenog društva i jednakost svih pred zakonom”, izjavio je Igor Kolman, jedan od osnivača GLAS-a i donedavni saborski zastupnik HNS-a.

Bilećanka

Skup je održan u ponedjeljak, uoči sjednice Skupštine grada Zagreba na kojoj će se glasati o izmjeni imena Trga maršala Tita, a organizator je bila inicijativa “Antifašizam je moj izbor”, sastavljena od dvadesetak organizacija civilnog društva, političkih stranaka i pojedinaca. Svirana je “Bilećanka”, aktivistkinja Sandra Benčić održala je kratki govor u kojem je ustvrdila da se želi sačuvati antifašističku povijest Zagreba jer “Milan Bandić i desnica preko antifašističkih simbola otvaraju prostor svojim interesima i za svoje džepove”, a psihologinja Mirjana Krizmanić nostalgično zaključila kako su nekadašnje generacije “imale i besplatno zdravstveno osiguranje - to je taj zločinački totalitarni režim, imala sam plaću kao i muškarci. Danas smo se jako vratili unatrag”, rekla je Krizmanić i izrazila nadu da ime Trga maršala Tita ipak neće biti promijenjeno.

Među sudionicima je bio i čelnik SDP-a Davor Bernardić, u čijoj jučerašnjoj objavi na Facebooku nema kritike komunističkih simbola. “Antifašizam nema alternative. Odlučno NE svima onima koji žele prognati antifašizam iz Zagreba”, glasi tradicionalno zanimljiv Bernardićev medijski istup.

Neformalno se kao krivci za srp i čekić optužuju pripadnici marginalne Antifašističke fronte, koja se u pripremi skupa oglasila izjavom da “desničari napadom na Tita i druge simbole antifašizma i socijalističke Jugoslavije žele u potpunosti diskreditirati SFRJ, uključujući i njezine pozitivne tekovine”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:25