TREBA LI OSTATI U VLADI?

Čačić: Tužit ću svakog tko me u javnosti proglasi krivim za prometnu nesreću

Čačić je kazao da je sud potvrdio njegovo gledište kako je odgovoran za nesreću, ali ne i kriv
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić nepravomoćno je u petak osuđen na Županijskom sudu u Kaposvaru na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine i mora snositi sudske troškove zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe.

Nakon izricanja presude u Čačićevom je timu vladalo vidljivo zadovoljstvo, a njega je posebno oduševilo rješenje po kojem će biti brisan iz kaznane evidencije nakon pravomoćne presude.

- Za mene je važno da uvjetna presuda u sebi zadrži dopunsku odluku, koja nije standard u mađarskom pravosuđu, a kod nas ni ne postoji, a po kojoj se trenutkom početka valjanosti presude, briše svaki kriminalni dosje. Dakle, ne nakon isteka uvjetne presude nego trenutkom njene pravomoćnosti nemam nikakav dosje i nitko ni na kakav način me ne može zbog toga prozivati u javnosti. To dodatno ukazuje na stupanj moje nevinosti od odgovornosti - rekao je Čačić.

Spreman je, ako drugostupanjski sud potvrdi ovakvo riješenje, tužiti svakog tko ga u javnosti proglasi krivim za prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom, piše Novi List.

Podsjetimo, Čačić je na autocesti Nagykanisza - Budimpešta u siječnju 2010. vozeći Chrysler udario u Škodu Fabiju koju je vozila Katlin Liptak. Od posljedica nesreće smrtno su stradali njezina 81-godišnja majka Imrene Antal i 60-godišnji suprug Gyorgy Liptak.

Radimir Čačić kazao je u priopćenju izdanom par sati nakon presude kako je izricanjem i obrazloženjem presude mađarski sud potvrdio i njegovo vlastito gledište kako je odgovoran za nesreću, ali ne i kriv . Čačić je podsjetio da je sutkinja u obrazloženju presude izričito naglasila da je vozio u okvirima dozvoljene brzine te da su uvjeti na cesti i vidljivost bili loši.

"Isto tako, a ne manje važno, ni na koji način nije dokazano da su svjetla na vozilu unesrećenih bila upaljena, dok je s potpunom sigurnošću utvrđeno da nitko od poginulih nije bio vezan sigurnosnim pojasom, a da su bili ne bi bilo smrtnih posljedica", stoji u priopćenju agencije IMC koja je prenijela Čačićevu izjavu.

Čačić napominje kako u mađarskom kaznenom zakonu, za razliku od hrvatskog, u posebnim slučajevima kada se želi naglasiti granični prostor između uvjetne i oslobađajuću presude, postoji mogućnost da se trenutkom pravovaljanosti presude, presuda trenutno briše iz kaznene evidencije.

"Time se onemogućuje da bilo tko prozove uvjetno osuđenu osobu za taj čin. Upravo je to ključni dio nepravomoćne presude mađarskog suda. Na žalost, ono što se dogodilo meni može se dogoditi svakom tko sudjeluje u prometu", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:20