SUKOB NA HRT-u

BURNO U OTVORENOM Glavašević Hebrangu: 'Meni su u ratu ubili oca i djeda, vi nemate pojma kako je to kad sve izgubiš' HEBRANG 'Ma nemojte mi pričati'

 HANZA MEDIA

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno u ponedjeljak se raspravljalo o rastu populizma na hrvatskoj političkoj sceni.

Hoće li hrvatski glasači nagraditi ili kazniti populiste? Kakva je razina saborskih rasprava? Kako reagirati na političara koji tijekom nastave ulazi u školu? - samo su neka od pitanja na koje su gosti Mislava Togonala pokušali dati odgovor.

U emisiji su sudjelovali predsjednik Živog zida i saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić, saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević, bivši potpredsjednik Vlade, HDZ-ovac Andrija Hebrang, saborski zastupnik HDZ-a Drago Prgome, saborski zastupnik i predsjednik Kluba Mosta Miroslav Šimić te novinar Denis Kuljiš.

Od samog početka emisije tinjale su nesuglasice između Hebranga i Glavaševića, a u završnici je njihov verbalni duel zasjenio ostatak diskusije.

Naime, Glavašević je rekao Hebrangu kako problem nisu Pernarove tenisice u Saboru, već obespravljeni hrvatski građani koji jedva krpaju kraj s krajem što tjera ljude u populizam.

Na to mu je Hebrang uzvratio kako Glavašević ništa ne razumije, ali da je to od njega i očekivao.

- Ne smetaju me samo tenisice nego i snimka na kojoj vi i Fred Matić vrijeđate hrvatske branitelje i mrtve borce HVO-a koji su se borili za hrvatsku državu. To me smeta, a tenisice oblačite zato jer ne poštujete instituciju u koju dolazite, a od toga sve polazi. Gospodarstvo jest najbitnije, ali bez okvira nema ni slike. Kako da donosite kvalitetne odluke kad ne poštujute svetu instituciju u koju ulazite, rekao je Hebrang.

Na to mu je Glavašević uzvratio kako su njemu u ratu u masovnim grobnicama stradali otac i djed, a baku još uvijek traži.

- Fred Matić je devet mjeseci robijao za ovu zemlju i ubijao tenkove na Trpinjskoj cesti. Vi nemate pojma kako se nositi s takvim gubicima u životu. Vi niste izgubili sve u životu kao ja, rekao mu je Glavašević na što je Hebrang zgranuto uzvratio: 'Ma nemojte mi pričati?', a zatim je uz smijeh dodao da bi mu trebalo dati par knjiga da pročita prije nego istupi.

- Beskrupulozan mladi gospodin Glavašević pokazuje da mu doista nije mjesto u hrvatskoj politici. Ovako kopati po ranama bez ikakvog znanja i temelja, to je sramota, dometnuo je na kraju još Hebrang.

Podsjetimo, oca Andrije Hebranga ubili su komunisti, koji su ga nakon Drugog svjetskog rata strpali u zatvor, optužujući ga za špijunažu, sabotažu savezne vlasti i djela 'protiv interesa naroda', a njegovu su smrt pokušali prikazati kao samoubojstvo. Njegovu majku su uhitili i u zatvoru je držali 12 godina, a on je s bratom i sestrom neko vrijeme živio u domu, da bi zatim o njima do majčina oslobođenja brigu preuzela tetka.

Cijelu stvar u Otvorenom pokušao je smiriti Drago Prgomet koji je na kraju naglasio kako u Hrvatskoj nema osobe koja nema tužnu priču iz rata te da nije dobro kada se političke rasprave vode na ovakvim temeljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:46