'POLITIČKA ODLUKA'

BURNO U KLUBU HDZ-A Zastupnici u Saboru skinuli imunitet Stevi Culeju, neki HDZ-ovci se bunili, morao je intervenirati i premijer Plenković

Stevo Culej
 Bruno Konjević / Hanza Media

Zbog stava dijela HDZ-ovih zastupnika da treba spriječiti Državno odvjetništvo i sud u Vukovaru u namjeri da kazneno gone njihovog zastupnika Stevu Culeja, jučer je morao intervenirati predsjednik stranke, Andrej Plenković.

U Saboru se, naime, našao zahtjev Općinskog suda u Vukovaru da se odobri vođenje kaznenog postupka protiv Culeja i to radi kaznenog djela protiv javnog reda. Riječ je o incidentu iz 2013. godine povezanim uz sprječavanje postavljanja ćiriličnih ploča u Vukovaru. Mandatno-imunitetno povjerenstvo je 16. studenog zaključilo da Culeju treba skinuti imunitet i omogućiti da mu se sudi. Pritom su naveli kako ostaju pri dosadašnjoj praksi Sabora da se "u slučajevima kada zahtjev za pokretanje i vođenje kaznenog postupka podnese Državno odvjetništvo odnosno sud, odobrenje treba dati kako bi tijela kazneno progona mogla nesmetano i neovisno obavljati svoju ustavnu dužnost".

Sam Culej je najprije HDZ-ovce pozvao da mu skinu imunitet uz tvrdnju da želi na sudu dokazati svoju nevinost, no kada je to pitanje došlo na dnevni red Sabora, stvari su se zakomplicirale. Tako su neki HDZ-ovci bili za to da se glasa protiv skidanja imuniteta, neki na stavu da treba napustiti Sabornicu, a treći da se treba držati dosadašnje prakse. Tada je njihov klub zatražio stanku tijekom koje se nastavila rasprava, pa se u Sabor pozvalo predsjednika stranke Plenkovića.

- Predsjednik Plenković je trebao doći jer je to politička odluka. On je morao sudjelovati u odluci kako će se Klub HDZ-a postaviti prema pitanju Culejeva imuniteta i objasniti kakvu bismo imali politiku štetu od pokušaja da Državno odvjetništvo i sud spriječimo da protiv našeg zastupnika provede postupak - kaže nam jedan od HDZ-ovih zastupnika.

No, Plenković je u Saboru morao obaviti razgovor i sa SDP-ovcima jer su tražili da se o skidanju imuniteta Culeju glasa pojedinačno. Zamolio ih je, kažu nam u SDP-ovom klubu, da ne inzistiraju na pojedinačnom izjašnjavanju na što su ovi pristali. Nakon "konzultacija" sa stranačkim šefom HDZ-ovci su se, odnosno većina njih, vratili u sabornicu i zajedno s oporbom sa 77 glasova "za" omogućili da se Culeja kazneno goni. Provođenje odluke Kluba HDZ-a izbjegli su Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih koji se nisu pojavili na glasanju. Nekoliko je HDZ-ovaca ipak glasalo protiv.

Glavak: Premijer je imao uobičajeni sastanak s predsjedništvom Sabora

Glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak u petak navečer demantirala je HDZ-ovce koji su nam rekli da je premijer Plenković bio u Klubu HDZ-a, a na pitanje radi čega je onda dolazio u Sabor odgovorila je kako je imao uobičajeni sastanak s predsjedništvom Sabora. Glavak kaže i da nije premijer Plenković dogovarao sa Klubom SDP-a kako će se glasati nego je to učinio predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:04